Ciasteczka bananowo-kokosowe z sezamem, bez mąki i cukru
Mój magnes 01 marca 2024 r Do przepisu
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie obciążającego sylwetki, to zdecydowanie to jest to – ciasteczka kokosowo-bananowe z sezamem, bez mąki i cukru. Latem taki deser będzie się świetnie sprawdzał w każdym towarzystwie. Ciasteczka przygotowywane są z miąższu świeżego kokosa (nie martwcie się, przepis podpowie Wam, jak sobie z nim poradzić) i banana z dodatkiem kardamonu, cynamonu i skórki cytrynowej. W przepisie nie ma mąki, dlatego te ciasteczka są odpowiednie dla każdego, kto w swojej diecie unika glutenu. Słodycz wątroby zapewnia banan, dlatego w sklepie wybieraj najjaśniejsze okazy z lekko przyciemnioną skórką.
Złożoność: łatwo Kalorie: 447,29 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 7,75 g/35,85 g/20,78MikserPiekarnikPieczeniePopołudniowa przekąskaProdukt z ciasta: WypiekiDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmCiastkoImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciPiknikSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJIKardamon 1 łyżeczkaSok cytrynowy Skórka cytrynowa orzech kokosowy 1 sztukaBanan 3 szt.Sezam 8 łyżekMielony cynamon 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wbij szydło w jedno z wgłębień znajdujących się na górze kokosa i spuść płyn. Kokos włóż do szczelnego worka, przykryj ręcznikiem złożonym w 2-3 warstwach i mocno uderz młotkiem lub ciężkim wałkiem do ciasta. Zdejmij łupinę z orzecha i za pomocą noża do obierania usuń brązową skórkę.
Krok 2
Zetrzyj miazgę orzechową na grubej tarce. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozłóż wiórki kokosowe i włóż do piekarnika na 10-12 minut. W połowie tego czasu wymieszaj i dodaj nasiona sezamu. Fajny. Połowę masy zmiel na mąkę w młynku do kawy lub blenderze.
Krok 3
Obierz banany, rozgnieć je razem z sokiem z cytryny i przyprawami. Dodać kokos, nasiona sezamu i mąkę sezamową, wymieszać na gładką masę.
Krok 4
Łyżką wyłóż ciasto na tę samą blachę wyłożoną papierem, formując okrągłe, cienkie ciasteczka o średnicy 6–8 cm. Piec na środku piekarnika na złoty kolor, około 15 minut. Ostudzić przed podaniem.
PRZYDATNE RADY
Kokos lepiej rozbić na grubej desce, podkładając pod nią złożony ręcznik, by nie uszkodzić blatu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Smak ciastek będzie bardziej egzotyczny, jeśli zastąpisz cytrynę limonką i użyjesz jej skórki i soku. Limonki są zazwyczaj mniejsze niż cytryny, więc użyj soku i skórki z całej limonki.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 3,53 g (4,41% wartości dziennej) • tłuszcze 18,30 g (20,33%) • węglowodany 22,26 g (13,25%) • kcal 259,64 (14,42%) • sód 6,15 mg (0,42%) • cukier ogółem 8,85 g ( 17,70%) • NNKT 1,06 g (5,30%) • Błonnik pokarmowy 5,61 g (18,70 %)