Do przepisu
To bardzo wilgotny, prawie nie przewiewny, a jednocześnie najdelikatniejszy biszkopt – moile. Jest bardzo treściwy, aromatyczny, idealnie nadaje się jako baza do ciasta musowego. Ale mualyo pokryte cienką warstwą czekolady lub polewy czekoladowej jest szczególnie dobre.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 270,79 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 5,61 g/19,32 g/18,52MikserPiekarnikMikserPieczenieSucharPiekarniaDeserWegetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI50 g białka jaja (2 szt.)60 g białego drobnego cukru krystalicznego130 g łuskanych orzechów laskowych lub innych orzechów35 g mąki pszennej premium lub „Extra”.50 g drobnego białego cukru75 gramów jaj40 g żółtka (2 szt.)65 g masła Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 16-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz pierścienia, połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175°C, tryb „góra+dół”.
Krok 2
Orzechy suszymy na suchej patelni, rozcieramy w dłoniach, aby oddzielić łuski. Zmiel na średnią mąkę w robocie kuchennym, aż pozostaną kawałki. Rozpuść masło i ostudź do 40°C.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj pokruszone orzechy, mąkę i 60 g cukru z jajkiem, żółtkami i roztopionym masłem. Mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4
Zacznij ubijać białka mikserem, od razu dodając cukier (50 g).
Krok 5
Ubijaj, aż utworzy się miękka, lekko płynąca piana – aż utworzą się miękkie szczyty.
Krok 6
Za pomocą szpatułki wymieszaj mieszaninę orzechów z 1/3 ubitych białek.
Krok 7
Dodać pozostałe białka i wymieszać szpatułką.
Krok 8
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki i wycisnąć do przygotowanej formy. Lub po prostu włóż go do formy lub pierścienia i wypoziomuj szpatułką. Włóż blachę do pieczenia i od razu zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 C. Piecz 20-25 minut. Ciastko jest gotowe, gdy nabierze złotego koloru, a po naciśnięciu palcem powierzchnia pewnie spręży się. Przenieś formę z ciastem na metalową kratkę i studź przez 5-7 minut. Dociśnij ciasto palcami, żeby było twardsze.
Krok 9
Przeciągnij czubkiem noża po obwodzie patelni, aby poluzować ciasto i wyjąć je z patelni. Całkowicie ostudzić na metalowej kratce. Wystudzone ciastko można wykorzystać od razu lub zawinąć w folię i przechowywać do 7 dni w lodówce lub do 2 miesięcy w zamrażarce.