Ciasto brownie, ciasto truflowe, ciasto muffinowe z jagodami i inne pyszne rozwiązania słynnego deseru
Marianna Orlinkowa 09 lipca 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Brownie (z angielskiego brown) to deser wynaleziony w USA. Przepisy na brownie bardzo się od siebie różnią, dzieląc się na te, które wyglądają jak cukierek (dokładniej jak czekoladowa trufla) i te, które wyglądają jak babeczka. Nazwijmy je tak – „babeczka” i „trufla”, aby się nie pomylić. Zobaczmy, czym się różnią i jak zrobić ciasto brownie.
Treść materiału:
- Jak zrobić brownie truflowe
- Jak zrobić brownie typu „babeczka”?
- Jak zrobić brownie z orzechami?
- Jak zrobić brownie z jagodami i owocami?
- Jak zrobić brownie z kawą?
- Jak zrobić brownie bez mąki i bez cukru?
- Jak zrobić ciasto brownie?
- 7 sekretów dobrego brownie
Jak zrobić brownie truflowe
Każdy tradycyjny przepis na brownie zawiera czekoladę, masło, jajka, cukier i mąkę. Im więcej „tłustych” składników: masła, czekolady i żółtek – i im mniej mąki, tym bardziej truflowe, wilgotne i delikatne będzie Twoje brownie. Zazwyczaj na 100 g czekolady bierze się 120–150 g masła, kilka jajek i nie więcej niż 70 g mąki. Nadal nie zaleca się przesadzania z „tłustymi” składnikami, w przeciwnym razie brownie może się rozpaść. Do tego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia ani sody, nie trzeba go podnosić i luzować. Brownie piecze się w temperaturze 150–160°C, zwykle wystarczy 20 minut. Nie spiesz się, aby wyjąć ciasteczka z patelni; nie zachowają swojego kształtu, gdy będą gorące. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i odstawić na co najmniej kilka godzin lub znacznie dłużej, aż do jednego dnia, aby czekolada i masło stwardniały, a ciasteczka można było łatwo pokroić. Mamy tutaj doskonały przepis na brownie truflowe.
Jak zrobić brownie typu „babeczka”?
W przypadku brownie „babeczkowego” proporcje produktów są zupełnie inne: potrzeba 2-3 razy więcej mąki, nie więcej niż 100 g masła, a część czekolady zastępuje się proszkiem kakaowym. Często dodaje się proszek do pieczenia lub jajka ubija się na gęstą, puszystą pianę, aby uzyskać bardziej puszysty efekt.
Prawdziwe brownie jest zawsze wilgotne w środku.
Takie brownie piecze się w temperaturze 170–180°C, a czas pieczenia wynosi około pół godziny – ale nie trzeba go też piec całkowicie, aż do pozytywnego wyniku testu „suchego sztyftu”. Każde brownie w środku powinno pozostać wilgotne. Ta opcja nie wymaga stania, po wystygnięciu można zjeść od razu i, szczerze mówiąc, też na ciepło, zwłaszcza z lodami. Oto świetny, budżetowy przepis.
Jak zrobić brownie z orzechami?
Każdy rodzaj brownie będzie zadowolony z orzechów, ale orzechy najlepiej pasują do wersji „babkowej”. Można użyć dowolnych orzechów: włoskich, migdałów, orzeszków ziemnych, orzechów laskowych, nerkowców, makadamii, a nawet sosny. Można także użyć nasion, szczególnie dobrze sprawdza się, jeśli przygotujesz mieszankę nasion dyni, sezamu i słonecznika i dodasz je do ciasta. Jeśli masz ochotę na orzechowe ciasto brownie, możesz wypełnić wierzch ciasta, zamiast je mieszać – w ten sposób orzechy nie tylko będą smakować, ale także wizualnie przyciągną zjadaczy. Nie ma potrzeby smażenia takich orzechów na wierzch, ale jeśli zdecydujesz się dodać je do samego ciasta, lepiej podsmażyć je trochę w piekarniku w temperaturze 150-160 ° C nie dłużej niż 7-8 minut – a następnie posiekać, jeśli przepis tego wymaga. Oto sprawdzony przepis.
Jak zrobić brownie z jagodami i owocami?
Istnieje wiele opcji ciasteczek z jagodami, ale najczęściej robi się je z wiśni lub czarnych porzeczek. Do ciasta zrobionego ze 100 g czekolady zwykle potrzeba co najmniej 200 g jagód, ale nie więcej niż 500 g – mimo to ważniejszy jest dla nas składnik czekoladowy. Jeśli widzisz, że jagody są bardzo dojrzałe i łatwo się marszczą, puszczając sok, przed dodaniem ich do ciasta pamiętaj, aby obtoczyć je w skrobi lub proszku kakaowym, a jeszcze lepiej w mieszance 1:1.
Niesamowite połączenie – ciasto czekoladowe i jagody
Brownie możesz przygotować także z owocami – świetnie sprawdzą się dojrzałe morele i brzoskwinie, a także gruszki. Na ciasto brownie można grubo posiekać owoce, wyłożyć blachę pergaminem, ładnie ułożyć owoce na dnie formy i wypełnić ciastem czekoladowym. Wtedy będziesz miał odwrócone ciasto.
Jak zrobić brownie z kawą?
Zwykle do ciasteczek dodaje się kawę rozpuszczalną, zaparzając ją wrzątkiem. Ale możesz też użyć prawdziwego espresso zaparzonego w ekspresie, będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Można ją także zaparzyć w dzbanku do kawy po turecku – bardzo ważne jest jednak, aby kawa była mocna i dobrze nacedzony. Posypując natłuszczoną patelnię, aby ciasteczka się nie sklejały, nie używaj mąki, ale kakao w proszku lub mieszankę kakao z kawą rozpuszczalną (nie w granulkach) i mąkę. Gotowe brownie można udekorować ziarnami kawy – lub jeszcze lepiej, jeśli ziarna kawy zostaną pokryte czekoladą. Przepis na pyszne kawowe brownie znajdziesz tutaj.
Jak zrobić brownie bez mąki i bez cukru?
We współczesnym świecie przepisy, które nie wykorzystują mąki pszennej i cukru, stają się coraz bardziej aktualne. Do ciastek zaleca się stosowanie brązowego cukru trzcinowego, ale niestety dla naszego organizmu brązowy cukier, miód, fruktoza to jedno i to samo, to wciąż cukier. Ale możesz spróbować zastąpić cukier stewią lub innymi zamiennikami pieczenia. Można też poeksperymentować z mąką – na przykład jako składniki wiążące wykorzystać fasolę i siemię lniane, tak jak w tym przepisie. Lub zastąp mąkę pszenną mąką orzechową (migdałową) i dodaj odrobinę skrobi kukurydzianej.
W każdym przepisie na brownie cukier można zastąpić stewią.
Istnieją przepisy, które zawierają zarówno mąkę, jak i cukier, ale mimo to kompozycję można uznać za zdrowszą – dzięki dodanym do ciasta warzywom. Najpopularniejsze to słodkie ziemniaki, marchewka i cukinia, ale innym świetnym przepisem są buraki – buraki świetnie komponują się z czekoladą.
Jak zrobić ciasto brownie?
Zasadniczo każde dobre ciastko można nazwać ciastem ze względu na jego smak. Ale większość ciastek nie wygląda wystarczająco fantazyjnie. Zastanówmy się więc, jak rozwiązać problem estetyczny. Na przykład ktoś z Twojej rodziny lub przyjaciół chce tort urodzinowy, a wiesz, że uwielbia czekoladę. Jak zamienić ogólnie proste ciasto w świąteczną ucztę?
Opcja 1, posyp przygotowanymi składnikami
Do udekorowania dowolnego wyrobu cukierniczego są dwa pewne składniki, które nie wymagają żadnej pracy z Twojej strony: cukier puder i jagody. A jeszcze trzeci to polewa cukiernicza. Jeśli połączymy je bez nadmiernego stosowania posypek (pamiętajcie, że szczególnie duże, wielobarwne kulki potrafią być bardzo twarde, całkiem możliwe, że połamiecie na nich zęby), wyjdzie bardzo pięknie! Truskawki, maliny, jagody, obrana pęcherzyca, czerwone porzeczki świetnie prezentują się na posypanej proszkiem powierzchni czekoladowej. Najlepiej użyć nietopliwego cukru pudru – to słowo powinno być zapisane na opakowaniu – aby efekt pięknej śnieżności utrzymywał się dłużej.
Opcja 2, polej polewą czekoladową
Glazura czekoladowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebujesz dobrej jakości czekolady (im jest ona ciemniejsza, czyli im większa jest w niej zawartość kakao, tym piękniejsza będzie lukier) i masło o zawartości tłuszczu 82,5%. Proporcje – 1:1, tyle czekolady wagowo, ile masła. Wyjmij olej z lodówki wcześniej i pozwól mu ogrzać się do temperatury pokojowej. Czekoladę posiekaj piłą i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Do czekolady dodać masło, wymieszać na gładką masę i od razu polać brownie. Rezultatem jest błyszcząca powierzchnia, której nie trzeba już niczym dekorować. Zazwyczaj na ciasto o standardowej średnicy (22–24 cm) wystarczy 80 g czekolady i 80 g masła.
Opcja 3, uformuj ciasta i posmaruj kremem
Może to być dowolny gęsty krem według własnego uznania: masło skondensowane, mus czekoladowy, budyń z żółtkami lub cytryną. Trudność nie polega na kremie, ale na tym, jak pokroić ciasteczka na warstwy ciasta. Jeśli wybierzesz nie brownie typu „babeczka”, które kroi się po prostu zwykłą długą piłą, ale „truflowe”, lepiej podzielić ciasto na dwie części i upiec je w dwóch oddzielnych warstwach ciasta. Najprawdopodobniej w tym celu będziesz musiał zwiększyć ilość składników półtora raza, w przeciwnym razie ciasta okażą się zbyt płaskie.
Opcja 4, złóż ciasto zgodnie z zasadą „Pancho”.
Ciasto Pancho składa się z kawałków biszkoptu, ułożonych w stos i wypełnionych kwaśną śmietaną. Tę samą zasadę można zastosować do ciasteczek. Jest kilka „ale”. Brownie jest znacznie cięższe niż biszkopt, a krem musi być gęstszy, aby dobrze sklejał kawałki. Ponadto krem do brownie nie będzie się wchłaniał, co będzie miało wpływ na smak, jeśli krem zostanie wybrany nieprawidłowo (na przykład zbyt słodki lub zbyt jasny w smaku, próbując zakłócić smak i aromat brownie). Możesz użyć tego przepisu jako podstawy.
Na naszej stronie internetowej znajduje się wiele przepisów na brownie – zarówno redakcyjnych, jak i od naszych czytelników. Możesz przejrzeć ofertę, wpisując „ciasteczka” w pasku wyszukiwania i wybierając przepis na ciasto brownie, który Ci się podoba.
7 sekretów dobrego brownie
- Użyj gorzkiej czekolady o zawartości kakao przekraczającej 70%, dzięki czemu uzyskasz bogaty czekoladowy smak i gładką konsystencję.
- Jeśli jakość czekolady nie jest dla Ciebie satysfakcjonująca, możesz poprawić jej smak, dodając do ciasta kakao. Pamiętaj jednak, że kakao ma właściwości zagęszczające, więc nie dodawaj go za dużo i usuń część mąki, aby ciasteczka nie były twarde.
- Na brownie „truflowe” nie trzeba zbyt mocno ubijać jajek, wystarczy dobrze połączyć białka z żółtkami, tak aby nie pozostały „pasma” białka.
- Jeśli chcesz, aby brownie „babkowe” było puszyste, nie dodawaj więcej proszku do pieczenia, ale połowę mąki zastąp kaszą manną.
- Ostrożnie wyłóż formę papierem do pieczenia, najlepiej silikonowanym, aby ciasto się nie przyklejało. Jeśli papier nie jest zbyt dobrej jakości, należy go dodatkowo posmarować olejem i posypać mąką lub kakao.
- Podczas pieczenia ciasteczek umieść patelnię w dolnej jednej trzeciej części piekarnika i nie włączaj konwekcji (tzw. wentylatora lub wentylatora). Chcesz regularnego ogrzewania z góry na dół. Konwekcja spowoduje nadmierne wysuszenie ciasteczek.
- Po wyjęciu blaszki brownie z piekarnika odstawiamy ją do wystygnięcia nie na blacie, lecz na metalowej kratce, tak aby spód i góra równomiernie wystygły i spód nie był zamoczony.
Aby ciasto brownie nie przyklejało się do formy, użyj papieru do pieczenia
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery #browniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych