Ciasto drożdżowe z twarogiem
Do przepisu
Twaróg drożdżowy przygotowany według naszego przepisu okazuje się soczysty i delikatny. A technologia wytwarzania ciasta wielkanocnego z twarogiem nie jest tak pracochłonna. Najtrudniej jest przygotować ciasto drożdżowe (wymaga to starannego podejścia) i poczekać, aż wyrośnie. Gdy ciasto będzie puszyste (nie zapomnij włożyć go do foremek zaraz po wyrobieniu), włóż ciasto do piekarnika i piecz na złoty kolor. Gotowe ciasto wielkanocne z twarogiem ma smak i aromat świeżego twarogu, który napełni dom komfortem i ciepłem oraz sprawi, że wiosenne wakacje będą wyjątkowe.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 803,06 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 3 godziny Używany: 19,09 g/33,63 g/94,73MikserPiekarnikPieczeniePiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmWielkanocSKŁADNIKI NA 10 PORCJI+10Porcje-Mąka pszenna 600 grTwarożek 8% 500 grMleko 120 mlMasło 100 grJajko kurze 4 szt.Jajko kurze (żółtko) 2 szt.Granulowany cukier 250 grPrasowane drożdże 30 grCukier waniliowy 2 łyżeczkiKoniak 200 mlSuszone wiśnie 100 grSól 2 grMasło do smakuMąka pszenna do smakuDo dekoracji:Śmietana 35% (tłuszcz) 250 grCzekoladowa biel 200 grBarwnik spożywczy do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wiśnie/żurawinę zalej koniakiem i odstaw na około 20–30 minut. Ułożyć na sicie i osuszyć. Twarożek przetrzeć przez sito lub ubić blenderem na gładką masę.
Krok 2
W dużej misce rozetrzyj drożdże z 2 łyżkami. l. mąka i 1 łyżka. l. cukier, aż będzie gładki. Wymieszaj z ciepłym mlekiem (37–40°C) i odstaw w ciepłe miejsce na około 10–15 minut.
Krok 3
Jajka i żółtka ubić z pozostałym cukrem. Wymieszaj z miękkim masłem, nasionami wanilii i serkiem wiejskim. Dodaj trochę soli.
Krok 4
Do powstałej masy dodać mieszaninę drożdży i stopniowo, w trakcie wyrabiania, dodawać pozostałą przesianą mąkę. Dodać wiśnie/żurawinę, wymieszać do równomiernego rozprowadzenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 5
Spód 3 foremek do ciasta wielkanocnego wysmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do foremek, wypełniając 3/4 objętości. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem, na 45–60 minut.
Krok 6
Wierzch ciasta wielkanocnego posmaruj mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C. Przykryj ciasto folią i piecz, aż będzie ugotowane, 40–45 minut. Wyjmij z piekarnika, przenieś foremki na metalową kratkę i całkowicie ostudź. Posyp ciasta cukrem pudrem.
Krok 7
Aby udekorować, zagotuj śmietanę. Zdjąć z ognia. Natychmiast dodaj połamaną lub pokrojoną na średnie kawałki czekoladę. Mieszaj energicznie, aż masa będzie gładka. Włożyć do lodówki na 20–30 minut. Krem podzielić na 3 części i każdą pokolorować na inny kolor. Nie przesadzaj z intensywnością koloru, krem powinien okazać się pastelowymi kolorami. Krem przełóż do rękawów cukierniczych z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciśnij na ciastka, wypełniając całą górę ciasta.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 11,38 g (14,23% wartości dziennej) • tłuszcze 8,34 g (9,27%) • węglowodany 45,00 g (26,79%) • kcal 325,73 (18,10 %) • sód 98,49 mg (6,79%) • cukier ogółem 18,63 g ( 37,26%) • NNKT 4,40 g (22,00%) • Błonnik pokarmowy 1,34 g (4,47 %)
PRZYDATNE RADY
Twarożek Wielkanocny to nie tylko smaczny przysmak, ale także symbol głównego święta prawosławnego. Tort można pokryć nie tylko kremem, ale także polewą, a dodatkowo udekorować wierzch posypką lub figurkami o tematyce wielkanocnej, np. czekoladowymi jajkami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast koniaku do ciasta drożdżowego z twarogiem można dodać rum lub brandy: alkohol sprawi, że wypieki będą bardziej zwiewne. Dla lekkiej kwaskowatości koniecznie dodajcie trochę suszonych wiśni lub żurawiny – jagody dobrze komponują się z twarogiem.