Ciasto kefirowe z jagodami

Ciasto kefirowe z jagodami

gastronomia 30 lipca 2023 r3,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzCiasto kefirowe z jagodami Do przepisu

Ciasto kefirowe z jagodami z pewnością zadowoli całą rodzinę. Ten szybki i pyszny deser sprawdzi się o każdej porze roku. Latem do ciasta można dodać świeże jagody. Zimą mrożone jagody nadadzą wypiekom bogaty smak. To, który wybrać, zależy wyłącznie od Twojego gustu. Mogą to być porzeczki (czerwone, czarne, białe), agrest, truskawki, maliny, borówki lub cała gama tych wszystkich jagód – nie ma znaczenia, wyjdzie pyszne! Na przykład weźmiemy różne jagody.

Tradycyjnie ciasto to przygotowywane jest na kefirze, ale można je zastąpić sfermentowanym mlekiem pieczonym. Wtedy wypieki będą miały przyjemną nutę pieczonego mleka.

Złożoność: łatwo Kalorie: 199,56 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Używany: 5,32 g/4,31 g/34,94PiekarniaDeserProdukt z ciastaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIKefir – 300g.Mąka pszenna – 200 gr.Jagody – 200 gr.Cukier – 100 gr.Jajko kurze (1 kategoria) – 2 szt.Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.Olej roślinny – nasmaruj formę Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj jagody na ciasto. Sortuj, usuwaj gałązki, liście i zepsute jagody. Jeśli to konieczne, umyj, spuść wodę, umieść jagody na durszlaku i pozwól, aby nadmiar wody spłynął. Następnie rozłóż jagody na czystej, suchej szmatce do wyschnięcia. Nie ma potrzeby dodawania nadmiaru wody do ciasta.

Krok 2

Przygotować składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i kefir. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito, dzięki temu ciasto będzie puszyste.

Krok 3

Jajka rozbij do osobnej głębokiej miski. Dodajemy do nich cukier i dokładnie ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Można to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera na niskich obrotach.

Krok 4

Podgrzej kefir do temperatury pokojowej (wszystkie składniki powinny mieć mniej więcej tę samą temperaturę, aby reakcje chemiczne w cieście przebiegały szybciej). Do masy jajecznej wlać kefir i dokładnie wymieszać.

Krok 5

Do miski z kefirem i jajkami wsypujemy przesianą mąkę. Stopniowo dodawaj mąkę, dokładnie mieszając ciasto szpatułką. Aby ułatwić ten proces, możesz użyć miksera na niskich obrotach. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.

Krok 6

Do gotowego ciasta dodaj suszone jagody. Dobrze wymieszaj mieszaninę drewnianą szpatułką. Staraj się nie uszkodzić jagód! Powinny równomiernie wymieszać się z ciastem, ale pozostać nienaruszone.

Krok 7

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj formę do ciasta olejem roślinnym. Ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika na około 30-40 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i połóż na talerzu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Gdy ciasto będzie już wymieszane, nie spiesz się, aby włożyć ciasto do piekarnika. Pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kefirze wchodzą w reakcję z proszkiem do pieczenia. A gotowe ciasto okaże się delikatne i przewiewne.

PRZY OKAZJI

Pamiętaj, aby zostawić 7-10 jagód do dekoracji gotowego ciasta. W razie potrzeby ciasto jagodowe można również posypać cukrem pudrem, bułką tartą lub polewą czekoladową.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja