Ciasto do pizzy z kurczakiem i sosem żurawinowym

Do przepisu

Ciasto pizza z kurczakiem i sosem żurawinowym to praktycznie zestaw obiadowy. Gotowany kurczak, puree ziemniaczane, fasolka szparagowa z grzybami i obowiązkowy ser (w tej pizzy są dwa sery – mozzarella i parmezan) mogą zastąpić przynajmniej sałatkę i danie główne. A sos żurawinowy będzie przyjemnym dodatkiem do tak obfitej przekąski.

Złożoność: łatwo Kalorie: 692,86 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 25,30 g/25,41 g/88,42PiekarnikPieczenieKuchnia włoskaKolacjaPopołudniowa przekąskaDrugie daniePiekarniaPizzaTabaka z kurczakaŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJE450 g ciasta na pizzę3 łyżki l. oliwa z oliwek200 g gotowanego kurczaka1 szklanka przygotowanego puree ziemniaczanego70 g startego parmezanu70 g startej mozzarelli do pizzygarść zielonej fasolkigarść grzybów1 mała czerwona cebula½ łyżeczki mielona paprykaoliwa z oliwekświeżo zmielony czarny pieprzsól morskaDo sosu żurawinowego 200 ml dżemu żurawinowego½ cytryny½ pomarańczy2 pąki goździkówszczypta gałki muszkatołowej Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do sosu w rondelku umieszczamy konfiturę, dodajemy drobno startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Dodaj świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i 2 łyżki. sok z cytryny, goździki i gałka muszkatołowa. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, 2 minuty. Całkowicie ostudzić.

Krok 2

Gotuj fasolę do miękkości, 3-4 minuty. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, włożyć na patelnię z olejem roślinnym w jednej warstwie i smażyć, aż płyn odparuje, a grzyby się zarumienią.

Krok 3

Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i rozgrzej ją do 250 C (lub wyższej, jeśli piekarnik na to pozwala).

Krok 4

Nasmaruj powierzchnię roboczą oliwą z oliwek. Ciasto na pizzę podzielić na 6 części, lekko rozwałkować i delikatnie rozciągnąć rękami, tworząc koła o średnicy 15 cm. Jeśli ciasto ponownie się skurczy, przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 10 minut, a następnie ponownie rozciągnąć . Za pomocą pędzla posmaruj ciasto oliwą z oliwek. Ostrożnie przenieś ciasto na nagrzaną i natłuszczoną blachę do pieczenia i piecz przez 7 minut, aż uzyska jasnozłoty kolor.

Krok 5

Gotowego kurczaka pokrój na błonnik i wymieszaj z 70 ml sosu żurawinowego.

Krok 6

Wyjmij ciasto z piekarnika, połóż na nim puree ziemniaczane i wygładź, pozostawiając 2-3 cm brzeg. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 7

Na puree wyłóż połowę startego sera i wygładź. Następnie rozłóż fasolę, grzyby, kurczaka z sosem i pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę. Posypać pozostałym startym serem i papryką. Włóż pizzę z powrotem do piekarnika na 6-8 minut, ser powinien się roztopić, a kurczak powinien uzyskać złocistobrązowy kolor.

Krok 8

Lekko ostudź pizzę i pokrój ją na kawałki. Do pizzy można osobno dodać odrobinę więcej sosu żurawinowego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja