Ciasto galaretkowe z jagodami

Ciasto galaretkowe z jagodami

gastronomia 18 grudnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałCiasto galaretkowe z jagodami Do przepisu

Jeśli szukasz przepisu na ciasto galaretkowe z sezonowymi jagodami, to właśnie go znalazłeś. Podstawą tego ciasta jest krucha skórka, słodka i krucha, a w środku soczyste jagody z delikatnym nadzieniem śmietanowym. Zdecydowanie warto spróbować. Ciasto kruche wyrabia się zwykle z mąką pszenną. Sugerujemy jednak zastąpienie połowy normy pełnym ziarnem. To okaże się znacznie ciekawsze w smaku, a także zdrowsze, ponieważ nieprzetworzona mąka zawiera więcej błonnika. Aby uprościć proces, możesz użyć miksera lub robota kuchennego, ale zrobienie tego ręcznie nie jest dużo trudniejsze. Wybierz dowolne jagody. Śmietana jest bogatsza. I zacznij gotować. Pokochasz wynik!

Złożoność: łatwo Kalorie: 410,35 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 5,86 g/20,87 g/50,13PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo napełniania:śmietana 30% – 200 gcukier puder – 100 gcukier waniliowy – 20 gjajko – 1 szt.Do wypełnienia:czerwona porzeczka – 100 gporzeczki białe – 100 gmaliny – 100 gDo testu:jajko – 1 szt.mąka pszenna – 130 gmąka pełnoziarnista – 130 gmasło – 110 gcukier puder – 80 gsól – 3 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na ciasto z galaretką jagodową. Wcześniej wyjmij masło z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Krok 2

Przygotuj czerwone porzeczki. Posortuj ostrożnie, usuń jagody z gałęzi, usuń zepsute owoce. Następnie umieścić na durszlaku, opłukać i wysuszyć.

Krok 3

Przygotuj białe porzeczki. Posortuj ostrożnie, usuń jagody z gałęzi, usuń zepsute owoce. Następnie umieść na durszlaku, opłucz i osusz.

Krok 4

Przygotuj maliny. Sortuj jagody. Ostrożnie umieść je na durszlaku i włóż do wody, a następnie natychmiast wyjmij. Wysuszyć na ręczniku kuchennym.

Krok 5

Rozpuść miękkie masło, które wcześniej wyjęłeś z lodówki, całkowicie w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, podgrzewaj przez 10-20 sekund, za każdym razem mieszając.

Krok 6

Ochłodzić roztopione masło. Następnie dodajemy do tego cukier puder i mieszamy trzepaczką. Jeśli nie masz proszku, po prostu zmiel cukier w młynku do kawy.

Krok 7

Do masy cukrowo-maślanej dodać soli, dosłownie na czubku noża – wystarczy. Zamieszaj ponownie. Użyj średniego zmielenia, trudniej jest przesolić.

Krok 8

Wbij jajko do mieszanki masła i cukru. Śmigać. Aby mieć pewność, że jajko jest świeże i nie zepsuje już wymieszanych produktów, wystarczy rozbić je do osobnego pojemnika, a następnie wlać do wspólnej miski.

Krok 9

Mąkę pszenną i pełnoziarnistą przesiej do miski przez sito, aby nasycić ją tlenem. Pomoże to również usunąć wszelkie zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w opakowaniu.

Krok 10

Zacznij dodawać mąkę porcjami, wyrabiając jednorodne ciasto najpierw trzepaczką, a następnie rękami. Zwiń go w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.

Krok 11

Gdy ciasto ostygnie, przygotuj nadzienie śmietanowe. Aby to zrobić, w misce wymieszaj śmietanę, jajko, cukier waniliowy i cukier puder. Ubić lub wymieszać widelcem.

Krok 12

Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Formę do pieczenia natłuścić ze wszystkich stron lub wyłożyć pergaminem naoliwionym.

Krok 13

Wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż je na blaszce rękami, tworząc gładkie, płaskie dno i wysokie boki. Nakłuj widelcem całą powierzchnię.

Krok 14

Najpierw wlej nadzienie śmietanowe do przygotowanej formy z ciastem, a następnie ułóż czyste, suche jagody w dowolnej kolejności, tak aby wyglądało pięknie. Naprzemiennie układaj jagody między sobą.

Krok 15

Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (w zależności od piekarnika). Ciasto powinno się zarumienić, a nadzienie zgęstnieć (ale może być płynne w środku).

Krok 16

Nie wyjmuj od razu ciasta z formy, ale bezpośrednio w niej ostudź do temperatury pokojowej. Następnie ostrożnie wyjmij tortownicę i przenieś ciasto na metalową kratkę.

Krok 17

Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby nadzienie całkowicie zgęstniało. Następnie wyjmij, pokrój ciasto na kawałki i podawaj. Można ozdobić cukrem pudrem.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do ciasta z galaretką jagodową zalecamy użycie cukru pudru zamiast cukru. Szybciej się rozpuszcza, dzięki czemu zarówno ciasto, jak i nadzienie mają bardziej jednolitą konsystencję.

PRZY OKAZJI

Aby przygotować ciasto w galaretce z jagodami, możesz potrzebować trochę więcej lub mniej mąki niż podano w przepisie. To zależy od wielu czynników. Dlatego skup się na pożądanej konsystencji ciasta.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja