Ciastka z margaryną

Ciastka z margaryną

Ciastka z margaryną

Olga Zacharowa 09 listopada 2023 r5.00(6)Dodaj do ulubionychUdział

Ciasteczka margarynowe przez wielu uważane są za relikt przeszłości. Jeśli pieczesz ciasteczka z margaryną, najprawdopodobniej robią to z przyzwyczajenia. Tak naprawdę używanie margaryny ma swoją logikę, a nawet korzyści. Który? Porozmawiajmy o wszystkich zaletach i wadach ciasteczek margarynowych.

Ciastka z margaryną

Treść artykułu:

  • Po co gotować ciasteczka z margaryną?
  • Opinia profesjonalisty na temat ciasteczek margarynowych
  • Jak wykorzystać margarynę do pieczenia ciasteczek
  • Przepisy na ciasteczka z margaryną
    • Ciasteczka z margaryną i majonezem

    • Przewiewne ciasteczka owsiano-miodowe z margaryną

    • Delikatne ciasteczka twarogowe z margaryną „2 x 2”

    • Ciasteczka na margarynie i gotowanych żółtkach „Jeże”

    • Kruche ciasteczka z margaryną

Tak więc ciasteczka są robione z margaryny, co oznacza tłuszcz. Tłuszcze powszechnie stosowane w pieczeniu to m.in masło, olej roślinny, margaryna i tłuszcze zwierzęce. Ciasteczka najczęściej piecze się na maśle, a ciasteczka na margarynie. Jak kiedyś powiedziałem dietetyk, ogrodnik i pisarz Joan Dye Gussow: „A co do pytania „masło vs. margaryna”»,bardziej ufam krowom niż chemikom”.

Zasadniczo masło jest produktem naturalnym i wielu piekarzy i cukierników uważa, że ​​jest to najlepsza opcja, ponieważ dzięki masłu wypieki (między innymi) uzyskują dodatkowo bogaty i bogaty smak. Ale są też tacy, którzy od 20-30 lat przygotowują ciasteczka z margaryną i nie chcą z tego rezygnować. Ich ciasteczka okazują się delikatne, puszyste i przewiewne.

Jeśli upuścisz kostkę masła i otwarte opakowanie margaryny z wysokości około 2 metrów, to jedyne co może się przytrafić masłu to wgniecenie kija i margaryna rozsypie się po podłodze jak np. soczysty melon.

Konsystencja i skład masła i margaryny są zbyt różne – to najważniejsza rzecz, którą należy wziąć pod uwagę podczas pieczenia ciasteczek z margaryną. Jeśli chcesz użyć margaryny, upewnij się, że zawiera ona około 75-80% tłuszczu roślinnego, czyli 100 kalorii na 18-20 g. Im grubsza margaryna, tym lepsza do pieczenia. Jeśli zawartość tłuszczu roślinnego w margarynie jest niższa niż 75%, oznacza to, że zawiera ona dużo wody. Ciasteczka przygotowane na takiej margarynie najprawdopodobniej rozpłyną się i przykleją do blachy.

Po co gotować ciasteczka z margaryną?

Tłuszcze znacząco wpływają na kruchość ciasteczek. Od ich udziału „decyduje” to, czy ciasteczka rozpłyną się cienką warstwą na blasze, czy też dobrze zachowają swój pierwotny kształt. Margaryna i smarowidła przygotowane na tłuszczach roślinnych są dość stabilne, dzięki czemu pomagają kucharzowi zrealizować jego plany.

Można nawet zbudować następujący wzór: duża ilość tłuszczu roślinnego sprawia, że ​​ciasteczka są bardziej puszyste i zwiewne.

Opinia profesjonalisty na temat ciasteczek margarynowych

Nina Tarasova, cukiernik i nasza wieloletnia przyjaciółka ma własne zdanie na temat opozycji masła i margaryny (masło vs margaryna).

„Dodawanie tłuszczów do ciasta zapewnia bardziej równomierne rozprowadzenie wilgoci, a także rozwój glutenu. Podczas zamrażania ciasta na ciasteczka obecność tłuszczu zapobiegnie odwodnieniu, dzięki czemu ciasto po rozmrożeniu pozostanie miękkie i elastyczne.

W przeszłości Związku Radzieckiego do wyrobu ciasta francuskiego często używano margaryny. Wynik był daleki od najlepszego! Zabrakło tłuszczu i co za tym idzie: mała plastyczność ciasta i mała liczba warstw w porównaniu do ciast francuskich.

Ale nie należy dodawać margaryny do niechcianych produktów. Margaryna ma pewne zalety: jest znacznie tańsza i nie zawiera cholesterolu, co jest ważne dla wielu zwolenników zdrowego stylu życia.

Jak wykorzystać margarynę do pieczenia ciasteczek

Skoro już wiesz już trochę o wpływie margaryny na pieczenie, przyjrzyjmy się (i podkreślmy), jak uzyskać pożądaną konsystencję i kształt ciasteczka.

Jeśli potrzebujesz płaskich ciasteczekużywaj wyłącznie masła i mąki „uniwersalnej” (uniwersalnej) lub nieznacznie zwiększ zawartość cukru. Ciasto przed pieczeniem powinno mieć temperaturę pokojową.

Jeśli potrzebujesz miękkich i przestronnych ciasteczekugotuj ciasteczka na margarynie lub smarze, dodaj jajko (najlepiej ubić na puszystą masę), zmniejsz ilość cukru, dodaj dodatkową mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Ciasto schłodzić przed pieczeniem.

Czy chcesz gumowate ciasteczko?które ma lekko złociste brzegi i miękki środek, który wygląda na nieco surowy, zamiast cukru użyj brązowego cukru lub miodu, a żółtka zamiast jaj. To doda dodatkowej wilgoci do ciasta i nada ciastkom pożądaną miękkość.

Potrzebujesz chrupiących ciasteczekpiecz kilka minut dłużej niż jest to zalecane i od razu wyjmij z piekarnika i przełóż na metalową kratkę do wystygnięcia. Ciasteczka zrobione na maśle zamiast margaryny i z dużą ilością cukru będą się dobrze kruszyć. Kolejnym trikiem jest użycie „mocnej” mąki. (o zawartości białka od 11%).

Przepisy na ciasteczka z margaryną

Ciasteczka z margaryną i majonezem

Elena Ilyina, autorka przepisu: „W mojej kuchni są dwa produkty non grata: majonez przemysłowy i margaryna. Pojawiają się tylko w dwóch przypadkach. Majonez – kiedy trzeba ugotować śledzie pod futrem i razem – w ciasteczkach z mojego pionierskiego dzieciństwa.”

Ciasteczka z margaryną i majonezem

Do przygotowania 22-25 sztuk potrzebujesz:

  • 1 jajko
  • 120 g majonezu
  • 100 g margaryny o zawartości tłuszczu 75% lub większej, wyjmij z lodówki i natychmiast rozpocznij gotowanie
  • 110 g cukru
  • 4g cukru waniliowego
  • sól
  • 1/4 łyżeczki soda
  • trochę więcej niż 0,5 łyżeczki. sok z cytryny
  • 300 g mąki
  • cukier puder, opcjonalnie z cynamonem lub wanilią
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jajka lekko ubij, dodaj majonez i wymieszaj. Margarynę zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj z masą jajeczną. Dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Szybko wymieszaj mikserem. Na tym etapie nie ma potrzeby osiągania idealnej jednorodności ciasta margarynowego – starta margaryna skutecznie temu zapobiegnie.
  3. Sodę oczyszczoną zalej octem i natychmiast dodaj mieszaninę do ciasta. Zamieszać.
  4. Kontynuując ubijanie mikserem na niskich obrotach, stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno być dość sztywne.
  5. Ciasto na ciasteczka na bazie margaryny przepuść porcjami przez maszynę do mięsa, aby uformować ciasteczka. Ciasto, z którym obecnie nie pracujesz, przechowuj w lodówce. Aby uformować ciasto, powoli obracaj je w maszynce do mięsa i gdy długość wyrobionego ciasta osiągnie około 5-6 cm, oddziel je i połóż na blasze do pieczenia. Kontynuuj przepuszczanie ciasta przez maszynę do mięsa, pokrój i umieść w odległości 2 cm od kolejnej porcji ciasta.
  6. Ciasto na ciasteczka margarynowe można zwinąć w owal lub okrąg. Upewnij się tylko, że ciasteczka są wystarczająco cienkie, aby dobrze się upiekły. W przeciwnym razie może pozostać miękki w środku i mieć wyraźny majonezowy smak.
  7. Blachę z ciasteczkami margarynowymi włóż do nagrzanego piekarnika. Piec na wierzchu przez 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na blasze. Jeśli chcesz bardziej chrupiące ciasteczka, przenieś arkusz papieru wraz z ciasteczkami na drucianą kratkę i ostudź w ten sposób. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Przewiewne ciasteczka owsiano-miodowe z margaryną

Elena z Anglii, autorka przepisu: „Te ciasteczka owsiane z margaryną są wyraźnym przykładem udanego wykorzystania margaryny. Ciasteczka wychodzą wysokie i puszyste, a przy tym lekkie, bo nie „smażą” się za bardzo.

Ciasteczka owsiano-miodowe z margaryną
Ciasteczka owsiano-miodowe z margaryną

Do przygotowania 25-28 sztuk potrzebujesz:

  • 100 g płatków owsianych
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki l. Miód
  • sól
  • 1 małe jajko
  • 100 g miękkiej margaryny o zawartości tłuszczu 75% lub większej
  • 350-400 g mąki
  • 2 łyżki l. pełnotłusta śmietana
  • trochę mniej niż 0,5 łyżeczki. soda oczyszczona
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przełóż płatki owsiane na ciasteczka z margaryną przez maszynę do mięsa. Wymieszaj z cukrem, jajkiem i margaryną. Dodaj trochę soli.
  3. Dodać miód i sodę, gaszone śmietaną. Zamieszać. Częściami dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
  4. Odrywaj z ciasta kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformuj kulki i ułóż je na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Naciśnij dłonią, aby utworzyć gęste ciasto – przyszłe ciasteczka owsiane z margaryną.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź ciasteczka pokryte margaryną na blasze do pieczenia.

Delikatne ciasteczka twarogowe z margaryną „2 x 2”

Elena Nekrasova, autorka przepisu: „Nazwałem te ciasteczka margarynowe „2×2” z dwóch powodów. Ilość prawie wszystkich składników zaczyna się od dwóch, a to pieczenie jest tak proste, jak dwa razy dwa.

Ciasteczka twarogowe z margaryną „2 x 2”
Ciasteczka twarogowe z margaryną „2 x 2”

Do przygotowania 12 sztuk potrzebujesz:

  • 200 g twarogu, najlepiej w postaci pasty
  • 200 g margaryny o zawartości tłuszczu 75% w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki l. cukier waniliowy ze zjeżdżalnią
  • 350-400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • sól
  • cukier puder do podania
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Twarożek, jeśli nie ma konsystencji pasty, przetrzeć przez sito. Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodać serek wiejski i cukier. Dodaj trochę soli.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy twarogowej i wymieszać. Ciasto na ciasteczka twarogowe z margaryną powinno wyjść ciastowate i średnio gęste.
  4. Przełóż ciasto do rożka i uformuj ciasteczka w pożądany kształt. Lepiej od razu położyć ciasteczka na blasze do pieczenia. Nowoczesne maszynki do mielenia mięsa mają funkcję wyciskania ukształtowanych ciasteczek, a Elena robiła róże.
  5. Piecz ciasteczka z margaryną w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Wyjmij patelnię z piekarnika. Jeszcze gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem i całkowicie ostudzić.

Ciasteczka na margarynie i gotowanych żółtkach „Jeże”

Marina Kargalova, autorka przepisu: „Chcę podzielić się z Wami moim deserem „babcinym”. To danie stało się naszą rodzinną tradycją. Razem z mamą przygotowywałyśmy „jeże”. Pamiętam, że w szkole odbywały się kiermasze, na których każda klasa sprzedawała swoje kulinarne arcydzieła. A moje „Jeże” zawsze szły z hukiem! Teraz moja córka lubi robić te wspaniałe ciasteczka margarynowe.”

Ciasteczka na margarynie i gotowanych żółtkach „Jeże”
Ciasteczka na margarynie i gotowanych żółtkach „Jeże”

Do przygotowania 10-12 sztuk potrzebujesz:

  • 200 g miękkiej margaryny o zawartości tłuszczu 75% lub większej
  • 80 g cukru
  • 4 ugotowane żółtka
  • 2 łyżki l tłusta śmietana
  • 350-400 g mąki
  • 100 g mieszanki drobnych rodzynek, prażonych orzechów i kandyzowanych owoców
  • trochę mniej niż 0,5 łyżeczki. proszek do pieczenia
  • polewa czekoladowa
  • 200 g chrupiących gofrów bez nadzienia
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Wymieszać z żółtkami, dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać i dodać mąkę. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować płaski placek. Na środek podpłomyków nałóż nadzienie (mieszankę lub osobno: rodzynki, orzechy lub owoce kandyzowane).
  4. Uformuj kulki. Układać na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 8-12 minut. lub do całkowitego ugotowania.
  5. Zmiel gofry na okruchy. Gorące kulki zanurzaj w polewie i obtaczaj w bułce tartej. Podawać, gdy lukier stwardnieje.

Kruche ciasteczka z margaryną

To jeden z najpopularniejszych i…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja