Ciasteczka bez cukru, pyszne domowe ciasteczka mogą takie być

Ciasteczka bez cukru, pyszne domowe ciasteczka mogą takie być

Ciasteczka bez cukru, pyszne domowe ciasteczka mogą takie być

Olga Zacharowa 16 stycznia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Postanowiliśmy napisać o ciasteczkach bez cukru, ponieważ czasami nasi czytelnicy narzekają, że ich zdaniem za często używa się go do słodkich wypieków. Pytają, czy mogą wziąć mniejszy. Odpowiadamy, że cukier potrzebny jest nie tylko do słodkości ciasta! Aby nie przeliczać ilości tego produktu, postanowiliśmy zebrać w jednym materiale przepisy na ciasteczka całkowicie bez cukru, co nie wpływa negatywnie na jakość produktów. Ale najpierw odpowiedzmy na kilka popularnych pytań dotyczących cukru w ​​wypiekach.

Domowe ciasteczka bez cukru

Aktualne pytania dotyczące pieczenia bez cukru

Czy ciasteczka bez cukru są mniej kaloryczne?

Jeśli porównasz wartości odżywcze ciasteczek z cukrem i bez cukru, zobaczysz, że zazwyczaj różnią się one od 0 do 30 kalorii na standardową porcję.

Czy przejście na ciasta i ciasteczka bez cukru pomaga schudnąć?

Jest mało prawdopodobne, aby przejście na ciasta i słodycze bez cukru spowodowało znaczną utratę wagi, jeśli w ogóle. Słodziki stosowane w tych produktach zazwyczaj obejmują alkohol cukrowy, taki jak maltitol lub sorbitol, które nie mają zerowej wartości kalorycznej, ale mają około połowę kalorii mniej niż cukier. Poza tym wypieki bez cukru nadal zawierają znaczne ilości kalorii, na przykład z tłuszczów i mąki premium.

Mała oszczędność kalorii prowadzi do utraty wagi. Ale zjedz 1 lub 2 zwykłe ciasteczka zamiast trzech, a zaoszczędzisz więcej kalorii niż wybierając ciasteczka bez cukru.

Czy na diecie niskowęglowodanowej można jeść ciasteczka bez cukru?

Ciasteczka bez cukru świetnie sprawdzają się na diecie ketonowej, pod warunkiem, że zawierają dużo masła.

Co się stanie, jeśli nie użyjesz cukru, jeśli wymaga tego przepis na ciasteczka?

  1. Ciasteczka z mniejszą ilością cukru są oczywiście mniej słodkie. Ale poza tym jego smak może stać się mdły, ponieważ cukier, podobnie jak sól, wzmacnia smak.
  2. Cukier nadaje wypiekom teksturę i zapobiega ich wysychaniu. Spowalniając powstawanie glutenu, cukier nadaje gotowemu produktowi delikatną konsystencję i dobrą objętość.
  3. Cukier powoduje chrupnięcie produktu.
  4. Piekarnik odparowuje wilgoć z powierzchni wypieków, umożliwiając krystalizację cukru i przyrumienienie ciasteczek, muffinek i chleba.

A to nie cały wpływ cukru na ciasto.

Czego można użyć zamiast cukru do wypieków?

Istnieją różne zamienniki cukru rafinowanego, oto kilka naturalnych: cukier kokosowy, nektar lub syrop z agawy, syrop klonowy, melasa, przecier owocowy, syrop daktylowy, miód.

Jakie są korzyści z rzucenia cukru?

Rezygnacja ze cukru przynosi wiele korzyści, w tym mniej bólów głowy, mniej wahań nastroju i zauważalnie lepszą skórę.

7 przepisów na ciasteczka bez cukru

Ciasteczka Owsiane Z Rodzynkami

Ciasteczka owsiane bez cukru
Ciasteczka owsiane bez cukru

Do przygotowania 10-12 ciasteczek potrzebujesz:

  • 2 jajka C0 – 2 szt.
  • 160 g masła
  • 200 g rodzynek
  • 180 g płatków owsianych
  • 6 g soli
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 30 g mąki
  1. Wszystkie składniki na bezcukrowe ciasteczka owsiane powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka i masło należy wcześniej wyjąć z lodówki.
  2. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Następnie odsączamy na durszlaku, układamy na ręczniku papierowym i osuszamy.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Rozbij jedno jajko do miski. Następnie dodać płatki owsiane, rodzynki ugotowane na parze, miękkie masło, sól, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj mieszaninę ciasteczek owsianych z rodzynkami szpatułką, aż będzie gładka.
  5. Posyp stół cienką warstwą mąki. Używając rąk, uformuj ciasto owsiane w równe małe kulki, a następnie uformuj ciasteczka.
  6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż przygotowaną masę, pozostawiając między ciasteczkami odstęp 2 cm.
  7. Piecz bezcukrowe ciasteczka owsiane w nagrzanym piekarniku przez 12 minut. Wyjmij to. Na talerzu ułóż ciasteczka owsiane bez cukru.

RADA: Aby uzyskać najlepszy smak, użyj dużych, lekko szorstkich płatków owsianych. Nie miel go w młynku do kawy lub blenderze, aż stanie się mąką. Będzie znacznie bardziej pikantny, jeśli ciasteczka zawierają średnio duże kawałki płatków.

Ciasteczka bananowe bez cukru dla dzieci

Ciasteczka bananowe bez cukru
Ciasteczka bananowe bez cukru

Do przygotowania 4-6 porcji ciasteczek potrzebne będą:

  • 180 g mąki owsianej
  • 130 g mąki pszennej + do rozwałkowania ciasta
  • 60 g masła
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • nasiona z połowy laski wanilii
  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. W przypadku ciasteczek bez cukru przesiać całą mąkę i wymieszać z masłem.
  3. W osobnej misce wymieszaj banany, jajko i wanilię na gładką masę.
  4. Połączyć mieszankę mąki z bananami. Zamieszać. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  5. Ciasto rozwałkować, uformować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Jeśli chcesz, żeby ciasteczka były złocistobrązowe, posmaruj je jajkiem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu upieczenia. Przed podaniem ostudzić do temperatury pokojowej.

Otluczenty, smoleńskie ciasteczka miodowo-jagodowe

Ciasteczka miodowo-jagodowe bez cukru
Ciasteczka miodowo-jagodowe bez cukru

Do przygotowania 4-6 porcji ciasteczek potrzebne będą:

  • 70 g suszonych malin
  • 50–70 g pestek dyni
  • 300 g krakersów pszennych lub żytnich
  • 60 g mąki pszennej + do rozwałkowania ciasta
  • 150 g miodu
  • 230 g orzechów laskowych
  1. Za pomocą blendera zmiel maliny i orzechy na proszek. Zmiel lub zmiażdż krakersy na drobny okruszek. Przygotowane składniki wymieszać z mąką.
  2. Rozpuść miód. Dodaj przygotowaną suchą mieszankę i nasiona, mieszaj, aż masa będzie gładka i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  3. Zagnieść ciasto bez cukru i uformować kulę. Na stole posypanym mąką rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 5–7 mm. Wycinaj ciasteczka za pomocą okrągłych foremek o średnicy 7–8 cm.
  4. Ciasteczka przekładamy na dużą deskę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  5. Suszyć ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 90°C przez około 20–30 minut. Całkowicie ostudzić i podawać.

Ciasteczka Orzechowe z Serem Pleśniowym

Ciasteczka serowo-orzechowe bez cukru
Ciasteczka serowo-orzechowe bez cukru

Do przygotowania 14-16 ciasteczek potrzebujesz:

  • 130 g orzechów włoskich
  • 60 g mąki + do rozwałkowania ciasta
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 50 g sera pleśniowego
  • 1 jajko C0
  • 1 łyżeczka suszony tymianek
  • serek wiejski do podania
  1. Aby przygotować ciasteczka bez cukru, zmiel w blenderze 100 g orzechów włoskich na mąkę. Pozostałe orzechy grubo posiekać. Wymieszaj wszystkie orzechy z całą mąką i pokruszonym serem, aż masa będzie gładka.
  2. Jajko ubić z pieprzem i tymiankiem na gładką masę. Dodać do masy orzechowej i wymieszać rękoma. Uformuj lepką kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  4. Posyp stół mąką. Połóż na nim ciasto i rozwałkuj je na grubość 4–5 mm. Ciastka wycinać okrągłą foremką i ostrożnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Całkowicie ostudzić na metalowej kratce. Podawaj wypieki z serkiem śmietankowym.

Ciasteczka kokosowo-bananowo-sezamowe

Kokosowo-bananowe ciasteczka sezamowe bez cukru
Kokosowo-bananowe ciasteczka sezamowe bez cukru

Do przygotowania 4-6 porcji ciasteczek potrzebne będą:

  • 1 duży kokos
  • 6-8 łyżek. l. nieprażone nasiona sezamu
  • 3 duże banany
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielony cynamon
  • 0,5 łyżeczki kardamon
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Kokos włożyć do szczelnego worka, przykryć ręcznikiem złożonym w dwóch lub trzech warstwach i mocno uderzyć młotkiem (można użyć tłuczka do mięsa) lub ciężkim wałkiem do ciasta. Obierz orzech ze skorupki i za pomocą noża do obierania usuń brązową skórkę.
  3. Zetrzyj miazgę orzechową na grubej tarce. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozłóż wiórki kokosowe i włóż do piekarnika na 10-12 minut. W połowie tego czasu wymieszaj i dodaj nasiona sezamu. Fajny. Połowę mieszanki zmiel w młynku do kawy lub blenderze na „mąkę”.
  4. Obierz banany, rozgnieć je razem z sokiem z cytryny i przyprawami. Dodać płatki kokosowe z nasionami sezamu i z nich „mąkę”, wymieszać na gładką masę.
  5. Łyżką wyłóż ciasto na tę samą blachę wyłożoną papierem, formując okrągłe, cienkie ciasteczka o średnicy 6–8 cm. Piec na środku piekarnika na złoty kolor, około 15 minut. Ostudzić przed podaniem.

Niesłodzone ciasteczka twarogowe do wina

Ciasteczka twarogowe bez cukru
Ciasteczka twarogowe bez cukru

Do przygotowania 8 porcji ciasteczek potrzebne będą:

  • 300 g twarogu wiejskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 200 g mąki + do rozwałkowania ciasta
  • 100 g drobnej kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia, bez szkiełka
  • duża szczypta sody
  • 0,3 łyżeczki płatki chili
  • 100 g najgrubszej śmietany zagrodowej
  • 100–120 g parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. W przypadku bezcukrowych ciasteczek twarogowych połóż twarożek na ręczniku, zawiąż końce i zawieś nad zlewem, aby odsączyć nadmiar płynu, 1 łyżeczka.
  2. Zmiażdżyć, obrać i drobno posiekać czosnek. Posiekaj liście rozmarynu. Do rondla wlać oliwę, dodać czosnek i rozmaryn. Gotować na małym ogniu, wstrząsając, 5 minut. Fajny.
  3. Wymieszaj mąkę, kaszę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę, sól, chili, czarny pieprz. Oddzielnie wymieszaj śmietanę, twaróg i oliwę z dodatkami, aby nie było grudek.
  4. Masę twarogową wymieszać z mąką na gładką masę: powinno powstać miękkie ciasto. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką papierze do pieczenia na warstwę o grubości 3–4 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm, każde posypać drobno startym parmezanem. Złóż koła na pół i posyp z wierzchu parmezanem. Złóż ponownie na pół, posyp parmezanem, strząśnij nadmiar sera i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w pewnej odległości od siebie – wyrosną.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, około 25 minut. Sernikowe ciasteczka bez cukru podawaj na ciepło lub ostudzone.

Ciasteczka z chleba Borodino z czekoladą i orzechami

Ciasteczka z chleba Borodino bez cukru
Ciasteczka z chleba Borodino bez cukru

Do przygotowania 6 porcji ciasteczek potrzebne będą:

  • 120 g czerstwego chleba Borodino bez skórki
  • 30 g orzechów włoskich
  • 3 średnie jajka
  • 70 g miodu gryczanego
  • 100 g ciemnej (60–70% kakao) czekolady
  • 110 g masła
  • szczypta grubej soli
  1. Zetrzyj chleb Borodino na drobnej tarce. Drobno posiekaj orzechy włoskie. Jajka ubić z solą i miodem na gładką masę.
  2. Czekoladę i masło pokroić na małe kawałki. Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w podwójnym bojlerze, dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści.
  3. Wymieszaj masę czekoladowo-jajeczną, dodaj bułkę tartą i orzechy. Szybko zamieszaj. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego lub worka Ziploc.
  4. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia.
  5. Odetnij „nos” rękawa cukierniczego (oraz róg worka Ziploc) i wyciśnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4–5 cm w odległości 1,5–2 cm od siebie.
  6. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz ciasteczka przez około 10 minut. Następnie ostudź bezcukrowe ciasteczka na metalowej kratce.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cukier #domowe wypieki #wypieki bez cukruPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja