Ciasto galaretkowe z truskawkami
gastronomia 01 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Ciasto z galaretką truskawkową to must-have tego sezonu! Delikatna konsystencja, wykwintny smak i wspaniały aromat tego przysmaku nie pozostawi nikogo obojętnym. Oczywiście, jeśli zdecydujesz się zrobić ciasto z mrożonymi truskawkami, również wyjdzie całkiem dobre. Ale mimo to świeżość może zamienić go w prawdziwe arcydzieło cukiernicze. Przepis na ciasto nie jest zbyt skomplikowany: przygotuj spód z ciasta kruchego, lekko wysusz w piekarniku, połóż na wierzch truskawki, polej „śmietanką” jajeczno-kwaśną i piecz. Cóż, w takim razie najważniejsze jest, aby przysmak dokładnie ostygł, nie ulegając pokusie jego zawrotnego aromatu!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 538,26 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 7,72 g/28,37 g/62,48PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo napełniania i farszutruskawki – 500 gjaja C1 – 2 szt.cukier – 160 gcukier waniliowy – 1 łyżeczka.śmietana 30% tłuszczu – 370 gskrobia kukurydziana – 25 gDo testumąka – 280 gsól – na czubku nożaproszek do pieczenia – 10 gmasło – 100 gjajko C1 – 1 szt.cukier – 50 gśmietana 20% tłuszczu – 50 g. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto na pierogi. Do dużej miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Masło pokroić w drobną kostkę i dodać do mieszanki mącznej. Rozetrzyj rękami, aż powstanie kruszonka.
Krok 2
Jajka ubić z cukrem i śmietaną. Dodajemy bułkę tartą i zagniatamy ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto rozwałkować na cienki placek i przełożyć do tortownicy o średnicy 24–26 cm, formując boki. Na wierzchu połóż arkusz papieru do pieczenia.
Krok 4
Dosypujemy suszone rośliny strączkowe (groch, fasolę, ciecierzycę) i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Piec spód ciasta przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i usuń papier z fasolą. Pozostaw bazę ciasta do ostygnięcia na patelni, aż będzie ciepła.
Krok 5
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Aby wypełnić jajka, ubij je cukrem zwykłym i waniliowym. Umieść skrobię kukurydzianą w misce. Dodajemy 4 łyżki masy jajeczno-śmietanowej i dokładnie mieszamy trzepaczką.
Krok 6
Wlać mieszaninę skrobi do pozostałej mieszanki jajeczno-śmietanowej. Ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczką. Rozłóż pokrojone truskawki na spodzie ciasta.
Krok 7
Na truskawki wylewamy masę jajeczno-śmietanową. Piec 45 minut w temperaturze 170°C. Powierzchnia gotowego ciasta powinna być bardzo delikatna: gdy poruszysz foremką, będzie ona drżeć jak galaretka.
Krok 8
Pozwól, aby ciasto truskawkowe całkowicie ostygło, następnie zdejmij brzeg z formy i ostrożnie przełóż je na duży talerz. Udekoruj według uznania (np. cienko pokrojone truskawki i liście mięty).
PRZYDATNE RADY
Przed podaniem ciasto z galaretką truskawkową lepiej odstawić do lodówki: konsystencja kremu ustabilizuje się, a deser stanie się jeszcze smaczniejszy.
PRZY OKAZJI
Suszone rośliny strączkowe pozostałe po upieczeniu spodu ciasta z galaretką truskawkową w piekarniku można wykorzystać jako pożywienie. Po prostu pozwól im ostygnąć, włóż je do torby i pozostaw, aż będą potrzebne.