Ciasto miodowe z kremem z mleka skondensowanego

Ciasto miodowe z kremem z mleka skondensowanego

gastronomia 17 października 2022 r4,33 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarzciasto miodowe Do przepisu

Istnieje wiele przepisów na to ulubione domowe ciasto, ciasto miodowe ze skondensowaną śmietaną mleczną. Od cienkich ciastek po grubsze, „babkowe”, z dużą zawartością miodu lub o charakterze czysto symbolicznym. Niektórzy uważają, że odpowiednia jest tylko kwaśna śmietana, inni wolą ciasto miodowe ze śmietaną ze skondensowanego mleka połączone z masłem lub serkiem śmietankowym. Piecz, próbuj, wybierz swoje ulubione opcje.

Złożoność: trudny Kalorie: 703,23 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 8,38 g/48,47 g/58,40PiekarnikPieczenieKolacjaPiekarniaDeserKrem do ciastaCiastoImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciNowy RokSKŁADNIKI NA 12 PORCJIDo kremu:1400 ml śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 30%400 g gotowanego skondensowanego mleka7 gramów soliDo testu:250 g mąki120 g masła125 g cukru150 g miodu120 g jajek (2 jajka kategorii C0)3 g sody3 g soli Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować ciasto miodowe z kremem z mleka skondensowanego, rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 3 arkusze papieru do pieczenia wielkości blachy do pieczenia, około 35×55 cm. Pokrój masło na kawałki. Jajka rozbić do miski i ubić z solą.

Krok 2

W wysokim lub małym rondlu wymieszaj cukier, miód i masło. Podgrzewać, mieszając, aż masło się roztopi, a cukier całkowicie się rozpuści.

Krok 3

Ciągle mieszając masę miodową, wlewaj jajka. Upewnij się, że się nie zwijają. Zdjąć z ognia i wymieszać z sodą oczyszczoną. Mieszanka zacznie się pienić tak, jak powinna. Wlać mieszaninę do dużej miski lub blendera.

Krok 4

Ubijaj mieszaninę miodu ze średnią prędkością, aż podwoi objętość. Gdy mieszanina będzie letnia, zmniejsz prędkość miksera i dodaj mąkę w dwóch turach.

Krok 5

Na każdy przygotowany arkusz papieru do pieczenia nałóż 1/3 ciasta. Za pomocą metalowej szpatułki do ciasta rozprowadź warstwę o jednakowej grubości. W razie potrzeby zwilżyć szpatułkę wodą.

Krok 6

Piecz ciasta przez 8–10 minut. Powierzchnia gotowych ciast będzie wydawać się miękka, ale jeśli podniesiesz ciasto w kąt, ciasto z łatwością odejdzie od papieru. Gotowe ciasto ułóż na metalowej kratce lub desce. Natychmiast przytnij krawędzie na obwodzie.

Krok 7

Zdejmij papier z ciastek i przekrój je na pół wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób otrzymasz 6 ciastek. Każde ciasto możesz pokroić na 3 części, wtedy będzie 9 ciastek, a ciasto będzie mniejsze, ale wysokie.

Krok 8

Do miski wlać skondensowane mleko, dodać 180 ml śmietanki i wymieszać na gładką masę. Jeśli masz pod ręką blender zanurzeniowy, użyj go. Umieść mieszaninę w lodówce na 30 minut.

Krok 9

Pozostałą śmietankę ubić na miękką piankę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj skondensowane mleko i śmietankę. Dodaj sól i ubijaj przez kolejne pół minuty. Ciasto posmaruj kremem tak, aby górna warstwa była kremowa.

Krok 10

Resztki ciasta pokroić i posypać nim powierzchnię ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby ciastka odpowiednio nasyciły się kremem.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do ciast miodowych dodaje się przyprawy typowe dla innych wypieków miodowych: cynamon, imbir, kardamon, ziele angielskie. W śmietanie z mleka skondensowanego, oprócz tradycyjnej wanilii, dobrze brzmi skórka pomarańczowa lub cytrynowa. Wymieszaj go ze skondensowanym mlekiem, aby równomiernie rozprowadzić go na śmietanie.

PRZY OKAZJI

Jeśli zaraz po wyrobieniu ciasta na ciasto miodowe ze śmietanką z mleka skondensowanego włożysz ciasto do lodówki, stanie się gęstsze. Podziel go na części i rozprowadź po papierze nie szpatułką, ale rękami zwilżonymi wodą. Ta metoda może okazać się wygodniejsza.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja