Ciasto makaronowe
gastronomia 21 marca 2017 r Do przepisu
Gęste sosy z sosem mięsnym, śmietaną, masłem i serem idealnie nadają się do domowych makaronów. Świeże ciasto natychmiast się nimi nasiąka i staje się niesamowicie smaczne
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 40 minutSuszenie, suszeniePustyWegetarianizm: OvoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmąka 3 szklanki 0,5 łyżeczki. jajka solone 4 szt. 3 żółtka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przesiej na stół 3 szklanki mąki z dodatkiem 0,5 łyżeczki. sól. W łyżce mąki zrobić „studzienkę”, ostrożnie wlać do niej 4 jajka i 3 żółtka.
Krok 2
Jajka lekko roztrzep widelcem, aby wymieszać białka z żółtkami i zacznij wyrabiać ciasto – do jajek dodaj mąkę, wyjmując ją z „brzegu” szkiełka.
Krok 3
Zacznij aktywniej wyrabiać ciasto, dociskając je do blatu i po każdym takim ruchu przewracając na drugą stronę. Proces wyrabiania zajmie 10 minut. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, lekko podsyp je mąką i przykryj folią. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 30–60 minut.
Krok 4
Posyp powierzchnię roboczą mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Zakryj folią części, z którymi nie pracujesz. Połóż przed sobą kawałek ciasta, lekko spłaszcz go rękami i zacznij wałkować wałkiem w kierunku od siebie, cały czas obracając powstałą warstwę. W razie potrzeby posyp wałek mąką, aby ciasto się do niego nie przyklejało. Powinna powstać warstwa ciasta o grubości 1,5–2 mm. Przykryj filmem.
Krok 5
Makaron pokrój ostrym nożem kuchennym lub nożem do pizzy. Aby paski były wyrównane, posyp je mąką, zwiń w rulon i pokrój. Rozłóż powstałe paski i połóż je na stole – powinny lekko wyschnąć. W razie potrzeby wysuszoną pastę przenieść do szczelnie zamykanego pojemnika i zużyć w ciągu 3-4 dni.