Ciasto makaronowe
gastronomia 06 czerwca 2014 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaKuchnia włoskaPustyWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 szklanki mąki 0,5 szklanki drobnej kaszy manny 4 jajka 3 żółtka 0,5 łyżeczki. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na stolnicę przesiej mąkę, sól i semolinę. Zrób w szkiełku „studnię”. Do tego otworu wbij jajka i dodaj żółtka.
Krok 2
Jajka lekko ubij palcami lub widelcem, aby połączyć białka z żółtkami. Zacznij stopniowo wyrabiać ciasto, dodając mąkę z brzegów szkiełka.
Krok 3
Po wymieszaniu jajek z mąką zacznij aktywniej wyrabiać ciasto, jakby wciskając je w blat i przewracając po każdym takim ruchu. Proces wyrabiania trwa około 10 minut.
Krok 4
Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, lekko podsyp je mąką i zawiń w folię. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30–60 minut. Nie pomijaj tego kroku – niespożyte ciasto bardzo trudno jest rozwałkować.
Krok 5
Posyp blat mąką i podziel ciasto na 4 części. Trzymaj ciasto, z którym nie pracujesz, przykryte folią spożywczą. Spłaszcz kawałek ciasta i rozwałkuj go wałkiem od siebie, cały czas obracając kawałek o 90°.
Krok 6
Powinna powstać warstwa ciasta o grubości 1,5–2 mm. Przykryj folią i rozwałkuj resztę ciasta. Za pomocą noża lub koła do makaronu pokrój ciasto na kawałki wymagane w przepisie. Ugotuj natychmiast lub osusz i przechowuj w zadaszonym pojemniku przez 4-5 dni.