Ciasto makaronowe

Ciasto makaronowe

gastronomia 06 czerwca 2014 rCiasto makaronowe Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaKuchnia włoskaPustyWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 szklanki mąki 0,5 szklanki drobnej kaszy manny 4 jajka 3 żółtka 0,5 łyżeczki. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na stolnicę przesiej mąkę, sól i semolinę. Zrób w szkiełku „studnię”. Do tego otworu wbij jajka i dodaj żółtka.

Krok 2

Jajka lekko ubij palcami lub widelcem, aby połączyć białka z żółtkami. Zacznij stopniowo wyrabiać ciasto, dodając mąkę z brzegów szkiełka.

Krok 3

Po wymieszaniu jajek z mąką zacznij aktywniej wyrabiać ciasto, jakby wciskając je w blat i przewracając po każdym takim ruchu. Proces wyrabiania trwa około 10 minut.

Krok 4

Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, lekko podsyp je mąką i zawiń w folię. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30–60 minut. Nie pomijaj tego kroku – niespożyte ciasto bardzo trudno jest rozwałkować.

Krok 5

Posyp blat mąką i podziel ciasto na 4 części. Trzymaj ciasto, z którym nie pracujesz, przykryte folią spożywczą. Spłaszcz kawałek ciasta i rozwałkuj go wałkiem od siebie, cały czas obracając kawałek o 90°.

Krok 6

Powinna powstać warstwa ciasta o grubości 1,5–2 mm. Przykryj folią i rozwałkuj resztę ciasta. Za pomocą noża lub koła do makaronu pokrój ciasto na kawałki wymagane w przepisie. Ugotuj natychmiast lub osusz i przechowuj w zadaszonym pojemniku przez 4-5 dni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja