Do przepisu
Cienkie plasterki jabłek na cieście francuskim to proste, a jednocześnie wykwintne danie klasycznej kuchni francuskiej. Solony karmel i ziarenka soli dodają nowoczesnego akcentu temu cieście francuskiemu.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 692,83 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 6,12 g/35,03 g/87,29PieczenieŚniadaniePopołudniowa przekąskaCiasto bez drożdżyPiekarniaCiastka francuskieCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyŚwięto dzieciNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 4 PORCJIDo ciast francuskich:300 g ciasta francuskiego bez drożdżymąka do wałkowania ciasta2 jabłka1 łyżka. l. masło4 łyżeczki Saharagruba sól morska lub fleur de selDo sosu:3/4 szklanki cukru3/4 szklanki śmietanki 33% tłuszczu1/2 łyżeczki drobna sól morska1 łyżka. l. masło Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sos karmelowy. Cukier wsyp do rondla o grubym dnie i postaw na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką lub potrząsając rondelkiem.
Krok 2
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, pozostaw rondelek na ogniu, aż cukier zmieni kolor na bursztynowy. Zmniejsz ogień do małego i ostrożnie wlej śmietanę. Uwaga, karmel będzie mocno bulgotał i pryskał! Zagotuj karmel, dodając kostki cukru do śmietanki. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj sól i mieszaj, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby przecedzić sos.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką i lekko rozwałkuj ciasto. Wytnij 4 koła o średnicy 12 cm lub wykonaj model jabłka z tektury. Przygotowane produkty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
Jabłka przekrawamy na pół, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki. Na cieście ułożyć jabłka. Rozpuść masło i posmaruj jabłka pędzelkiem. Posypać cukrem.
Krok 5
Blaszkę z ciastami francuskimi włożyć do piekarnika i piec 15–20 minut, jabłka powinny zmięknąć, a ciasto złocić się.
Krok 6
Podgrzej sos karmelowy i posmaruj jabłka. Posyp grubą solą lub fleur de sel. Ptysie podawaj na ciepło z gałką lodów.
PRZY OKAZJI
Otrzymasz więcej sosu karmelowego, niż potrzebujesz, ale będzie on dobrze przechowywany w lodówce do 2 tygodni.