Ciasto biszkoptowe

Do przepisu

To bardzo wilgotny, prawie nie przewiewny, a jednocześnie najdelikatniejszy biszkopt – moile. Jest bardzo treściwy, aromatyczny, idealnie nadaje się jako baza do ciasta musowego. Ale mualyo pokryte cienką warstwą czekolady lub polewy czekoladowej jest szczególnie dobre.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 270,79 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 5,61 g/19,32 g/18,52MikserPiekarnikMikserPieczenieSucharPiekarniaDeserWegetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI50 g białka jaja (2 szt.)60 g białego drobnego cukru krystalicznego130 g łuskanych orzechów laskowych lub innych orzechów35 g mąki pszennej premium lub „Extra”.50 g drobnego białego cukru75 gramów jaj40 g żółtka (2 szt.)65 g masła Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 16-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz pierścienia, połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175°C, tryb „góra+dół”.

Krok 2

Orzechy suszymy na suchej patelni, rozcieramy w dłoniach, aby oddzielić łuski. Zmiel na średnią mąkę w robocie kuchennym, aż pozostaną kawałki. Rozpuść masło i ostudź do 40°C.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj pokruszone orzechy, mąkę i 60 g cukru z jajkiem, żółtkami i roztopionym masłem. Mieszaj, aż będzie gładkie.

Krok 4

Zacznij ubijać białka mikserem, od razu dodając cukier (50 g).

Krok 5

Ubijaj, aż utworzy się miękka, lekko płynąca piana – aż utworzą się miękkie szczyty.

Krok 6

Za pomocą szpatułki wymieszaj mieszaninę orzechów z 1/3 ubitych białek.

Krok 7

Dodać pozostałe białka i wymieszać szpatułką.

Krok 8

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki i wycisnąć do przygotowanej formy. Lub po prostu włóż go do formy lub pierścienia i wypoziomuj szpatułką. Włóż blachę do pieczenia i od razu zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 C. Piecz 20-25 minut. Ciastko jest gotowe, gdy nabierze złotego koloru, a po naciśnięciu palcem powierzchnia pewnie spręży się. Przenieś formę z ciastem na metalową kratkę i studź przez 5-7 minut. Dociśnij ciasto palcami, żeby było twardsze.

Krok 9

Przeciągnij czubkiem noża po obwodzie patelni, aby poluzować ciasto i wyjąć je z patelni. Całkowicie ostudzić na metalowej kratce. Wystudzone ciastko można wykorzystać od razu lub zawinąć w folię i przechowywać do 7 dni w lodówce lub do 2 miesięcy w zamrażarce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja