Ciastko anioła
gastronomia 12 października 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Ciastko „Anioł” nie bez powodu ma swoją uroczą nazwę. Naprawdę okazuje się bardzo delikatny, miękki i przewiewny, mniej więcej taki, jak moglibyśmy sobie wyobrazić śnieżnobiałe skrzydło anioła. Uzupełniony śmietaną i jagodami, ten biszkopt będzie wspaniałym świątecznym deserem. Ciasto wychodzi tak dobre, że nie wymaga nawet dodatkowego namaczania. Chociaż nie jest to zabronione i można go polać niewielką ilością ulubionego syropu zmieszanego z kroplą alkoholu lub soku z cytrusów. Najważniejsze jest to, że impregnacja jest połączona z wybraną śmietaną i jagodami. Aby ciastko „anioła” odniosło wielki sukces, postępuj ściśle zgodnie z opisem kroków, a wszystko na pewno się ułoży!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 269,17 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 8,50 g/0,24 g/58,29PiekarniaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI120 g mąki260 g drobnego cukru12 dużych białek jaj, temperatura pokojowa1 łyżeczka ekstrakt waniliowy1/2 łyżeczki sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj formę z rurką pośrodku o średnicy 25 cm lub okrągłą o średnicy 23 cm i wyłóż jej dno pergaminem.
Krok 2
Mąkę z solą i połową cukru przesiać trzykrotnie przez drobne sito.
Krok 3
Białka i sól umieścić w misie miksera i zacząć ubijać na średnich obrotach. Gdy białka zmienią się w białą, półprzezroczystą pianę z dużymi bąbelkami, dodaj ekstrakt waniliowy i zacznij dodawać pozostały cukier, ciągle ubijając, aż białka osiągną miękki szczyt.
Krok 4
Zacznij dodawać mieszaninę mąki. Aby to zrobić, przesiej niewielką ilość mieszanki do białek i wymieszaj za pomocą trzepaczki lub szpatułki, stosując metodę składania.
Krok 5
Ostrożnie przenieś ciasto na patelnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40–45 minut, sprawdzić gotowość drewnianym patyczkiem.
Krok 6
Wyjmij blachę z piekarnika i natychmiast obróć ją nad 4 szklankami, pozostaw do ostygnięcia na 1,5 godziny. Następnie ostrożnie przesuń nożem po bokach formy i przełóż biszkopt na talerz.
PRZYDATNE RADY
Żółtka pozostałe po upieczeniu biszkoptu można częściowo wykorzystać do przygotowania kremu, można je także wykorzystać do przygotowania doskonałych domowych lodów, ciasteczek czy naleśników, albo po prostu włożyć je do lodówki, gdzie można je przechowywać przez 4 dni w hermetycznie zamkniętym szklanym słoju. Żółtka możesz także zamrozić – wtedy ich trwałość wydłuży się do 3 miesięcy!
PRZY OKAZJI
Aby upiec biszkopt „anioł”, należy dokładnie przygotować formę. Formę żaroodporną należy obficie posmarować masłem i oprószyć mąką, a następnie przechylając ją lekko opukać boki formy tak, aby mąka równomiernie pokryła całą powierzchnię. Jeśli pieczemy w zwykłej tortownicy, na spód kładziemy arkusz papieru do pieczenia, którego boki również smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Miksery Starwind ()
Miksery planetarne serii STARWIND 4, SPM4171, SPM4172 i SPM4173, staną się niezastąpionymi pomocnikami w przygotowaniu ciast i kremów. Posiadają metalowe zębatki, dzięki czemu mikser posłuży przez długi czas. Nasadki pokryte teflonem można myć w zmywarce, co ułatwia czyszczenie urządzenia po użyciu i oszczędza czas. Natomiast model SPM4171 z funkcją podgrzewania miski idealnie sprawdza się w przypadku przepisów z ciastem, utrzymując optymalną temperaturę od 25 do 45°C.
Reklama. Reklamodawca LLC „Merlion” (OGRN: 1037719016818) Sprzedawca: LLC „Rentsoft” (OGRN: 1097746578863)