Ciasto bez jajek: opcje są możliwe!

Ciasto bez jajek: opcje są możliwe!

Ciasto bez jajek: opcje są możliwe!

Tatiana Sotnikowa 04 lutego 2024 r

Istnieje opinia, że ​​​​bez jajek po prostu nie da się przygotować ciasta. W przeciwnym razie otrzymasz jakąś niewyraźną, pozbawioną smaku masę, z której nic dobrego nie wyniknie. Już teraz jesteśmy gotowi udowodnić, że nawet bez jajek można zrobić różnorodne doskonałe ciasta: nawet na ciasta, nawet na ciasteczka, nawet na ciasta.

Ciasto bez jajek: możliwe opcje

Treść artykułu:

  • Po co dodajecie jajka do ciasta?
  • Dlaczego warto nauczyć się robić ciasto bez jajek
  • Ciasto drożdżowe bez jajek
  • Leniwe ciasto francuskie bez jajek
  • Ciasto kruche bez jajek (twaróg, ser, śmietana)
  • Ciasto na śmietanie (ser, twaróg) bez jajek
  • Ciasto przaśne bez jajek
  • Ciasto rozciągnięte bez jajek

Po co dodajecie jajka do ciasta?

Na pewno nie tylko tak! Po pierwsze, jest składnikiem wiążącym. Po drugie, jajka rozluźniają ciasto i sprawiają, że jest puszyste (pamiętajcie o wpływie ubitych białek na konsystencję biszkoptu czy babeczki).

Jajka dodawane są do ciasta nie tylko w celu poprawy smaku, ale także jako składnik wiążący.
Jajka dodawane są do ciasta nie tylko w celu poprawy smaku, ale także jako składnik wiążący.

Po trzecie nadają ciastu ładny kolor. Zgadzam się, że złoty okruch tych samych ciast wielkanocnych jest przyjemniejszy niż szarawy. Po czwarte, w cieście maślanym, które zawiera dużą ilość oleju, jajka pełnią rolę stabilizatora i łączą płyn z tłuszczami. Ale jeśli wszystko tak jest, to ciasto naprawdę nie będzie działać bez tego produktu? Zupełnie nie!

Dlaczego warto nauczyć się robić ciasto bez jajek

Powodów jest kilka. Niektóre osoby są na przykład zmuszone do wykluczenia jajek ze swojej diety ze względów medycznych. Ale są inne powody. Na przykład skończyły Ci się jajka, ale chcesz coś upiec od razu. A może lubisz eksperymenty! A potem pozostaje tylko znaleźć ten artykuł z kilkoma opcjami testów bez jaj i przetestować je w praktyce. Cóż, gwarantujemy ciekawe odkrycia i żywe doznania kulinarne!

Ciasto drożdżowe bez jajek

„Czy to było możliwe?” – zapyta ten, który kiedyś będzie robił z takiego ciasta miękkie i puszyste ciasta. Tak, ciasto drożdżowe rzeczywiście można ugniatać bez jajek i nie wpłynie to w żaden sposób na jego jakość. Mało tego: są gospodynie domowe, które zawsze to robią, wierząc, że bez tego produktu ciasta lub ciasta nie będą dłużej czerstwe. Brak jajek nie wpływa w żaden sposób na smak.

Ciasto drożdżowe bez jajek
Ciasto drożdżowe bez jajek

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • mąka – 400 g
  • mleko – 250 ml
  • masło – 50 g
  • świeże drożdże – 20 g
  • cukier – 2 łyżki. l.
  • sól – 1/2 łyżeczki.

1. Mąkę przesiać przez drobne sito z dodatkiem soli. Do rondelka wlać mleko i podgrzać do 35°C. Dodać cukier, drożdże i wymieszać. Rozpuść masło i lekko ostudź.

2. Do mieszanki drożdżowo-mlecznej dodać mąkę. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Wlać roztopione masło. Ponownie dokładnie ugniataj. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1,5–2 godziny). Następnie zagniatamy, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia i używamy według uznania: do ciast z nadzieniem na słodko lub na słono, serników, dużych ciast.

Przy okazji

Jeśli chcesz upiec to ciasto w okresie Wielkiego Postu, nie ma problemu! Wystarczy zastąpić mleko wodą, a masło olejem roślinnym. To też wyjdzie całkiem nieźle.

Leniwe ciasto francuskie bez jajek

Przygotowanie prawdziwego ciasta francuskiego na ciasta czy wypieki to długie i trudne zadanie. I może się nie udać, a wtedy godziny wysiłku i cierpienia zostaną zmarnowane. Dlatego często kupujemy w sklepie gotowe ciasto francuskie.

Ale jest inna opcja – leniwe ciasto francuskie. Wiele osób nadal robi z niego luksusowe, domowe „Napoleona”, chociaż świetnie nadaje się również do ciast francuskich z dowolnym nadzieniem. Przepis na ciasto jest prosty i bardzo szybki.

Leniwe ciasto francuskie bez jajek
Leniwe ciasto francuskie bez jajek

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • mąka – 480 g
  • sól – na czubku noża
  • masło – 250 g
  • woda pitna – 180 ml
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.

1. Na powierzchnię roboczą przesiej mąkę i sól. Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać do masy mącznej i posiekać nożem. Przełożyć do dużej miski.

2. Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny. Wlać do okruchów masła i zagnieść ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto można podzielić na porcje, rozwałkować i wykorzystać zgodnie z jego przeznaczeniem. Na przykład upiecz cienkie ciasta, posmaruj je kremem i zdobądź „Napoleona”!

Przy okazji

Czasami takie ciasto po wyrobieniu rozwałkowuje się i składa kilkukrotnie, aby uzyskać większe nawarstwianie. Ale to oczywiście kwestia gustu, czasu i osobistych preferencji.

Ciasto kruche bez jajek

Ciasto to pod względem składników przypomina leniwe ciasto francuskie, różnią się jedynie proporcjami. Z tego delikatnego, kruchego ciasta można przygotować doskonałe ciasta i placki z dowolnym nadzieniem.

Ciasto kruche bez jajek
Ciasto kruche bez jajek

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • mąka – 250 g
  • sól – na czubku noża
  • masło – 125 g
  • woda pitna – 50 ml

1. Przesiej mąkę. Do zimnej wody dodać sól i wymieszać. Zimne masło i mąkę posiekać na kruszonkę. Wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

2. Jeśli chcesz zrobić słodkie kruche ciasteczka, zmień trochę przepis. Na 250 g mąki potrzebne będzie 150 g masła, 50 g drobnego cukru i 1 łyżka. l. śmietana. W takim przypadku mąkę należy wymieszać z cukrem, a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto i ostudzić. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka foremkami i pieczemy w piekarniku.

Ciasto na śmietanie (ser, twaróg) bez jajek

Najprawdopodobniej przynajmniej raz w życiu spotkałeś się z takim testem. Pamiętacie rurki z marmoladą z dzieciństwa? Robiono je z ciasta na kwaśnej śmietanie bez jajek.

Ciasto na śmietanie (ser, twaróg) bez jajek
Ciasto na śmietanie (ser, twaróg) bez jajek

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • mąka – 320 g
  • śmietana – 180 g
  • masło – 180 g
  • sól – na czubku noża
  • soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki.

1. Mąkę przesiać z solą i sodą. Zimne masło pokroić w kostkę i posiekać razem z mąką na okruchy. Dodać śmietanę i zagnieść miękkie ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę, następnie rozwałkować na cienki, okrągły placek, podzielić na sektory i rozprowadzić nadzienie (posiekane orzechy z cukrem, marmolada, starte jabłka z cukrem) w najszerszej części trójkątów. Zwiń w rulon i piecz w piekarniku (około 20 minut w temperaturze 200°C).

2. Ciasto twarogowe i serowe przygotowujemy w ten sam sposób, tyle że śmietanę w składnikach zastępujemy twarożkiem lub serem tartym. Następnie ostudzić i rozwałkować w ten sam sposób. Z tego ciasta powstają bardzo smaczne ciasteczka. W pierwszym przypadku wycięte foremkami produkty można posypać cukrem, w drugim suszonymi ziołami prowansalskimi, makiem, sezamem czy kminkiem.

Ciasto przaśne bez jajek

Idealnie nadaje się do pasztetów i zapiekanek z nadzieniem mięsnym, serowym i warzywnym.

Ciasto przaśne bez jajek
Ciasto przaśne bez jajek

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • mąka – 320 g
  • sól – na czubku noża
  • masło – 50 g
  • średnio gorąca woda pitna – 110 ml

1. Mąkę przesiać z solą. Rozpuść masło. Wlać do mieszanki mącznej i delikatnie wcierać w okruchy. Wlać wodę i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.

2. Ciasto to należy rozwałkować bardzo cienko, następnie wycinać kółka, na wierzch nakładać nadzienie, formować placki (czeburki), a następnie smażyć na oleju lub piec w piekarniku.

Ciasto rozciągnięte bez jajek

Cóż, z tego ciasta robi się Strudel Jego Królewskiej Mości! Do nadzienia najczęściej używa się jabłek z rodzynkami i orzechami, ale możliwe są również inne opcje (wiśnia, gruszka, mak).

Ciasto rozciągnięte bez jajek
Ciasto rozciągnięte bez jajek

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • mąka – 500 g
  • sól – 1/2 łyżeczki.
  • rafinowany olej roślinny – 90 ml
  • woda pitna – 280 ml

1. Mąkę i sól przesiać przez drobne sito do szerokiej miski. Połącz wodę z olejem. Wlewać do mieszanki mącznej cały czas wyrabiając ciasto. Całość dokładnie zagniatamy, przekręcając i ubijając na stole przez co najmniej 15 minut. Następnie uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na 40 minut w chłodne miejsce.

2. Ciasto rozciągliwe należy rozwałkować bardzo cienko – wałkiem do ciasta na lnianym ręczniku posypanym mąką. Cóż, następnie rozciągnij warstwę rękami w różnych kierunkach, aż stanie się półprzezroczysta, działając tak ostrożnie i ostrożnie, jak to możliwe.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja