Ciasto kruche z konfiturą truskawkową i migdałami
Mój magnes 12 listopada 2024 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kruche ciasto z konfiturą truskawkową i migdałami przygotowuje się w piekarniku w zaledwie godzinę, a Twoja aktywna praca zajmuje tutaj tylko 10-15 minut. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto kruche: łatwo jest to zrobić ręcznie, a jeśli masz robot kuchenny, zajmie to kilka minut. Najdłuższym krokiem w tym przepisie jest odłożenie ciasta do lodówki. Nawiasem mówiąc, przygotowanie ciasta można przygotować dzień wcześniej, a następnie rano wyjąć formę z ciastem z lodówki, włożyć do nagrzanego piekarnika, a następnie wypełnić podstawę dżemem i zwrócić do piekarnika na chwilę. Voila – wspaniałe ciasto kruche na śniadanie dla całej rodziny jest gotowe, a Ty nawet nie jesteś zmęczony!
Złożoność: łatwo Kalorie: 474,13 kcal/porcję Porcje: 7 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina Używany: 6,51 g/22,65 g/62,53DżemPiekarniaPustyProdukt z ciastaCiasto krucheCiastoCiastoSKŁADNIKI NA 7 PORCJI–7Porcje+Do testu:Mąka pszenna premium 225 grCukier puder 50 grMasło 125 grJajko kurze (żółtko) 1 sztukaWoda 2 łyżkiSól 1 łyżeczkaDo wypełnienia:Dżem truskawkowy 300 grPłatki migdałów 80 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Do miski przesiej mąkę, sól i cukier puder. Dodaj masło i za pomocą dwóch widelców wymieszaj, aż uzyskasz równomierną kruszonkę lub połącz te składniki w robocie kuchennym wyposażonym w nasadkę nożową.
Ciasto kruche z konfiturą truskawkową i migdałami
Krok 2
Do mąki dodać żółtko i zimną wodę, szybko zagnieść na jednolite ciasto, uformować w płaski krążek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto kruche z konfiturą truskawkową i migdałami
Krok 3
Lekko natłuść formę do ciasta o średnicy 22 cm. Rozwałkuj schłodzone ciasto na posypanej mąką powierzchni na okrąg o grubości około 3 mm. Za pomocą wałka do ciasta przełóż ciasto do formy, rozsmaruj je na spodzie i bokach, często nakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
Ciasto kruche z konfiturą truskawkową i migdałami
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na cieście połóż arkusz papieru do pieczenia i posyp roślinami strączkowymi, np. fasolą. Piec 25 minut, usunąć fasolę i pergamin, piec kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika i lekko ostudź spód ciasta, nie wyjmując go z formy.
Ciasto kruche z konfiturą truskawkową i migdałami
Krok 5
Zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C. Na upieczony spód kruchego ciasta wyłóż konfiturę truskawkową, wygładź i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika na 10 minut, aż migdały się złocą. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na blasze.
Ciasto kruche z konfiturą truskawkową i migdałami
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 6,51 g (8,14% wartości dziennej) • tłuszcze 22,03 g (24,48%) • węglowodany 64,27 g (38,26%) • kcal 474,15 (26,34%) • sód 64,48 mg (4,45%) • cukier ogółem 38,47 g ( 76,94%) • NNKT 9,41 g (47,05%) • błonnik pokarmowy 1,58 g (5,27%)
PRZYDATNE RADY
Jeśli konfitura będzie zbyt płynna, odcedź nadmiar syropu, w przeciwnym razie ciasto zamoczy się, a resztę dokładnie wymieszaj z łyżką skrobi i dopiero wtedy wyłóż na ciasto.
UWAGA DO GOSPODARKI
Oczywiście w tym przepisie można użyć dowolnego innego dżemu – wiśniowego, jabłkowego, morelowego, jagodowego, a migdały zastąpić okruchami orzechów, np. orzechów laskowych. Wybierz gęsty dżem lub postępuj zgodnie z powyższymi pomocnymi radami, aby ciasto zachowało swój kształt.