Ciasta z trzema nadzieniami: 8 najsmaczniejszych opcji
Alena Spirina 22 lutego 2024 r
Istnieją ciasta, które zawierają kilka nadzień jednocześnie. Wybraliśmy 8 naszych faworytów i podpowiemy, jak je przygotować, aby ciekawa mieszanka nie zamieniła się w bezsensowny bałagan.
O czym porozmawiamy w artykule i co przygotujemy:
- Kurnik: układ warstwowy
- Gubadia i Prekmurskaya gibanica: słodka i niezwykła
- Kulebyaka: układanie w podłogach i rzędach
- Przepisy na ciasta z 3 nadzieniami, które ozdobią świąteczny stół
- Ciasto z trzema nadzieniami „Wianek”
- Ciasto z trzema nadzieniami „Razbornik”
- Ciasto z trzema nadzieniami „Ślimak”
- Ciasto z trzema nadzieniami „Spit”
Kurnik: układ warstwowy
Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jest oczywiście kurczak. Przypomnę, że nazwa tego wielowarstwowego ciasta nie ma nic wspólnego z kurczakiem. Ciasto swoim kopulastym kształtem z dziurką w wieczku przypomina kuren kozacki — stąd nazwa „kurnik”.
Ciasto na kurnik często jest bezdrożdżowe, ale czasem używa się też ciasta francuskiego drożdżowego.
Nadzienia w kurczaku układa się warstwami. Pierwsza warstwa jest zawsze ze zbóż — ryż, sorgo, kasza gryczana, które zatrzymują soki i nie pozwalają na zwilżenie dolnej warstwy ciasta. Bardzo wygodne jest użycie kuskusu jako pierwszej warstwy, choć wcale nie jest to tradycyjne. Inne wypełnienia — Jest to gotowany kurczak pokrojony w kawałki lub solony filet z ryby, smażone grzyby, jajka na twardo, doprawione roztopionym masłem. Aby nadzienie nie rozpadało się podczas krojenia ciasta, każdy z nich osobno polewany jest sosem typu beszamel.
Ponieważ kurnik ma kształt kopuły, każda kolejna warstwa wypełnienia ma mniejszą średnicę niż poprzednia.
Pamiętam dyskusje ekspertów kulinarnych na portalach społecznościowych o tym, czy w naleśniku z kurczakiem konieczne jest oddzielanie warstw nadzienia. A potem okazało się, że w europejskiej części naszego kraju nie ma naleśników w kurnikach, ale za Uralem są.
Gubadia i Prekmurskaya gibanica: słodka i niezwykła
W kuchni tatarskiej, baszkirskiej i czuwaskiej istnieje również uroczyste ciasto z kilkoma nadzieniami — Gubadija
Gubadiya ma ciekawą warstwę nadzienia: „czerwony twarożek”. Tak właśnie powstaje w procesie gotowania dodatku cukru w pieczonym mleku.
Ciasto świeże lub kwaśne (drożdżowe) — jest to bezzasadne. Ciasto jest okrągłe, wysokie, z pionem — w przeciwieństwie do kurczaka — ściany.
Gubadiya ma jedną ciekawą warstwę nadzienia: tzw. „czerwony twarożek” czyli kurt (dwór). Twarożek gotuje się w pieczonym mleku z dodatkiem masła i cukru. Podczas długiego gotowania cukry karmelizują się, a twaróg zmienia kolor na różowy.
Oprócz kurtu, ryżu, rodzynek i czasami mięsa lub — na słodką opcję — suszone morele
Słodką Prekmurje gibanicę przyrządza się nawet z 4 nadzieniami: orzechowym, makowym, twarogowym i jabłkowym.
Ciekawy, choć prawie nieznany w naszym kraju placek z kilkoma nadzieniami — Prekmurska Gibanica. Piecze się go z ciasta filo w głębokiej prostokątnej blaszce. Nadzienia są tradycyjne dla wypieków wschodnioeuropejskich: jabłkowe, orzechowe, makowe i twarogowe. Układa się je warstwami i oddziela od siebie cienkimi warstwami ciasta filo. Od 2010 roku ciasto to otrzymało status narodowego przysmaku Słowenii.
Kulebyaka: układanie w podłogach i rzędach
Ale w kulebyaku nadzienia są koniecznie oddzielone naleśnikami.
Ogólnie rzecz biorąc, główną różnicą między kulebyaki a innymi ciastami jest jego kształt i fakt, że nadzienia nigdy nie miesza się. Kulebyaka jest zawsze wąska. Nadzień jest kilka, a jednym z nich jest zazwyczaj ryba. Ale jeśli w kurniku nadzienia są zawsze układane warstwami, wówczas w kulebyaku możliwe są opcje: albo „podłogi” oddzielone przaśnymi naleśnikami, albo rzędy, z których każdy jest przykryty naleśnikiem. Pomysł jest taki, że krojąc kulebyaki, każdy kawałek powinien mieć wszystkie nadzienia.
Na przykład moskiewski kulebyak zawiera następujące nadzienia: smażone grzyby, kruchą kaszę manną, elipsę i jajka. Dziś, kiedy wiąz stał się produktem rzadkim, najczęściej spotykanym jest kulebyak z łososiem, szpinakiem i grzybami.
Ostatnio widziałem ciasto, które kucharz z dumą nazywał „czterokątną kulebyaka”. Było to płaskie kwadratowe ciasto z czterema nadzieniami umieszczonymi w różnych rogach. Nie, to nie jest kulebyak, ale swego rodzaju loteria: nie wiadomo, który kawałek z jakim nadzieniem dostaniesz.
Nawiasem mówiąc, do kulebyaki używa się ciasta bez drożdży, często ciasta francuskiego, ale nie jest to konieczne.
Przepisy na ciasta z 3 nadzieniami, które ozdobią świąteczny stół
Ciasto z trzema nadzieniami „Wianek”
Przepis na to ciasto znaleźliśmy w starej książce o pieczeniu wschodnioeuropejskim. Ciasto piecze się w okrągłej formie z rurką pośrodku — okazuje się, że jest to wieniec. Kiedy ten wieniec jest pokrojony w plastry, na przekroju widoczne są różne nadzienia. Upiekliśmy i próbowaliśmy — podobało nam się! Koniecznie go przygotuj, jesteśmy pewni, że Ty też to docenisz!
Ciasto z trzema nadzieniami „Wianek”
Aby przygotować ciasto na 12 porcji, potrzebujesz:
Do testu:
- mąka pszenna z zawartością białka 11–12% – 345 gr
- mleko – 85 gr
- drożdże – 15 g sprasowanego lub 5 g suchego, szybko działającego
- sól – 6 gr
- masło – 85 gr
- cukier – 70 gr
- kategoria jaj C1 – 2 szt.
Na nadzienie z suszonych moreli:
- suszone morele – 200 gr
- woda – 100–200 gr
- cukier – 30 gr
- sok z cytryny – 2
- skórka cytrynowa – 1 łyżeczka
Na nadzienie twarogowe:
- zawartość tłuszczu w twarogu 9–18% – 125 gr
- cukier – 40 gr
- masło – 15 gr
- żółtko jaja – 1 sztuka
- skrobia kukurydziana – 20 gr
- ciemny rum – 10 gr
Na nadzienie orzechowe:
- posiekane orzechy włoskie – 125 gr
- cukier – 75 gr
- bułka tarta – 15 gr
- białko jaja – 1 sztuka
- mielony cynamon – 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- masło do przygotowania formy
- żółtko jaja
- cukier puder do podania
- Zagnieść ciasto. W misie miksera wymieszaj wszystkie składniki ciasta oprócz cukru i masła. Ugniataj, aż składniki się połączą. Zwiększ prędkość ugniatania i dodaj 1/3 cukru. Gdy ciasto zacznie robić się elastyczne, dodać w dwóch porcjach pozostały cukier. Pod koniec wyrabiania stopniowo, małymi porcjami, stopniowo dodawaj masło. Wyrobione ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do pojemnika lub dużej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji ugniatamy ciasto.
- W czasie gdy ciasto fermentuje przygotowujemy nadzienie. Aby przygotować nadzienie z suszonych moreli, w małym rondlu połącz suszone morele, cukier i wodę. Gotować, mieszając, aż mieszanina stanie się jednorodna. W razie potrzeby dodać wodę. Zdjąć z ognia i doprawić sokiem i skórką z cytryny. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
- Na nadzienie twarogowe wymieszaj twarożek z żółtkiem, skrobią, cukrem, roztopionym masłem i rumem.
- Na nadzienie orzechowe wymieszaj orzechy z cukrem, bułką tartą i białkiem. Doprawiamy cynamonem i mieszamy.
- Ciasto podzielić na 24 części po około 30 g. Uformować kulki, przykryć folią i odstawić na 10 minut.
- Głęboka forma z rurką pośrodku (objętość 1,8–2 l) posmarować masłem. Z 8 kulek uformuj płaskie placki o średnicy około 10 cm. Na wszystkie kawałki nałóż po jednym nadzieniu, posmaruj brzegi żółtkiem i uformuj placek w kształcie półksiężyca, przypominający kluskę. Ułóż je łączeniem do dołu, wzdłuż boków patelni.
- Uformuj 8 kulek i napełnij je różnymi nadzieniami. Kulki układać naprzemiennie z nadzieniem, nakładając na siebie. Formularz zostanie wypełniony do nieco ponad połowy wysokości formularza.
- Przykryj wypełnioną formę folią i pozostaw ciasto z trzema nadzieniami do fermentacji na 90–120 minut o 22–24°C. Ciasto nie sięga brzegów o około 1,5 cm.
- Piecz ciasto z trzema nadzieniami przez 10 minut. w temperaturze 210°C, następnie obniżyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 50 minut.
- Studzimy na metalowej kratce przez 15 minut, następnie przekładamy ciasto na metalową kratkę i całkowicie ostudzamy. Posypać cukrem pudrem.
Uwaga dla gospodyni: te nadzienia — tradycyjnie dla tego ciasta z trzema nadzieniami, ale można użyć dowolnych 3–4 nadzienia, które Twoim zdaniem dobrze do siebie pasują.
Ciasto z trzema nadzieniami „Razbornik”
W wielu krajach popularne są ciasta z trzema nadzieniami, składające się z bułek połączonych w jedną całość. Pamiętajcie tylko o włoskim cieście dunajskim lub czeskich bułeczkach. Wyjątkowość tego ciasta z trzema nadzieniami polega na tym, że wypiekana jest w formie wypełnionej roztopionym masłem, dzięki czemu proste ciasto drożdżowe staje się bardzo miękkie i bogate.
Ciasto z trzema nadzieniami „Razbornik”
Do przygotowania 12 porcji potrzebujesz:
Do testu:
- mąka pszenna – 500 gr
- prasowane drożdże – 10 g lub suchy aktywny – 3 gr
- woda – 60 gr
- cukier – 50 gr
- kefir – 250 ml
- masło w temperaturze pokojowej – 25 gr
- sól – 7 gr
Na nadzienie śliwkowe:
- pestkowe śliwki – 100 gr
- cukier – 2 łyżeczki lub do smaku
- Sok pomarańczowy – 100 gr
- skórka pomarańczowa – 1 łyżeczka
Na nadzienie dżemem:
- gęsty dżem kwaśny (wiśniowy lub żurawinowy) – 100 gr
- zmiażdżone orzechy – 50 gr
- skrobia kukurydziana – 20 gr
Na nadzienie orzechowe:
- obrane orzechy laskowe – 150 gr
- cukier – 30 gr
- żółtko jaja – 1 sztuka
- śmietana 15-tłusta–20% – 1 łyżka. l.
Dodatkowo:
- olej roślinny do przetwarzania pojemnika
- masło – 100 gr
- 1 białko jaja + 1 łyżka. l. mleko do smarowania
- Do dużej miski wsyp mąkę, a na środku zrób wgłębienie. Do dołka wsyp cukier, drożdże i zalej kefirem.
- Za pomocą skrobaczki lub dłoni wymieszaj mąkę z kefirem na miękkie ciasto. W tym momencie cała mąka zostanie zwilżona, ale ciasto nie będzie gładkie.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt o grubości około 1,5 cm, posypać solą i posmarować masłem. Złóż prostokąt jak literę. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
- Ciasto przełożyć do miski lub pojemnika nasmarowanego olejem roślinnym i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub do podwojenia objętości. Po 45 minutach od rozpoczęcia fermentacji ugniatamy ciasto.
- Śliwki pokroić na 2–4 części umieścić w rondlu wraz z cukrem i sokiem pomarańczowym i gotować, mieszając, aż płyn odparuje. Zdjąć z ognia, dodać skórkę, wymieszać i ostudzić do temperatury pokojowej.
- Aby przygotować nadzienie dżemowe, wymieszaj dżem ze skrobią i pokruszonymi orzechami. Mieszaj, aż będzie gładkie.
- Aby przygotować nadzienie orzechowe, rozgnieć orzechy laskowe wałkiem do ciasta lub zmiel w robocie kuchennym, aż utworzą się duże kawałki. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, mieszać, aż masa będzie gładka. Dodać posiekane orzechy laskowe i ponownie wymieszać.
- Przefermentowane ciasto podzielić na 12 części (około 75 g każda), uformować kulki, przykryć folią i odstawić na 10–15 minut.
- Każde nadzienie podzielić na 4 równe części. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nadzienia wystarczy na całe przygotowane ciasto.
- Rozpuść masło i wlej do naczynia do pieczenia o średnicy 24 mm.–25 cm z rurką pośrodku.
- Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na płaski placek o średnicy około 10 cm, wyłóż nadzienie i uformuj okrągły placek.
- Powtórz tę czynność z całym ciastem i nadzieniem, pamiętając, które nadzienie jest które. Układaj placki na patelni, naprzemiennie z różnymi nadzieniami.
- Przykryj patelnię ręcznikiem lub folią i pozostaw do wyrośnięcia na 45–60 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Posmaruj powierzchnię ciasta białkiem jaja wymieszanym z mlekiem. Upiecz ciasto z trzema nadzieniami 40–45 minut, aż uzyska piękny złoty kolor.
- Ostudzić ciasto w formie na metalowej kratce 20–30 minut, następnie wyjąć z…