Ciasteczka z majonezem
gastronomia 13 czerwca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
W mojej kuchni są dwa produkty non grata: majonez przemysłowy i margaryna. Jasny obraz margaryny prawie całkowicie zniknął z pamięci, ale majonez okresowo wkrada się do lodówki. Są na to dwa szczególne przypadki: śledź pod futrem i ciasteczka z majonezem z mojego pionierskiego dzieciństwa.
Przepis na te ciasteczka jest żywym przykładem sowieckich przepisów, kiedy w warunkach całkowitego niedoboru coś zmieszano z czymś innym i coś wyszło! Całkiem możliwe, że w Twoim podniszczonym notesie z rodzinnymi przepisami ciasteczka z majonezem zaginęły gdzieś pomiędzy „Alenka w pieluszce„i sałatka”Mimoza„
Oczywiście w oryginalnym przepisie ciasto nie zawiera masła, ale margarynę, a ilość produktów mierzy się nie w gramach, ale w słoikach i szklankach. Zamiast nudnego proszku do pieczenia stosuje się sodę, którą należy ugasić octem. Jako dziecko był to mój ulubiony moment w całym procesie. Zadzwoń do dzieci i jednocześnie wyjaśnij im pewne podstawy reakcji chemicznych.
Dla tych, którzy pragną całkowitej autentyczności i mają w swojej kuchni fasetowane szkło Mukhina, przedstawiam ilość produktów jak w oryginale. Jeśli nie masz szklanki, zważ ją w gramach. Cóż, decyzja należy do Ciebie – masło czy margaryna.
Za 50 sztuk
Czego potrzebujesz:
- 250 g majonezu
- 200 g masła lub margaryny
- 230 g (1 szklanka) cukru
- 600 g (4 szklanki) mąki
- 1 saszetka cukru waniliowego (8 g)
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soda
- sok z cytryny lub ocet
- szczypta soli
Co zrobić:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Jajka lekko ubij. Dodać majonez i wymieszać. Olej (lub margaryna) zetrzyj i wymieszaj z jajkami. Dodać cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszać mikserem. Nie ma co się martwić o jednorodność masy – starte masło pilnie temu zapobiegnie.
Odmierz sodę oczyszczoną, wsyp ją na łyżkę i dodaj kilka kropli soku z cytryny lub octu. Soda oczyszczona zacznie się pienić. Czubkiem noża wymieszaj sodę oczyszczoną, aby upewnić się, że cała przereagowała z kwasem. Dodaj sodę oczyszczoną do mieszanki maślano-jajecznej i dobrze wymieszaj. Kontynuując ubijanie mikserem na niskich obrotach, stopniowo przesiej mąkę. Otrzymasz dość sztywne ciasto.
Ciasto przepuszczaj porcjami przez maszynę do mięsa, formując ciasteczka. Ciasto, z którym obecnie nie pracujesz, najlepiej przechowywać w lodówce. Ciasteczka formujemy w następujący sposób: powoli obracamy ciasto w maszynce do mięsa; gdy długość wyrobionego ciasta osiągnie ok. 5-6 cm, oddzielamy je i układamy na blasze do pieczenia. Następnie oddziel drugą połowę ciasta i również ułóż je na blasze do pieczenia, w odległości 1,5-2 cm od siebie. W ten sam sposób rozwałkuj całe ciasto. Staraj się, aby ciasteczka były wystarczająco cienkie. W przeciwnym razie może pozostać miękki w środku i mieć wyraźny majonezowy smak.
Jeśli nagle nie masz maszynki do mięsa, rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 4-5 mm i wycinaj ciasteczka foremkami. Opcja jest nie mniej smaczna, ale mniej nostalgiczna.
Włóż blachę do pieczenia z ciasteczkami do nagrzanego piekarnika i piecz w górnej części przez 18-20 minut.
Ilustracje: Elena Ilyina
Elena Ilyina:
„W mojej rodzinie szefową pieczenia była moja babcia – wiedziała, jak upiec ciasta „jak we wsi”: ogromna liczba ciast i serników z różnymi nadzieniami z ogromnej ilości ciasta. Mama piekła rzadko i był to radziecki klasyk: ciasto miodowe, orzechy z gotowanym skondensowanym mlekiem, ciasteczka z majonezem, rurki z marmoladą. Eksperymenty z ptasim mlekiem, jak pamiętam, nie powiodły się. Moim zdaniem pieczenie to czysta przyjemność: od zapachów przypraw, od padającego śniegu przesianej do miski mąki, od ubijania masła i cukru – z żółtego na biały, od przemiany cienkiej, niepozornej bieli w białą błyszczącą szczyty, z sekretnego życia ciasta, pełne szelesty i dźwięki, z ciepłego zapachu ciasta drożdżowego, do którego tak przyjemnie jest wracać na swoje miejsce i patrzeć, jak uparcie wraca… Kiedy muszę uporządkować swoje myśli i pomysły, piekę ciasteczka wycinane foremkami. Kiedy nie mogę sobie poradzić z kolejnym urządzeniem technicznym, wyjmuję gofrownicę – zawsze jest mi posłuszna. Kiedy potrzebuję się wewnętrznie uspokoić, piekę babeczki. Wpraw się w świąteczny nastrój – ciasta. To rodzaj terapii pieczeniem.”
Przepisy Eleny Ilyiny:
Ciasto Z Borówkami
Połączmy siły i wyczarujmy zimę – w ciszy niedzielnego poranka upieczemy pikantną babeczka z borówkami. Ciasto jest bardzo lekkie, ponieważ ciasto jest podwojone.…Zobacz więcej…
Czekoladowe Ciasto Bananowe
Szczególnym działem w mojej książce kucharskiej jest pieczenie bananów. Puree bananowe dodaje wyjątkowej lekkości zapiekance z twarogu, delikatności babeczkom…Zobacz więcej…
Chleb miętowo-pomarańczowy
Pogoda nie jest dobra. Ludzie, domowy komfort, koty i jedzenie sprawiają mi radość. I tak za radą Ryszarda Bertineta upiekłam chleb. Miętowa pomarańcza. Zrobiłam do tego olejek miętowy. Zobacz więcej…
Ciasto Orzechowo Pomarańczowe
To przepis dla tych, którzy niedawno jedli śniadanie z Olivierem i galaretką i pili herbatę z ciastem przynajmniej dwa razy dziennie, a teraz odczuwają lekkie wyrzuty sumienia.Zobacz więcej…
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #majonez #pieczenie #ciasteczek #Elena IlyinaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
25 stycznia 2013 r
Klasyka! Przepis na stałe zagościł w mojej kuchni, a te ciasteczka zawsze wychodzą niezrównanie!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych