Ciasto kefirowe z konserwami

Ciasto kefirowe z konserwami

gastronomia 26 stycznia 2024 rCiasto kefirowe z konserwami Do przepisu

Ciasto kefirowe z konserwami należy do kategorii tzw. „galaretu”. Czy wiesz o czym mówimy? Jeśli nie, wyjaśnimy! Ciasto na takie ciasta jest prawie płynne, więc nie jest rozwałkowane, ale dosłownie wylane: część do formy, część na nadzienie. Które, nawiasem mówiąc, przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, ponieważ opiera się na konserwach rybnych. Zieloni nadają nadzieniu pikantny smak i wspaniały aromat, a ser nadaje mu przyjemną, bardzo delikatną konsystencję. Oznacza to, że przed tobą jest przepis, który po prostu należy przetestować w praktyce przy pierwszej okazji!

Złożoność: łatwo Kalorie: 216,48 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Używany: 13,02 g/7,24 g/27.14Produkt z ciasta: WypiekiSKŁADNIKI NA 6 PORCJImasło do wysmarowania formy – 10 gDo wypełnienia:jajka – 2 szt. konserwy rybne – 1 puszka (220-240 g) cebula – 120 g cebuli zielonej – 20 gukrop – 20 g sera twardego – 50 g soli, świeżo zmielony czarny pieprz – do smakuDo testu:kefir – 300 ml semoliny – 1 łyżka. l mąka – 220 g soli – na czubku noża proszek do pieczenia – 2 łyżeczki kwaśnej śmietany – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na pierogi. Do dużej miski wlej kefir o temperaturze pokojowej. Dodać semolinę, wymieszać trzepaczką i pozostawić na 15-20 minut do spęcznienia.

Krok 2

W tym czasie jajka na nadzienie ugotować na twardo. Umieścić je w małym rondlu, zalać wodą i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Ostudzić pod bieżącą wodą i oczyścić.

Krok 3

Na talerzu ułóż konserwy rybne. Usuń nasiona. Rybę rozgniatamy widelcem wraz z bulionem ze słoika. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem.

Krok 4

Opłucz zieloną cebulę i koperek do wypełnienia ciasta pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Drobno posiekaj i włóż do miski. Posiekaj jajka. Dodaj do zieleniny razem z rybą i cebulą.

Krok 5

Zetrzyj twardy ser na średniej tarce. Dodaj do miski ze składnikami nadzienia rybnego. Dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Nadzienie do ciasta jest gotowe.

Krok 6

Kontynuuj przygotowywanie ciasta. Do osobnej miski przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Jajko ubić na kefir i semolinę, dodać śmietanę i wymieszać trzepaczką.

Krok 7

Dodawaj stopniowo mąkę, mieszając trzepaczką. Ciasto na ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Formę o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem.

Krok 8

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Połowę ciasta włóż do przygotowanej formy. Wyrównaj to. Na wierzch równomiernie rozłóż nadzienie rybne, nie sięgając do krawędzi.

Krok 9

Nałóż łyżkę pozostałego ciasta tak, aby całkowicie przykryło nadzienie. Wstawić do piekarnika na około 30–40 minut. Ciasto powinno się zrumienić i uzyskać złocisty kolor.

Krok 10

Niech ciasto lekko ostygnie. Następnie przesuń nożem po bokach ciasta i przełóż na duży talerz. Podawać ciasto na ciepło lub na zimno.

UWAGA DO GOSPODARKI

Najwygodniej jest upiec ciasto kefirowe z konserwami na tortownicy. W takim przypadku gotowy produkt będzie bardzo łatwo wyjąć z niego i przenieść na talerz bez obawy o uszkodzenie.

PRZY OKAZJI

Jakiej konserwy użyć do tego ciasta kefirowego? Wszystko, co lubisz i na co Cię stać. Może to być łosoś, ale także saury, sardynki, a nawet szproty!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja