Ciasto Czarnego Lasu

Ciasto Czarnego Lasu

Do przepisu

Wszyscy już dawno zapomnieli, że to ciasto było kiedyś robione tylko w Berlinie i nazywało się „Czarny Las z Wiśniami”, od regionu południowych Niemiec. Obecnie głównymi wielbicielami Schwarzwaldu są Kanadyjczycy, Amerykanie i Australijczycy. I my. Rozpocznij gotowanie na 12 godzin przed podaniem.

Złożoność: trudny Porcje: 14 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 12 godzPiekarnikPieczenieKuchnia niemieckaPiekarniaDeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciNowy RokRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 14 PORCJI1/3 szklanki dżemu wiśniowego 1,5 szklanki suszonych wiśni 2 łyżki. l. likier wiśniowy 400 g gorzkiej czekolady 200 g masła 1,25 szklanki cukru 1 łyżeczka. cukier waniliowy 6 jajek 1/3 szklanki mąki olej roślinny 2 szklanki schłodzonej śmietany 1/4 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki. likier wiśniowy 4 łyżki. l. wiśnie z kompotu 1 łyżka. l. skrobia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W rondelku wymieszaj konfiturę wiśniową z likierem i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Dodać suszone wiśnie i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zdjąć z ognia, przykryć i ostudzić.

Krok 2

Rozpuść czekoladę razem z masłem. Zdjąć z ognia, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijając, dodawaj po jednym jajku. Mieszając, dodajemy mąkę i ostrożnie wlewamy masę wiśniową.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200°C z rusztem ustawionym na najniższym poziomie. Przykryj naczynie do pieczenia folią tak, aby krawędzie wystawały na 7–8 cm. Nasmaruj folię olejem roślinnym. Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez 30 minut. Przykryj wierzch ciasta folią i piecz przez kolejne 50 minut, następnie pozwól ciastu całkowicie ostygnąć. Ciasto może lekko opaść w środku, więc dociśnij brzegi, aż zrównają się ze środkiem. Zawinąć szczelnie w folię i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Przygotuj krem. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem i likierem. Kompot z wiśni dokładnie osusz, obtocz w skrobi i dodaj do śmietany. Wyjmij ciasto z formy, usuń folię i folię. Ciastko przekrój wzdłuż na 3 warstwy. Posmaruj 2 warstwy kremem, przykryj trzecią warstwą, na nią wyłóż resztę kremu. Udekoruj wiśniami i kawałkami czekolady.

UWAGA DO GOSPODARKI

W kremie zamiast kompotu z wiśni można dodać tzw. wiśnie koktajlowe („maraschino”). Są już sprzedawane we wszystkich dużych supermarketach. Można nimi także ozdobić tort.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja