Do przepisu
Ser pleśniowy sam w sobie jest dobry, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go do przyjemnego, smacznego i pożywnego dania, jakim są ciasteczka. Ciasteczka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi doskonale komponują się z kawą, herbatą i mlekiem na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Można podawać osobno jako przekąskę, jako lekką przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami.
Złożoność: łatwo Porcje: 14 Gotowanie: 1 godzinaMikserPiekarnikPieczenieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPiekarniaPrzekąskaCiastkoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmNa świątecznym stoleNowy RokBufetSKŁADNIKI NA 14 PORCJI50 g sera pleśniowego130 g orzechów włoskich60 g mąki + do rozwałkowania ciasta30 g mąki kukurydzianej1 duże jajko1 łyżeczka suszony tymianekświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W blenderze zmiel 100 g orzechów włoskich na mąkę. Pozostałe orzechy grubo posiekać. Wymieszaj wszystkie orzechy z całą mąką i pokruszonym serem, aż masa będzie gładka.
Krok 2
Jajko ubić z pieprzem i tymiankiem na gładką masę. Dodać do masy orzechowej i wymieszać rękoma. Uformuj lepką kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Posyp stół mąką. Połóż na nim ciasto i rozwałkuj je na grubość 4–5 mm. Ciastka wycinać okrągłą foremką i ostrożnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Całkowicie ostudzić na metalowej kratce. Podawać z twarogiem lub serkiem śmietankowym.