Ciasta z przekąskami: 8 prostych przepisów

Ciasta z przekąskami: 8 prostych przepisów

Ciasta z przekąskami: 8 prostych przepisów

Roman Ryżow 14 grudnia 2023 r5.00(5)Dodaj do ulubionychUdział

Torty z przekąskami mogą ozdobić każdy stół, zarówno świąteczny, jak i codzienny. To doskonała alternatywa dla zwykłych kanapek, pożywnych sałatek, a w niektórych przypadkach nawet dania głównego. Porozmawiajmy bardziej szczegółowo o tym, jakie ciasto wybrać, jak prawidłowo przygotować nadzienie i z czym podawać ciasta z przekąskami.

Placki z przekąskami, 8 prostych przepisów

Treść artykułu:

  • Quiche Laurent z kurczakiem
  • Kulebyaka z dorszem i łososiem
  • Tarta z kolorowymi warzywami
  • Kurnik
  • Ciasto z mięsem mielonym, ziołami i jajkiem
  • Ciasto Lavash ze szpinakiem i serem
  • Ciasto w galarecie z kurczakiem, serem i grzybami na kefirze
  • Ciasto naleśnikowe z przekąską

Podstawą każdego ciasta przekąskowego jest ciasto: masło, ciasto francuskie, naleśniki, gofry itp. Być może jedną z najkorzystniejszych opcji jest siekanie, które służy do robienia tart i quiche. Ciasto to dobrze znosi zamrażanie, dlatego tartę lub quiche można przygotować wcześniej i rozmrozić w lodówce dzień przed świętem. Ponadto posiekane ciasto można cienko rozwałkować i utrzyma ono nadzienie.

Jeśli planujesz zrobić paszteciki z ciasta francuskiego, warto zwrócić uwagę na gotowe mrożone. Na szczęście jest już dostępny niemal w każdym sklepie. Ciasto francuskie drożdżowe jest bardziej miękkie i puszyste, dlatego częściej stosuje się je do nadzienia twarogowego i serowego. Bez drożdży nadaje się do pasztetów rybnych lub mięsnych; Najważniejsze jest, aby dokładnie rozmrozić ciasto na górnej półce lodówki, a następnie ostrożnie je rozwałkować, nie uszkadzając warstw.

Dla wielu z nas najbardziej ulubionym było i pozostaje bogate ciasto drożdżowe. Ta opcja jest dobra zarówno w przypadku dużego ciasta, jak i małych ciasteczek z przekąskami na jeden kęs. Nawiasem mówiąc, to ciasto również dobrze przechowuje się w zamrażarce przez kilka tygodni.

Jeśli chodzi o nadzienie, wszystko zależy tylko od Twoich preferencji smakowych i możliwości finansowych. Kulebyaka ze sterletem, skandynawski placek rybny z pstrągiem lub kurnikiem – specjalne świąteczne danie z kilkoma nadzieniami ułożonymi warstwami – będzie wyglądać naprawdę luksusowo i świątecznie. Jednak najzwyklejsze produkty, na przykład pieczarki, kapusta, filet z kurczaka, mogą również stać się bardzo smacznym nadzieniem. Do każdego ciasta przekąskowego nadzieniem będą siekane jajka zmieszane z cebulką, lub duszona kapusta, zioła i ser, karmelizowana cebula, konserwy rybne itp. Pieczone warzywa z serem i przyprawami, garść szpinaku dodana do filetu z kurczaka lub łososia, połówki Pomidorki koktajlowe ozdobią każde ciasto. Nawiasem mówiąc, nadzienie, podobnie jak ciasto, można również przygotować wcześniej i zamrozić. Duszona kapusta, smażone pieczarki, gotowane mięso, ryby itp. Są doskonale przechowywane w zamrażarce.

Paszteciki z przekąskami to dość gęsta i satysfakcjonująca przekąska, dlatego idealnym ich uzupełnieniem będzie zielona sałata, różne świeże lub marynowane warzywa i filiżanka bulionu. W niektórych przypadkach dostępne są nawet specjalne sosy do ciast, które przygotowywane są na bazie śmietany, mąki, szampana itp. Nasz wybór zawiera 8 przepisów na ciasta z przekąskami, które można bezpiecznie przygotować na świąteczny stół.

Quiche Laurent z kurczakiem

Quiche Laurent to tradycyjne francuskie ciasto z otwartą twarzą, które od dawna podbija cały świat. Jest pieczony z siekanego ciasta, nadziewany nadzieniem i mieszanką jajek i śmietany. Jako nadzienie stosuje się boczek, mięso, ryby, warzywa, grzyby itp.

Quiche Laurent z kurczakiem
Quiche Laurent z kurczakiem

Aby przygotować ciasto na 10 porcji, potrzebujesz:

Do napełniania:

  • śmietana 20% – 300 ml
  • jajko C0 – 4 szt.
  • suszona bazylia – 3 g
  • suszony tymianek – 3 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do napełniania:

  • filet z kurczaka – 450 g
  • ser twardy – 350 g
  • kalafior – 200 g
  • brokuły – 200 g
  • cebula – 1 szt.
  • olej roślinny – 20 ml
  • pieprz czarny – 4 szt.
  • liść laurowy – 1 szt.
  • sól
  • fasola do pieczenia

Do testu:

  • mąka – 260 g + do posypania formy
  • masło – 130 g + do wysmarowania
  • jajko – 1 szt.
  • zimna woda – 40 ml
  • cukier – 5 g
  • sól – szczypta
  1. Przygotuj wszystkie składniki na quiche lorena z kurczakiem. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, dodaj sól, cukier i wymieszaj trzepaczką. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozdrabniamy rękoma na drobne okruszki. Lepiej nosić rękawiczki, gdyż olejek szybciej topi się w ciepłych dłoniach.
  2. W bułce tartej zrobić wgłębienie, rozbić jajko, zalać lodowatą wodą i zagnieść gładkie ciasto. Gdy tylko uda się zebrać je w kulę, przestań ugniatać. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  3. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki. Można także użyć mrożonych warzyw. Blanszuj je we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut. Odcedź na durszlaku.
  4. Kurczaka włóż do małego rondla i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmienić ogień na mały. Dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, sól i gotować filet do miękkości (około 40 minut). Ostudzić, pokroić na kawałki.
  5. Posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i smaż cebulę na złoty kolor. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zetrzyj twardy ser na grubej tarce. W misce łączymy kurczaka, kalafior i brokuły, podsmażoną cebulę, starty ser, mieszamy.
  6. Formę do ciasta wysmaruj masłem i posyp mąką. Wyjmij ciasto z lodówki i połóż je na pergaminie. Przykryć folią spożywczą i rozwałkować na cienką warstwę.
  7. Delikatnie chwyć brzegi pergaminu i przełóż ciasto do formy pergaminem do góry. Usuń arkusz. Uformuj boki o wysokości co najmniej 5 cm. Przytnij krawędzie. Nakłuć widelcem. Wyłóż papierem do pieczenia i połóż fasolę lub groszek jako wagę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz spód przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, usuń obciążony pergamin, włóż ponownie i piecz przez kolejne 8 minut.
  9. Przygotuj nadzienie. W misce łączymy jajka ze śmietaną i ubijamy trzepaczką lub mikserem. Dopraw mieszaninę solą, mielonym czarnym pieprzem i suszonymi ziołami.
  10. Na spód wykładamy farsz i równomiernie rozprowadzamy. Piecz ciasto przez kolejne 3540 minut, aż do złotego koloru. Następnie wyjąć, przenieść na kratkę i ostudzić. Będziesz potrzebować dosłownie 15 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Uwaga dla właściciela: Po czym poznajesz, że quiche z kurczakiem Laurent jest gotowe? Po 30 minutach od włożenia ciasta do piekarnika wyjmij je i lekko potrząśnij, nadzienie powinno być lekko płynne w środku. Gdy quiche ostygnie, nadzienie stwardnieje.

Przy okazji: Po przygotowaniu quiche Laurent z kurczakiem według naszego przepisu i opanowaniu podstawowej zasady przygotowania tego dania, możesz zacząć eksperymentować z nadzieniem: dodać pomidory, szpinak, mięso mielone, a nawet szczaw.

Kulebyaka z dorszem i łososiem

Ta kulebyaka z rybą jest przygotowywana po prostu po królewsku – z czerwonym kawiorem i szampanem. Jednocześnie przygotowanie takiego piękna zajmie niewiele czasu, ale dla dużej firmy będzie wystarczająco dużo przyjemności. Idealna opcja na wakacje!

Kulebyaka z dorszem i łososiem
Kulebyaka z dorszem i łososiem

Do przygotowania kulebyaki na 8 porcji potrzebne będą:

  • szpinak – 600 g
  • boczniaki – 350 g
  • filet z łososia – 300 g
  • filet z dorsza – 300 g
  • jajko – 2 szt.
  • masło – 100 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do sosu:

  • szampan półsłodki – 300 ml
  • śmietana 20% tłuszczu – 100 ml
  • kawior czerwony – 50 g
  • szalotka – 50 g
  • szczypiorek – 50 g
  • olej roślinny – 1 łyżeczka.

Do testu:

  • mąka – 200 g + trochę więcej do obtoczenia
  • mleko – 65 ml
  • jajko – 1 szt.
  • masło – 30 g
  • śmietana 20% tłuszczu – 20 g
  • cukier – 20 g
  • drożdże świeże – 14 g (lub 7 g suszonych)
  1. Na ciasto rozpuść masło w ciepłym mleku. Dodać drożdże, cukier, śmietanę i jajko, ubić z małą szczyptą soli na gładką masę. Zamieszać. Dodać przesianą mąkę. Zagnieść miękkie ciasto. Zwinąć w kulę, przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  2. Aby wypełnić boczniaki, usuń łodygi, kapelusze pokrój w średnie kawałki i smaż na 20 g masła na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem. Szpinak podsmaż z 20 g masła na średnim ogniu, aż będzie miękki. Zdjąć z ognia i dodać resztę masła. Mieszaj energicznie.
  3. Dorsza i łososia pokroić na średnie kawałki. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część rozwałkowujemy na równą, owalną warstwę. Odetnij nadmiar.
  4. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, aż będą gładkie. Ułóż warstwę na środku: grzyby, jedna trzecia szpinaku, łosoś, kolejna trzecia szpinaku, dorsz. Pozostały szpinak ułóż wokół brzegów nadzienia.
  5. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj powstałą strukturę. Odetnij nadmiar i zwiń w kulkę. Najpierw dociśnij brzegi palcami, usuwając nadmiar powietrza, a następnie dociśnij ząbkami widelca. Posmaruj ciasto pozostałym ubitym jajkiem.
  6. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy kształtne dekoracje. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć i posmarować jajkiem. Piec kulebyakę w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35 minut.
  7. Do sosu drobno posiekaj cebulę, smaż na patelni z olejem roślinnym do miękkości, 5 minut. Dodać szampana i zredukować o połowę. Przecedzić przez sito, rozgnieść cebulę łyżką. Zwróć płyn do rondla. Dodać śmietanę, dusić na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Lekko ostudzić. Dodać kawior i drobno posiekany szczypiorek. Trzymaj się ciepło.
  8. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. i podawać pokrojone w poprzek na równe kawałki, polane ciepłym sosem kawiorowym.

Uwaga dla właściciela: Do przygotowania kulebyaki można także użyć mrożonych grzybów leśnych. Trzeba je trochę dłużej smażyć, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.

Przy okazji: Jeśli podajesz dzieciom kulebyak, to zamiast sosu szampańskiego zmieszaj kawior z niskotłuszczową kwaśną śmietaną.

Tarta z kolorowymi warzywami

Niezwykle piękna i jasna tarta z kolorowymi warzywami stanie się prawdziwą ozdobą stołu. Podawać z sałatką ze świeżych pomidorów, ogórków, słodkiej papryki i fety (lub innego miękkiego sera). Uwierz mi, na pewno nie pozostaniesz obojętny!

Tarta z kolorowymi warzywami
Tarta z kolorowymi warzywami

Do przygotowania tarty na 6 porcji potrzebne będą:

  • duże słodkie papryki – 3 czerwone i żółte
  • cukinia (średnia) – 2 szt.
  • dynia – 500 g
  • buraki (średnie) – 2 szt.
  • oliwa z oliwek
  • sól

Do napełniania:

  • jaja C0 – 3 szt.
  • śmietana – 200 g
  • kasza manna – 3 łyżki. l.

Do testu:

  • mąka – 170 g
  • masło – 120 g
  • jajko – 1 szt.
  • śmietana 10% tłuszczu 3 łyżki l.
  • żółtko – 1 szt.
  • suszony tymianek – 1/2 łyżeczki.
  • sól 1/2 łyżeczki
  1. Na ciasto zimne masło pokroić w 1 cm kostkę, posypać mąką i zamrozić. Żółtko ubić z jajkiem, śmietaną i solą. Pozostałą mąkę wymieszać z tymiankiem. Na mąkę połóż masło i pokrój w okruchy. Uformować kopczyk, zrobić wgłębienie, wlać masę jajeczną i zagnieść ciasto. Nie ugniatać, ciasto powinno być kruche. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1–12 godzin.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Buraki umyć pędzelkiem, zawinąć w folię, piec 40 minut. Zawiń dynię w folię i piecz przez 15 minut. Usuń nasiona i błony z papryki i piecz, aż się zarumienią. Studzimy pod folią, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Gdy wszystkie warzywa będą już gotowe, zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
  3. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, włożyć do wrzącej wody na 30 sekund i osuszyć. Pieczona dynia…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja