Ciasteczka Smoki
gastronomia 11 grudnia 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ciasteczka Dragon są pyszne, kruche, o lekkim cytrusowym aromacie. Można go nie tylko podarować w prezencie, ale także zawiesić na choince. Najwygodniej jest wyciąć figury za pomocą gotowej formy, ale jeśli jej nie posiadasz, możesz skorzystać z naszego szablonu. Gotowe ciasteczka dekorujemy kolorowym lukrem i posypką.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 210,17 kcal/porcja Porcje: 25 Gotowanie: 1 godzina Używany: 2,48 g/10,88 g/25,98PiekarniaSKŁADNIKI NA 25 PORCJImąka – 500 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastamasło – 300 gcukier – 200 gjaja C0 – 2 sztskrobia kukurydziana – 60 gśmietana 30% tłuszczu (lub matsoni) – 20 gskórka pomarańczowa – 1 łyżeczka.proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.cynamon – 1/2 łyżeczki.sól – szczyptabarwnik spożywczyglazura cukierniczaposypuje Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystko do testu. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, pozostawić do zmięknięcia i przełożyć do miski miksera. Dodać cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. Ubij wszystko, aż będzie puszyste, cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Krok 2
Osobno ubij jajka na puszystą masę i delikatnie dodaj je do masy maślanej za pomocą silikonowej szpatułki. Dodać śmietanę i ubić mikserem.
Krok 3
W osobnej misce przesiać mąkę ze skrobią, solą i proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą maślaną. Zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 5 mm i wytnij smoki lub inne figurki noworoczne (patrz szablon poniżej). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku przez 8-10 minut. Ostudzić i udekorować według uznania.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli planujesz ozdobić choinkę tymi ciasteczkami, to przed pieczeniem użyj zwykłej plastikowej słomki, aby zrobić u góry otwór na sznurek.
PRZY OKAZJI
Jeśli nie masz gotowej foremki do ciastek, wydrukuj nasz szablon na grubym papierze, wytnij go i przenieś na cienko rozwałkowane (5 mm) ciasto.