Ciastko z gorącym mlekiem
gastronomia 13 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Biszkopt z gorącym mlekiem wypiekany jest według prostej i oryginalnej receptury, w której do ubitych białek dodaje się mocno podgrzane mleko zmieszane z gorącym masłem. Ta metoda jest dobra, ponieważ po upieczeniu i dalszym przechowywaniu w lodówce ciasto staje się niezwykle miękkie, ale jednocześnie nie luźne, ale raczej gęste. Dlatego biszkopty na bazie gorącego mleka doskonale nadają się na wspaniałe ciasta świąteczne. Ciasto upiec wcześniej, całkowicie ostudzić na metalowej kratce i szczelnie owinąć folią spożywczą. Włóż do lodówki na 8-12 godzin, a następnie przystąp do składania dowolnego ciasta według własnych upodobań.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 336,96 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 6,71 g/12,30 g/49,55PiekarniaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI165 g mąki165 g cukru3 jajka120 ml mleka60 g masła6 g proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżeczka ekstrakt waniliowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
Do rondelka wlać mleko, dodać masło i postawić na średnim ogniu. Gdy masło się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 3
Jajka z cukrem ubić mikserem elektrycznym na puszystą masę, 5-7 minut, dodać ekstrakt waniliowy, masa powinna zmienić kolor na biały i zwiększyć swoją objętość 3 razy.
Krok 4
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy jajecznej w kilku porcjach, delikatnie wymieszać trzepaczką.
Krok 5
Rondel z mlekiem i masłem postaw ponownie na ogniu, podgrzej, doprowadzając prawie do wrzenia. Gorącą mieszaninę wlewaj do ciasta w kilku porcjach, za każdym razem mieszając ciasto trzepaczką.
Krok 6
Ciasto włóż do formy o średnicy 20–22 cm i piecz przez 25–30 minut. Gotowość ciasta sprawdzaj drewnianym patyczkiem.
Krok 7
Gotowe ciasto wyłożyć na metalową kratkę i lekko przestudzić. Następnie zawiń w folię spożywczą, całkowicie ostudź i wstaw do lodówki na 8 godzin.
PRZYDATNE RADY
Aby zrobić wysokie ciasto, będziesz musiał upiec dwie lub trzy warstwy. Jeśli chcesz, aby wszystkie ciasta miały tę samą grubość, zalecamy każdorazowe wymieszanie nowej porcji ciasta, zamiast robić za jednym razem większą porcję, a następnie dzielić ciasto na kilka form.
PRZY OKAZJI
Jajka na ciastko ubija się wystarczająco długo – jest to konieczne do upieczenia puszystego ciasta biszkoptowego. Ale po dodaniu mieszanki mąki nie można długo mieszać ciasta. Gdy tylko składniki połączą się na gładką masę, od razu wyłączamy mikser, w przeciwnym razie zwiewna konsystencja ciasta zapadnie się i biszkopt okaże się krótki i zbyt gęsty.