Do przepisu
Pod przerażającymi „krwawymi” smugami i odłamkami „szkła” tort ten kryje delikatną, miękką, bardzo wrażliwą „duszę” – miękkie ciastka nasączone delikatnym kremem z miękkiego serka śmietankowego, masła i cukru pudru. Jeśli taki tort Halloweenowy stanie się zabójczy, to tylko i wyłącznie na figurę.
Złożoność: przeciętny Porcje: 14 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 8 godzinPiekarnikMikserPieczenieKolacjaPiekarniaDeserCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmNa świątecznym stoleHalloweenSKŁADNIKI NA 14 PORCJI170 g soczystych marchewek180 g brązowego cukru150 ml bezwonnego oleju roślinnego3 średnie jajka100 g orzechów pekan lub orzechów włoskich70 g ciemnych rodzynekskórka z 2 pomarańczy30 ml koniaku lub ciemnego rumu180 g mąki0,5 łyżeczki każdy mielony cynamon, anyż i proszek imbirowystarta gałka muszkatołowa na czubku noża8 g proszku do pieczenia8 g sody5 gramów soliDo kremu:800 g miękkiego serka śmietankowego200 g masła 82,5%230 g cukru pudru1–2 łyżki. l. sok z cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rodzynki namoczyć w koniaku lub rumie na 8–12 godzin. Dodać 1 łyżkę skórki. l. cukier, odstaw na ten sam czas. Następnie posiekaj rodzynki.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Obierz marchewki i zetrzyj je. Orzechy posiekaj tak, aby były zarówno małe, jak i większe kawałki.
Krok 3
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i wszystkimi przyprawami.
Krok 4
Połącz cukier i olej roślinny, ubij mikserem, aż będzie gładki. Kontynuując ubijanie, wbijaj po jednym jajku (powinny mieć temperaturę pokojową).
Krok 5
Ciągle ubijając, dodaj marchewkę, następnie rodzynki, skórkę i orzechy, a następnie mieszankę mączną. Powstałe ciasto wlać do dwóch identycznych foremek o średnicy 18–20 cm wyłożonych pergaminem (lub piec w dwóch partiach). Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Ostudzić ciastka, każdy przekroić wzdłuż na pół.
Krok 6
Na krem za pomocą miksera ubić miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj ser, a następnie sok z cytryny. Jedną trzecią kremu zostaw do dekoracji.
Krok 7
Złóż ciasto, smarując każdą warstwę kremem. Wyrównaj powierzchnię łyżką do ciasta i włóż do zamrażarki, aż wszystkie okruszki zamarzną. Następnie wyrównujemy powierzchnię ciasta pozostałą śmietaną. Udekoruj według uznania (my zrobiliśmy „krew” z ciasta żelowego, a „szklanka” z karmelu).
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez cukierni Olgę Krasnopevtsevą/