Ciasteczka kremowe
gastronomia 17 stycznia 2024 r Do przepisu
Domowe ciasteczka kremowe to wyjątkowy przysmak, który swoją niezwykłą konsystencją może zaskoczyć niejednego łasucha. W końcu co sobie wyobrażamy, gdy słyszymy o takich wypiekach? Wyroby z drobnego ciasta, chrupiące i kruche. W tym przypadku wszystko jest zupełnie inne! Nasze ciasteczka przypominają profiteroles, co wcale nie jest zaskakujące: oba przysmaki powstają z podobnego ciasta. Tylko w pierwszym przypadku produkty nie są wypełnione śmietaną i są mniejsze niż ich „kremowi” krewni. Jak zrobić takie ciasteczka? Znaleźliśmy doskonały, sprawdzony przepis, przetestowaliśmy go w praktyce i szczegółowo opisaliśmy cały proces specjalnie dla Ciebie!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 62,27 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 15 minut Używany: 1,68 g/2,93 g/7,30Produkt z ciasta: WypiekiDeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJIwoda pitna – 50 mlmleko – 100 mlsól – na czubku nożacukier – 50 gmasło – 45 gmąka – 120 gjaja C1 – 3 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto choux. Do małego rondla wlać wodę pitną, następnie mleko. Dodaj sól i cukier. Umieścić na średnim ogniu. Włóż masło.
Krok 2
Mieszając, zagotuj zawartość patelni. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Dokładnie wymieszaj szpatułką. Umieścić na małym ogniu. Ciągle mieszając, gotuj, aż masa zacznie tworzyć grudkę.
Krok 3
Zdejmij mieszaninę kremu z ognia. Przełożyć do dużej miski i rozsmarować na dnie i bokach, żeby szybciej ostygło. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Do mąki dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie mieszając. Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę o średniej średnicy (drobno ząbkowaną).
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Układać na nim kulki o średnicy 3-4 cm z rękawa cukierniczego w pewnej odległości od siebie.
Krok 6
Piec 15 minut. Nie otwieraj piekarnika! Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C. Piecz ciasteczka z kremem przez 20 minut. Ułożyć na metalowej kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Z tego ciasta parzonego można zrobić profiteroles lub eklery. W pierwszym przypadku należy go układać w postaci większych kulek, w drugim – w formie pałeczek o długości 8–10 cm. Gotowe produkty napełniamy dowolnym kremem do smaku
PRZY OKAZJI
Przed podaniem ciasteczka kremowe można posypać cukrem pudrem wymieszanym z niewielką ilością mielonego cynamonu – wtedy delikatność nabierze przyjemnego aromatu.