Ciasteczka kremowe

Ciasteczka kremowe

gastronomia 17 stycznia 2024 rCiasteczka kremowe Do przepisu

Domowe ciasteczka kremowe to wyjątkowy przysmak, który swoją niezwykłą konsystencją może zaskoczyć niejednego łasucha. W końcu co sobie wyobrażamy, gdy słyszymy o takich wypiekach? Wyroby z drobnego ciasta, chrupiące i kruche. W tym przypadku wszystko jest zupełnie inne! Nasze ciasteczka przypominają profiteroles, co wcale nie jest zaskakujące: oba przysmaki powstają z podobnego ciasta. Tylko w pierwszym przypadku produkty nie są wypełnione śmietaną i są mniejsze niż ich „kremowi” krewni. Jak zrobić takie ciasteczka? Znaleźliśmy doskonały, sprawdzony przepis, przetestowaliśmy go w praktyce i szczegółowo opisaliśmy cały proces specjalnie dla Ciebie!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 62,27 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 15 minut Używany: 1,68 g/2,93 g/7,30Produkt z ciasta: WypiekiDeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJIwoda pitna – 50 mlmleko – 100 mlsól – na czubku nożacukier – 50 gmasło – 45 gmąka – 120 gjaja C1 – 3 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto choux. Do małego rondla wlać wodę pitną, następnie mleko. Dodaj sól i cukier. Umieścić na średnim ogniu. Włóż masło.

Krok 2

Mieszając, zagotuj zawartość patelni. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Dokładnie wymieszaj szpatułką. Umieścić na małym ogniu. Ciągle mieszając, gotuj, aż masa zacznie tworzyć grudkę.

Krok 3

Zdejmij mieszaninę kremu z ognia. Przełożyć do dużej miski i rozsmarować na dnie i bokach, żeby szybciej ostygło. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Do mąki dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie mieszając. Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę o średniej średnicy (drobno ząbkowaną).

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Układać na nim kulki o średnicy 3-4 cm z rękawa cukierniczego w pewnej odległości od siebie.

Krok 6

Piec 15 minut. Nie otwieraj piekarnika! Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C. Piecz ciasteczka z kremem przez 20 minut. Ułożyć na metalowej kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Z tego ciasta parzonego można zrobić profiteroles lub eklery. W pierwszym przypadku należy go układać w postaci większych kulek, w drugim – w formie pałeczek o długości 8–10 cm. Gotowe produkty napełniamy dowolnym kremem do smaku

PRZY OKAZJI

Przed podaniem ciasteczka kremowe można posypać cukrem pudrem wymieszanym z niewielką ilością mielonego cynamonu – wtedy delikatność nabierze przyjemnego aromatu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja