Ciasta z truskawkami w piekarniku

Ciasta z truskawkami w piekarniku

gastronomia 02 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzCiasta z truskawkami w piekarniku Do przepisu

Przygotuj placki z truskawkami w piekarniku, a Twój dom wypełni się cudownym aromatem, któremu po prostu nie da się oprzeć. Nie ma co się bać, że sobie nie poradzisz: ciasto to zwykłe drożdże, nadzienie jagodowe z dodatkiem cukru i skrobi. Ogólnie rzecz biorąc, prawie niemożliwe jest popełnienie błędu. Sugerujemy zrobienie tych placków ze świeżymi truskawkami, ale bez problemu można wykorzystać mrożone. Wystarczy dokładnie rozmrozić na sicie (aby odsączyć nadmiar płynu), a następnie pokroić do wykorzystania zgodnie z przepisem.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 679,54 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godziny Używany: 13,35 g/18,79 g/115,11PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJImasło – 100 gmleko o zawartości tłuszczu 3,2% – 145 mlświeże drożdże – 20 gcukier – 160 ggęsty kefir o zawartości tłuszczu 3,2% – 125 mlsól – na czubku nożajajka – 2 szt.mąka – 500–550 gtruskawki – 500 gskrobia kukurydziana – 80 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na pierogi. W rondelku rozpuścić masło i ostudzić. Podgrzej mleko (125 ml) do temperatury 35°C i przelej do dużej miski. Dodać 10 g cukru, pokruszone drożdże i wymieszać. Pozostaw pod ręcznikiem w ciepłym miejscu. 15 minut.

Krok 2

Do mieszanki drożdżowo-mlecznej wlać kefir o temperaturze pokojowej. Dodać 70 g cukru, sól, jajko i 1 białko (żółtko zachować do posmarowania placków). Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Krok 3

Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodać do mieszanki mleczno-kefirowej. Ciasto dokładnie zagniatamy (co najmniej 10 minut). Powinien być bardzo elastyczny. Uformuj z niego kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Krok 4

Przygotuj nadzienie do ciasta. Umyj i osusz truskawki. Pokrój w małe kostki. Ułożyć na sicie i pozostawić na 20 minut. W tym czasie ciasto rozwałkować i podzielić na około 12 części. Formuj kulki i odstaw na 15 minut.

Krok 5

Kulki spłaszcz palcami, tworząc placki. Wymieszaj posiekane truskawki z pozostałym cukrem i skrobią kukurydzianą. Natychmiast podziel ciasto na porcje (aby jagody nie miały czasu wypuścić dużej ilości soku) i ostrożnie ściśnij krawędzie.

Krok 6

Kawałki ciasta z truskawkami układamy na blasze wyłożonej wysokiej jakości papierem do pieczenia. Pozostaw pod ręcznikiem na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Krok 7

Pozostałe żółtko i 20 ml mleka lekko ubić trzepaczką. Otrzymaną mieszanką posmaruj kawałki ciasta i piecz placki z truskawkami przez 20–25 minut. Wyjmij patelnię z piekarnika. Przykryj placki grubą ściereczką i odstaw na 10 minut.

PRZYDATNE RADY

Gotowe placki z truskawkami będą szczególnie miękkie, jeśli zaraz po upieczeniu posmarujemy je roztopionym masłem, przykryjemy wilgotną gazą, a następnie zgodnie z przepisem przykryjemy grubym ręcznikiem.

PRZY OKAZJI

Ciasto na takie placki z truskawkami można łatwo przygotować nie tylko z kefirem, ale także z fermentowanym mlekiem pieczonym czy jogurtem naturalnym. W tym drugim przypadku nie mamy na myśli picia, ale „łyżkę”.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja