Ciastko z gorącym mlekiem
Elena Tarantina 04 grudnia 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Biszkopt na mleku to doskonały i bardzo smaczny deser, który nie jest trudny w przygotowaniu. Konsystencja ciasta biszkoptowego zmieszanego z gorącym mlekiem jest szczególnie delikatna i przyjemnie elastyczna, a jednocześnie ciastko nie kruszy się i łatwo daje się pokroić na porcje. Biszkopt najlepiej piec w tortownicy z wysokimi bokami – w trakcie pieczenia ciasto aktywnie rośnie. Gotowy biszkopt można posypać cukrem pudrem i podawać z herbatą jako samodzielny deser lub wykorzystać jako bazę do ciasta, przekroić wzdłuż na 2-3 warstwy i przełożyć dowolnym kremem. Ciekawostka: ciasto smakuje szczególnie dobrze na drugi dzień po upieczeniu, dlatego warto upiec je wcześniej!
Złożoność: łatwo Kalorie: 307,73 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 5,12 g/15,24 g/37,61PiekarnikPieczenieDeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmUrodzinyŚwięto dzieciNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJImleko – 120 mlmasło – 100 gcukier – 140 gproszek do pieczenia ciasta – 7 gjajka – 3 szt.cukier waniliowy – 10 gsól – szczyptamąka pszenna – 170 gAby przygotować formularzmasło – 20 gmąka – 20 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Umieść grill na środku. Naczynie żaroodporne o średnicy 18 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Przechylając patelnię i uderzając o boki, rozprowadź mąkę na powierzchni patelni i strząśnij jej nadmiar.
Krok 2
Wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Aby jajka ubiły się w puszystą piankę, muszą ogrzać się do temperatury pokojowej. Aby przygotować biszkopt, optymalnie jest kupić jajka kategorii C1.
Krok 3
W dużej misce połącz jajka z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodaj szczyptę soli. Jajka ubić na puszystą, lekką masę (ubijać 7-10 minut na maksymalnej mocy miksera).
Krok 4
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sito. Do miski z ubitymi jajkami wlać mieszaninę mąki i delikatnie wymieszać. Aby nie zaburzyć zwiewnej struktury, ciasto mieszaj silikonową szpatułką lekkimi ruchami od dołu do góry.
Krok 5
Do małej chochli wlać mleko, dodać masło. Na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Do miski z ciastem wlać gorące mleko i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Krok 6
Ostrożnie wlej ciasto do przygotowanej formy. Lekko uderz dnem patelni o powierzchnię roboczą. Odbywa się to po to, aby w cieście nie pozostały duże pęcherzyki powietrza.
Krok 7
Umieścić blachę na środku piekarnika i piec przez 45 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Jeśli na szpikulcu znajdują się okruchy lub niedopieczone ciasto, kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 5-7 minut. Z gotowego biszkoptu patyczek będzie suchy.
Krok 8
Jeżeli powierzchnia biszkoptu zbyt szybko się rumieni, a wnętrze ciasta pozostaje surowe, przykrywamy blachę folią, a na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miskę z wodą.
Krok 9
Wyjmij formę z ciastkami z piekarnika i pozostaw w niej na 5 minut. Delikatnie przesuń ostrzem noża po bokach patelni i odwróć ciasto na drucianą kratkę. Całkowicie wystudzone ciastko można pokroić na porcje.
PRZYDATNE RADY
Biszkopt mleczny świetnie nadaje się na bazę ciasta. Upieczone ciasto całkowicie wystudzić na metalowej kratce, szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia biszkopt przekrawamy na trzy warstwy i smarujemy dowolnym kremem.
PRZY OKAZJI
Ciasto może wyglądać wyjątkowo efektownie po pokrojeniu. Do formy wlać jedną trzecią ciasta i posypać całą powierzchnię dobrym kakao. Dodać kolejną trzecią części ciasta i ponownie posypać kakao. Wylewamy resztę ciasta i pieczemy biszkopt według przepisu.