Ciasto kruche ze szczawiem
gastronomia 29 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Kruche ciasto ze szczawiem zaskoczy wielu, ponieważ najczęściej takie wypieki przygotowywane są ze słodkim nadzieniem. Pomyśleliśmy jednak, że jej delikatne listki o przyjemnej kwaskowatości doskonale sprawdzą się w tak nieoczekiwanej roli i nie myliliśmy się! Ciasto okazało się bardzo oryginalne i bardzo smaczne. Ciasto kruche jest dość zwyczajne, lekko dosłodzone, a z nadzieniem nie przesadziliśmy, łącząc po prostu posiekany szczaw z niewielką ilością cukru i skrobi kukurydzianej, która zagęszcza sok powstały w procesie podgrzewania. Ciasto piecze się niecałe pół godziny, ale nadal nie można go nazwać szybkim, ponieważ niektóre procesy przygotowawcze wymagają czasu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 328,32 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Używany: 5,10 g/12,45 g/49,41PiekarniaProdukt z ciastaCiasto krucheCiastoCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJImąka – 200 gsól – 1/3 łyżeczki.proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.masło – 80 gjajko C1 – 1 szt.cukier – 130 gszczaw – 200 gskrobia kukurydziana – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na spód ciasta. Do szerokiej miski przesiej mąkę przez drobne sito wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Masło pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
Do mąki dodać masło i rozetrzeć rękami, aż powstaną grudki. Jajko ubić trzepaczką z 30 g cukru. Dodajemy bułkę tartą i zagniatamy ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3
Przygotuj nadzienie do ciasta. Posortuj szczaw, usuwając grube łodygi. Pozostałe warzywa umyj pod bieżącą wodą i dobrze wysusz. Drobno posiekaj i włóż do miski. Do szczawiu dodaj pozostały cukier i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Wyjąć ciasto z lodówki. Oddziel trzecią część i włóż do zamrażarki na 10 minut. Pozostałe ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 3 mm i ułożyć w prostokąt o wymiarach około 20 x 15 cm, formując boki. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na wystudzony kruchy spód ciasta wyłóż farsz i wygładź. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Piecz ciasto przez 20–25 minut. Pozwól ostygnąć.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kruche ciasto ze szczawiem najlepiej smakuje po wystudzeniu, dlatego warto przygotować to danie dzień przed podaniem. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska w pracy, w podróży czy podczas długiego spaceru.
PRZY OKAZJI
Ciasto kruche na ciasto szczawiowe nie powinno być wyrabiane zbyt długo, w przeciwnym razie masło w kompozycji zacznie się topić, a konsystencja gotowego ciasta stanie się zbyt gęsta i nie krucha.