Ciasteczka z mlekiem skondensowanym

Ciasteczka z mlekiem skondensowanym

gastronomia 28 kwietnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Ciasteczka z mlekiem skondensowanym, bardzo proste i bezpretensjonalne, nie tylko zapewniają najprzyjemniejsze doznania kulinarne, ale także błyskawicznie tworzą niepowtarzalną atmosferę ciepła i komfortu. I chociaż w dzisiejszych czasach istnieje ogromna liczba pysznych deserów, raczej nie będą one konkurować z domowymi ciastami przygotowywanymi z miłością. Do realizacji naszego przepisu potrzebne będą dość niedrogie składniki, które można znaleźć w niemal każdym domu. Dlatego też, jeśli właśnie teraz zastanawiasz się, co tak pysznego byłoby podać z herbatą, przygotuj te ciasteczka ze skondensowanym mlekiem i nie wątp w swój sukces!

Złożoność: łatwo Kalorie: 56,50 kcal/porcja Porcje: 50 Gotowanie: 45 minut Używany: 0,97 g/1,86 g/9,13PiekarniaCiastkoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 50 PORCJImleko skondensowane – 200 gjajko C0 – 1 szt.cukier – 70 g + trochę więcej do posypania ciasteczekcukier waniliowy – 10 gsól – na czubku nożarafinowany olej roślinny – 70 mlmiód – 35 gmąka – 270 gskrobia kukurydziana – 50 gproszek do pieczenia – 8 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na ciasto kruche. Do dużej miski wlać mleko skondensowane. Dodaj jajko, cukier zwykły i waniliowy, sól, olej roślinny i roztopiony miód. Dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach.

Krok 2

Mąkę z ciasta ciasteczkowego przesiać przez drobne sito do osobnej miski ze skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Następnie mieszając ciasto szpatułką, wlać powstałą mieszaninę do mieszanki jajeczno-mlecznej.

Krok 3

Na koniec ciasta należy zagnieść ręcznie. Okaże się miękki. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 10 minut. Po tym czasie będzie mniej kleił się do dłoni.

Krok 4

Dwie blachy z ciasteczkami wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Posyp cukrem na wierzchu. Ułożyć na blachach do pieczenia.

Krok 5

Włóż blachę do pieczenia z kawałkami ciasta do piekarnika. Piecz ciasteczka przez 12 minut. Spód produktów powinien się zarumienić, góra pozostanie jasna i miękka. Tak właśnie powinno być: gdy ciasteczka ostygną, będą całkowicie gotowe, bardzo kruche.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do ciasta na ciasteczka z skondensowanym mlekiem można dodać trochę mielonego cynamonu lub startej skórki pomarańczowej (cytrynowej), aby uzyskać dodatkowy aromat.

PRZY OKAZJI

Jeśli nie masz w domu skrobi kukurydzianej na ciasto, zastąp ją taką samą ilością mąki pszennej. Ale jeśli to konieczne, pamiętaj o przygotowaniu ciasteczek z tym składnikiem: sprawia, że ​​wypieki są szczególnie kruche.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja