Ciasta z trzema nadzieniami: 8 najsmaczniejszych opcji

Ciasta z trzema nadzieniami: 8 najsmaczniejszych opcji

Ciasta z trzema nadzieniami: 8 najsmaczniejszych opcji

Alena Spirina 22 lutego 2024 r

Istnieją ciasta, które zawierają kilka nadzień jednocześnie. Wybraliśmy 8 naszych faworytów i podpowiemy, jak je przygotować, aby ciekawa mieszanka nie zamieniła się w bezsensowny bałagan.

Ciasta z trzema nadzieniamiCiasta z trzema nadzieniami

O czym porozmawiamy w artykule i co przygotujemy:

  • Kurnik: układ warstwowy
  • Gubadia i Prekmurskaya gibanica: słodka i niezwykła
  • Kulebyaka: układanie w podłogach i rzędach
  • Przepisy na ciasta z 3 nadzieniami, które ozdobią świąteczny stół
  • Ciasto z trzema nadzieniami „Wianek”
  • Ciasto z trzema nadzieniami „Razbornik”
  • Ciasto z trzema nadzieniami „Ślimak”
  • Ciasto z trzema nadzieniami „Spit”

Kurnik: układ warstwowy

Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jest oczywiście kurczak. Przypomnę, że nazwa tego wielowarstwowego ciasta nie ma nic wspólnego z kurczakiem. Ciasto swoim kopulastym kształtem z dziurką w wieczku przypomina kuren kozacki stąd nazwa „kurnik”.

Ciasto na kurnik często jest bezdrożdżowe, ale czasem używa się też ciasta francuskiego drożdżowego.

Nadzienia w kurczaku układa się warstwami. Pierwsza warstwa jest zawsze ze zbóż ryż, sorgo, kasza gryczana, które zatrzymują soki i nie pozwalają na zwilżenie dolnej warstwy ciasta. Bardzo wygodne jest użycie kuskusu jako pierwszej warstwy, choć wcale nie jest to tradycyjne. Inne wypełnienia Jest to gotowany kurczak pokrojony w kawałki lub solony filet z ryby, smażone grzyby, jajka na twardo, doprawione roztopionym masłem. Aby nadzienie nie rozpadało się podczas krojenia ciasta, każdy z nich osobno polewany jest sosem typu beszamel.

Ponieważ kurnik ma kształt kopuły, każda kolejna warstwa wypełnienia ma mniejszą średnicę niż poprzednia.

Pamiętam dyskusje ekspertów kulinarnych na portalach społecznościowych o tym, czy w naleśniku z kurczakiem konieczne jest oddzielanie warstw nadzienia. A potem okazało się, że w europejskiej części naszego kraju nie ma naleśników w kurnikach, ale za Uralem są.

Gubadia i Prekmurskaya gibanica: słodka i niezwykła

W kuchni tatarskiej, baszkirskiej i czuwaskiej istnieje również uroczyste ciasto z kilkoma nadzieniami Gubadija

Gubadiya ma ciekawą warstwę nadzienia: „czerwony twarożek”. Tak właśnie powstaje w procesie gotowania dodatku cukru w ​​pieczonym mleku.
Gubadiya ma ciekawą warstwę nadzienia: „czerwony twarożek”. Tak właśnie powstaje w procesie gotowania dodatku cukru w ​​pieczonym mleku.

Ciasto świeże lub kwaśne (drożdżowe) jest to bezzasadne. Ciasto jest okrągłe, wysokie, z pionem w przeciwieństwie do kurczaka ściany.

Gubadiya ma jedną ciekawą warstwę nadzienia: tzw. „czerwony twarożek” czyli kurt (dwór). Twarożek gotuje się w pieczonym mleku z dodatkiem masła i cukru. Podczas długiego gotowania cukry karmelizują się, a twaróg zmienia kolor na różowy.

Oprócz kurtu, ryżu, rodzynek i czasami mięsa lub na słodką opcję suszone morele

Słodką Prekmurje gibanicę przyrządza się nawet z 4 nadzieniami: orzechowym, makowym, twarogowym i jabłkowym.
Słodką Prekmurje gibanicę przyrządza się nawet z 4 nadzieniami: orzechowym, makowym, twarogowym i jabłkowym.

Ciekawy, choć prawie nieznany w naszym kraju placek z kilkoma nadzieniami Prekmurska Gibanica. Piecze się go z ciasta filo w głębokiej prostokątnej blaszce. Nadzienia są tradycyjne dla wypieków wschodnioeuropejskich: jabłkowe, orzechowe, makowe i twarogowe. Układa się je warstwami i oddziela od siebie cienkimi warstwami ciasta filo. Od 2010 roku ciasto to otrzymało status narodowego przysmaku Słowenii.

Kulebyaka: układanie w podłogach i rzędach

Ale w kulebyaku nadzienia są koniecznie oddzielone naleśnikami.

Ogólnie rzecz biorąc, główną różnicą między kulebyaki a innymi ciastami jest jego kształt i fakt, że nadzienia nigdy nie miesza się. Kulebyaka jest zawsze wąska. Nadzień jest kilka, a jednym z nich jest zazwyczaj ryba. Ale jeśli w kurniku nadzienia są zawsze układane warstwami, wówczas w kulebyaku możliwe są opcje: albo „podłogi” oddzielone przaśnymi naleśnikami, albo rzędy, z których każdy jest przykryty naleśnikiem. Pomysł jest taki, że krojąc kulebyaki, każdy kawałek powinien mieć wszystkie nadzienia.

Na przykład moskiewski kulebyak zawiera następujące nadzienia: smażone grzyby, kruchą kaszę manną, elipsę i jajka. Dziś, kiedy wiąz stał się produktem rzadkim, najczęściej spotykanym jest kulebyak z łososiem, szpinakiem i grzybami.

Ostatnio widziałem ciasto, które kucharz z dumą nazywał „czterokątną kulebyaka”. Było to płaskie kwadratowe ciasto z czterema nadzieniami umieszczonymi w różnych rogach. Nie, to nie jest kulebyak, ale swego rodzaju loteria: nie wiadomo, który kawałek z jakim nadzieniem dostaniesz.

Nawiasem mówiąc, do kulebyaki używa się ciasta bez drożdży, często ciasta francuskiego, ale nie jest to konieczne.

Przepisy na ciasta z 3 nadzieniami, które ozdobią świąteczny stół

Ciasto z trzema nadzieniami „Wianek”

Przepis na to ciasto znaleźliśmy w starej książce o pieczeniu wschodnioeuropejskim. Ciasto piecze się w okrągłej formie z rurką pośrodku okazuje się, że jest to wieniec. Kiedy ten wieniec jest pokrojony w plastry, na przekroju widoczne są różne nadzienia. Upiekliśmy i próbowaliśmy podobało nam się! Koniecznie go przygotuj, jesteśmy pewni, że Ty też to docenisz!

Ciasto z trzema nadzieniami „Wianek”
Ciasto z trzema nadzieniami „Wianek”

Aby przygotować ciasto na 12 porcji, potrzebujesz:

Do testu:

  • mąka pszenna z zawartością białka 1112% 345 gr
  • mleko 85 gr
  • drożdże 15 g sprasowanego lub 5 g suchego, szybko działającego
  • sól 6 gr
  • masło 85 gr
  • cukier 70 gr
  • kategoria jaj C1 2 szt.

Na nadzienie z suszonych moreli:

  • suszone morele 200 gr
  • woda 100200 gr
  • cukier 30 gr
  • sok z cytryny 2
  • skórka cytrynowa 1 łyżeczka

Na nadzienie twarogowe:

  • zawartość tłuszczu w twarogu 918% 125 gr
  • cukier 40 gr
  • masło 15 gr
  • żółtko jaja 1 sztuka
  • skrobia kukurydziana 20 gr
  • ciemny rum 10 gr

Na nadzienie orzechowe:

  • posiekane orzechy włoskie 125 gr
  • cukier 75 gr
  • bułka tarta 15 gr
  • białko jaja 1 sztuka
  • mielony cynamon 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • masło do przygotowania formy
  • żółtko jaja
  • cukier puder do podania
  1. Zagnieść ciasto. W misie miksera wymieszaj wszystkie składniki ciasta oprócz cukru i masła. Ugniataj, aż składniki się połączą. Zwiększ prędkość ugniatania i dodaj 1/3 cukru. Gdy ciasto zacznie robić się elastyczne, dodać w dwóch porcjach pozostały cukier. Pod koniec wyrabiania stopniowo, małymi porcjami, stopniowo dodawaj masło. Wyrobione ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do pojemnika lub dużej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji ugniatamy ciasto.
  2. W czasie gdy ciasto fermentuje przygotowujemy nadzienie. Aby przygotować nadzienie z suszonych moreli, w małym rondlu połącz suszone morele, cukier i wodę. Gotować, mieszając, aż mieszanina stanie się jednorodna. W razie potrzeby dodać wodę. Zdjąć z ognia i doprawić sokiem i skórką z cytryny. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
  3. Na nadzienie twarogowe wymieszaj twarożek z żółtkiem, skrobią, cukrem, roztopionym masłem i rumem.
  4. Na nadzienie orzechowe wymieszaj orzechy z cukrem, bułką tartą i białkiem. Doprawiamy cynamonem i mieszamy.
  5. Ciasto podzielić na 24 części po około 30 g. Uformować kulki, przykryć folią i odstawić na 10 minut.
  6. Głęboka forma z rurką pośrodku (objętość 1,82 l) posmarować masłem. Z 8 kulek uformuj płaskie placki o średnicy około 10 cm. Na wszystkie kawałki nałóż po jednym nadzieniu, posmaruj brzegi żółtkiem i uformuj placek w kształcie półksiężyca, przypominający kluskę. Ułóż je łączeniem do dołu, wzdłuż boków patelni.
  7. Uformuj 8 kulek i napełnij je różnymi nadzieniami. Kulki układać naprzemiennie z nadzieniem, nakładając na siebie. Formularz zostanie wypełniony do nieco ponad połowy wysokości formularza.
  8. Przykryj wypełnioną formę folią i pozostaw ciasto z trzema nadzieniami do fermentacji na 90120 minut o 2224°C. Ciasto nie sięga brzegów o około 1,5 cm.
  9. Piecz ciasto z trzema nadzieniami przez 10 minut. w temperaturze 210°C, następnie obniżyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 50 minut.
  10. Studzimy na metalowej kratce przez 15 minut, następnie przekładamy ciasto na metalową kratkę i całkowicie ostudzamy. Posypać cukrem pudrem.

Uwaga dla gospodyni: te nadzienia tradycyjnie dla tego ciasta z trzema nadzieniami, ale można użyć dowolnych 34 nadzienia, które Twoim zdaniem dobrze do siebie pasują.

Ciasto z trzema nadzieniami „Razbornik”

W wielu krajach popularne są ciasta z trzema nadzieniami, składające się z bułek połączonych w jedną całość. Pamiętajcie tylko o włoskim cieście dunajskim lub czeskich bułeczkach. Wyjątkowość tego ciasta z trzema nadzieniami polega na tym, że wypiekana jest w formie wypełnionej roztopionym masłem, dzięki czemu proste ciasto drożdżowe staje się bardzo miękkie i bogate.

Ciasto z trzema nadzieniami „Razbornik”
Ciasto z trzema nadzieniami „Razbornik”

Do przygotowania 12 porcji potrzebujesz:

Do testu:

  • mąka pszenna 500 gr
  • prasowane drożdże 10 g lub suchy aktywny 3 gr
  • woda 60 gr
  • cukier 50 gr
  • kefir 250 ml
  • masło w temperaturze pokojowej 25 gr
  • sól 7 gr

Na nadzienie śliwkowe:

  • pestkowe śliwki 100 gr
  • cukier 2 łyżeczki lub do smaku
  • Sok pomarańczowy 100 gr
  • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

Na nadzienie dżemem:

  • gęsty dżem kwaśny (wiśniowy lub żurawinowy) 100 gr
  • zmiażdżone orzechy 50 gr
  • skrobia kukurydziana 20 gr

Na nadzienie orzechowe:

  • obrane orzechy laskowe 150 gr
  • cukier 30 gr
  • żółtko jaja 1 sztuka
  • śmietana 15-tłusta20% 1 łyżka. l.

Dodatkowo:

  • olej roślinny do przetwarzania pojemnika
  • masło 100 gr
  • 1 białko jaja + 1 łyżka. l. mleko do smarowania
  1. Do dużej miski wsyp mąkę, a na środku zrób wgłębienie. Do dołka wsyp cukier, drożdże i zalej kefirem.
  2. Za pomocą skrobaczki lub dłoni wymieszaj mąkę z kefirem na miękkie ciasto. W tym momencie cała mąka zostanie zwilżona, ale ciasto nie będzie gładkie.
  3. Ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt o grubości około 1,5 cm, posypać solą i posmarować masłem. Złóż prostokąt jak literę. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
  4. Ciasto przełożyć do miski lub pojemnika nasmarowanego olejem roślinnym i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub do podwojenia objętości. Po 45 minutach od rozpoczęcia fermentacji ugniatamy ciasto.
  5. Śliwki pokroić na 24 części umieścić w rondlu wraz z cukrem i sokiem pomarańczowym i gotować, mieszając, aż płyn odparuje. Zdjąć z ognia, dodać skórkę, wymieszać i ostudzić do temperatury pokojowej.
  6. Aby przygotować nadzienie dżemowe, wymieszaj dżem ze skrobią i pokruszonymi orzechami. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  7. Aby przygotować nadzienie orzechowe, rozgnieć orzechy laskowe wałkiem do ciasta lub zmiel w robocie kuchennym, aż utworzą się duże kawałki. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, mieszać, aż masa będzie gładka. Dodać posiekane orzechy laskowe i ponownie wymieszać.
  8. Przefermentowane ciasto podzielić na 12 części (około 75 g każda), uformować kulki, przykryć folią i odstawić na 1015 minut.
  9. Każde nadzienie podzielić na 4 równe części. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nadzienia wystarczy na całe przygotowane ciasto.
  10. Rozpuść masło i wlej do naczynia do pieczenia o średnicy 24 mm.25 cm z rurką pośrodku.
  11. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na płaski placek o średnicy około 10 cm, wyłóż nadzienie i uformuj okrągły placek.
  12. Powtórz tę czynność z całym ciastem i nadzieniem, pamiętając, które nadzienie jest które. Układaj placki na patelni, naprzemiennie z różnymi nadzieniami.
  13. Przykryj patelnię ręcznikiem lub folią i pozostaw do wyrośnięcia na 4560 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  14. Posmaruj powierzchnię ciasta białkiem jaja wymieszanym z mlekiem. Upiecz ciasto z trzema nadzieniami 4045 minut, aż uzyska piękny złoty kolor.
  15. Ostudzić ciasto w formie na metalowej kratce 2030 minut, następnie wyjąć z…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja