Ciasteczka Lady Fingers
gastronomia 19 grudnia 2023 r(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ciasteczka Lady Fingers są pochodzenia francuskiego: na pewno słyszałeś ich drugą nazwę – „savoiardi”. Tak, tak, to jest to samo! Te ciasteczka z ciasta biszkoptowego przygotowuje się prosto i szybko. Głównym zadaniem kucharza w tym przypadku jest dobre ubicie żółtek i białek osobno, a następnie szybkie połączenie ich z mąką, aby masa była delikatna i zwiewna. Piękno domowych ciasteczek Lady Fingers polega na tym, że można je po prostu zajadać z herbatą lub kawą i wykorzystywać jako bazę do różnych deserów, z których najbardziej znanym jest tiramisu.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 91,77 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 40 minut Używany: 2,61 g/1,57 g/16,88PiekarniaDeserWegetarianizm: OvoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJIjajka – 4 szt.drobny biały cukier – 100 gcukier waniliowy – 10 gsól – na czubku nożamąka – 150 gcukier puder – 30 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto na ciasteczka biszkoptowe. Jaja dzielimy na żółtka i białka. Żółtka umieścić w misie miksera. Białka pozostaw w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Do żółtek dodać połowę białego cukru i całą wanilię. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystej, lekkiej masy o jednorodnej konsystencji.
Krok 3
Białka na ciasto na ciasteczka z solą ubić mikserem na wysokich obrotach (aż do uzyskania stabilnej piany). Kontynuując proces, stopniowo dodawaj pozostały cukier. Ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty.
Krok 4
Do żółtek dodać jedną czwartą białek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj. Dodać pozostałe białka, delikatnie wymieszać szpatułką, aby masa nie opadła.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto włóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 10 mm. Rozwałkuj paski o długości 8–10 cm na pergaminie lub macie silikonowej do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Posypać cukrem pudrem przez sitko.
Krok 6
Piec ciasteczka typu Lady Fingers przez 12-15 minut, aż będą pięknie złociste. Przenieść na metalową kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
UWAGA DO GOSPODARKI
Ciasteczka Lady Fingers przetrwają kilka tygodni, jeśli umieścisz je w szklanym lub blaszanym słoiczku, szczelnie zamkniesz i odstawisz w suche, ciemne miejsce.
PRZY OKAZJI
Białka jajek na ciasto na to ciasteczko (jednak podobnie jak inne) niekoniecznie muszą być bardzo mocno schłodzone przed ubijaniem. To nic innego jak ustalony mit! Wielu współczesnych cukierników celowo trzyma je nawet w temperaturze pokojowej przez około 12 godzin i twierdzi, że takie białe ubijają się lepiej niż bardzo zimne.