Ciasta z gotowego ciasta drożdżowego z różnymi nadzieniami dla najbardziej głodnych i wybrednych
Olga Zacharowa 22 sierpnia 2023 r4,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Gotowe mrożone ciasto drożdżowe to jeden z tych półproduktów, które warto mieć w domu. Wystarczy go odpowiednio rozmrozić i przygotować nadzienie do pieczenia złotych ciast dla całej rodziny. I będziemy dzielić się ciekawymi przepisami.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak wybrać mrożone ciasto drożdżowe
- Jak prawidłowo rozmrażać i pracować z ciastem drożdżowym
- 10 najlepszych nadzień do ciast z ciasta drożdżowego od redaktorów i użytkowników Gastronom.ru
-
Nadzienie z kurczaka i ogórka kiszonego
-
Nadzienie z podrobów wołowych i ryżu
-
Nadzienie z młodej kapusty, jajek i pora
-
Nadzienie z marchewki i jajek
-
Nadzienie z grzybami, jajkami i ryżem
-
Nadzienie z wodorostów i snyti od Alevtina Semyonova
-
Nadzienie ziemniaczane z boczkiem od Natalii Deineko
-
Nadzienie szczawiowe
-
Nadzienie mrożonymi dzikimi jagodami
-
Nadzienie orzechowe z rumem
-
Opowiedziała nam jak wybrać i rozmrozić gotowe ciasto drożdżowe Yulia Artamonova, założycielka projektu kuchni chlebowej o 6 rano i właścicielka kawiarni o tej samej nazwie.
Jak wybrać mrożone ciasto drożdżowe
- W sklepie lekko wstrząśnij opakowaniem. Zamrożone ciasto nie powinno się do niego przyklejać, lecz swobodnie się poruszać. Zamrożone ciasto na ciasto, podzielone już na „kulki”, również nie powinno się sklejać.
- Ciasto przygotowane we własnej kuchni sklepu sprzedawane jest najczęściej w przezroczystych opakowaniach (w torebce foliowej lub w folii spożywczej). Powinno być szczelne: obecność dziur lub zlutowanych miejsc wskazuje, że ciasto mogło zostać przepakowane.
- Jeśli opakowanie jest przezroczyste, sprawdź powierzchnię ciasta. Powinien być tego samego koloru, matowy, bez skórek i łez. Jeśli nie planujesz piec ciast od razu, wybieraj tylko ciasto całkowicie zamrożone. A jeśli Twoje plany się zmienią, po prostu włóż świeże ciasto do zamrażarki i wyjmij, gdy zdecydujesz się z nim gotować. Nie straci żadnej jakości.
- Przestudiuj etykietę produktu: powinna wskazywać producenta, datę produkcji i opakowanie. Im krótsza lista składników i termin przydatności do spożycia, tym lepiej.
Gotowe kawałki ciasta („koloboki”) na mrożone placki z ciasta
Jak prawidłowo rozmrażać i pracować z ciastem drożdżowym
W Internecie można znaleźć kilka sposobów na szybkie rozmrożenie ciasta drożdżowego: w kuchence mikrofalowej, w lekko nagrzanym piekarniku, na kaloryferze, w łaźni parowej, a nawet w torebce zamoczonej w gorącej wodzie. Nigdy nie stosuję takich metod. Ciasto drożdżowe jest dość wybredne, a przegrzanie może zakłócić funkcjonowanie drożdży. Dlatego polecam tylko dwie metody. Zapakowane ciasto przekładam z zamrażarki do lodówki i zostawiam na 6-8 godzin w temperaturze 4°C. A jeśli pilnie potrzebuję ciasta, po prostu wyjmuję paczkę z zamrażarki i zostawiam ją na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej.
Jeśli ciasto drożdżowe zostało zamrożone w jednym „kawałku”, wyjmuję je z opakowania. Przełóż do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut na blacie. lub tak bardzo, że staje się giętki. Jeśli piekę ciasta, to dzielę je na kawałki po około 50 g, każdą porcję zwijam w kulę, kładę na posypanym mąką stole, przykrywam ręcznikiem i odstawiam na kolejne 30 minut. W tym czasie ciasto całkowicie się rozmrozi.
Robimy ciasta i wysyłamy je do sprawdzenia
W każdym razie podczas formowania produktów, na przykład ciast, z rozmrożonego ciasta, będziesz potrzebować godziny garowania. Wykładam blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Układam ciasta w pewnej odległości od siebie, przykrywam ręcznikiem i kładę blachę do pieczenia w ciepłym miejscu. Na przykład w nieogrzewanym piekarniku. Nigdy nie ma w nim przeciągów – główni wrogowie ciasta drożdżowego, a jeśli na kuchence gotuje się coś innego, to ciepło pośrednio pomoże wyrosnąć ciastu.
Po wyrośnięciu polecam posmarować placki żółtkiem ubitym z 1 łyżeczką. mleko. Jeśli są to paszteciki z przekąskami, dopraw przygotowaną mieszankę solą morską. Placki można smarować jedynie ciepłym mlekiem, mleko zmiękcza złocistobrązową skórkę gotowego produktu i będzie przyjemnie błyszczeć. Jeśli rozpuścisz odrobinę cukru w mleku (lub nawet wodzie), kolor ciast będzie bardziej nasycony i wyrazisty, a skórka stanie się lekko chrupiąca. Placki można natłuszczać nawet po upieczeniu – gdy są jeszcze gorące. W tym celu najlepiej użyć masła. Aromat ciast z taką „polewą” będzie bardzo apetyczny.
Jeżeli chcemy, żeby wszystkie placki były jednakowo błyszczące, bez smug, należy je natłuścić cienką warstwą, tylko lekko dotykając powierzchni. Lepiej jest nakładać powłokę jednym ruchem, wtedy będzie równomiernie leżała. Do smarowania używam silikonowej szczoteczki, ale jeśli jej nie masz, weź kawałek gazy. Wiele gospodyń domowych piecze ciasta z różnymi nadzieniami i różnymi kształtami na raz, dzięki czemu łatwo mogą określić, które nadzienie jest które. Lub nie możesz zawracać sobie głowy kształtem, ale do mieszanki do smarowania ciast przekąskowych dodaj nasiona sezamu, słonecznika, tymianku, a słodkie przykryj mieszanką cukru lub maku. Tylko nie przesadzaj z dodatkami, nie powinny one przyćmić smaku ciasta i nadzienia.
Gotowe placki smarujemy masłem za pomocą silikonowej szczoteczki
10 najlepszych nadzień do ciast z ciasta drożdżowego od redaktorów i użytkowników Gastronom.ru
Wszystkie przepisy opierają się na 500-600 g ciasta, czyli na 10-12 ciast.
Nadzienie z kurczaka i ogórka kiszonego
- 300 g filetu z kurczaka, najlepiej piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 średni ogórek kiszony
- 10-12 oliwek bez pestek
- olej roślinny do smażenia
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Kurczaka pokroić na małe kawałki. Drobno posiekaj cebulę. Ogórka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj także oliwki.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż cebulę, 3 minuty. Dodaj kurczaka i gotuj, mieszając, 4-5 minut. Dodać ogórki i oliwki, smażyć kolejne 2-3 minuty. Pieprz to. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Nadzienie z podrobów wołowych i ryżu
- 300 g gotowanego serca wołowego
- 1 cebula
- 2 gałązki koperku
- 2-3 zielone cebule
- pół szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
- olej roślinny do smażenia
- bulion warzywny lub mięsny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Serce pokroić na średnie kawałki i przepuścić przez maszynę do mięsa z dużą lub średnią siatką. Drobno posiekaj cebulę i warzywa.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż cebulę, 3 minuty. Dodać wołowinę i smażyć mieszając przez 2 minuty. Zdjąć z ognia. Przełożyć do miski. Dodaj warzywa i ryż. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli nadzienie jest suche, dodać odrobinę bulionu i dokładnie wymieszać. Całkowicie ostudzić.
Placki z młodą kapustą
Nadzienie z młodej kapusty, jajek i pora
- pół główki młodej kapusty
- 3-4 zielone cebule
- 1 mały por, biała część i 3-4 cm zielonego
- 20 g masła
- 2 duże jajka na twardo
- olej roślinny do smażenia
- sól i czerwona słodka papryka
- Rozdrobnić kapustę. Drobno posiekaj cebulę, odetnij zieloną część pora i przekrój ją na pół wzdłuż na całej długości. Białą część pokroić w cienkie półpierścienie, zieloną część drobno posiekać. Jajka pokroić w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj masło i całkowicie je rozpuść. Najpierw podsmaż zieloną część pora, 3 minuty. Dodaj paprykę, kapustę i, jeśli to konieczne, odrobinę oleju roślinnego. Gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Dodaj trochę soli. Zdjąć z ognia. Zawartość patelni przełóż do miski. Wymieszać z jajkami i całkowicie ostudzić.
Nadzienie z marchewki i jajek
- 300 g soczystych marchewek
- 1 cebula
- 4-5 gałązek młodej pietruszki
- 12 jaj przepiórczych na twardo lub 3 jajka kurze
- olej roślinny do smażenia
- cukier i sól
- Marchewkę pokroić w małą kostkę. Drobno posiekaj cebulę i zioła. Obierz jajka. Przepiórkę przekrój wzdłuż na pół. Kurczaka przekrój wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz na pół.
- Marchewkę włożyć do rondla, zalać 50 ml wody pitnej lub lekkiego bulionu warzywnego. Dusić przez 3-5 minut. lub do czasu, aż marchewki będą miękkie. Nie powinien tracić kształtu, ale stać się „al dente”. Marchewkę umieścić na sicie.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż cebulę przez 3-4 minuty. Dodać marchewkę i smażyć, mieszając, przez 2-3 minuty. za 1 minutę Przed końcem gotowania dodać natkę pietruszki, sporą szczyptę cukru i sól. Zamieszać. Zdjąć z ognia.
- Formując placki, najpierw na ciasto nakładamy nadzienie marchewkowe, na wierzch wbijamy jajko i lekko wciskamy je w masę warzywną. Chroń ciasta.
Placki z pikantną wieprzowiną i ryżem
Nadzienie z grzybami, jajkami i ryżem
- 60-70 g suszonych grzybów leśnych, najlepiej białych
- 2 jajka na twardo
- 1 cebula
- pół szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
- liście 3-4 gałązek koperku
- olej roślinny do smażenia
- sól
- Pieczarki umyć, zalać ciepłą przegotowaną wodą na co najmniej 1 godzinę. Jajka i cebulę drobno posiekać.
- Pieczarki ułożyć na sicie, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokrój na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż cebulę przez 3-4 minuty. Dodać grzyby i smażyć, mieszając, przez 4-5 minut. Dodać sól i wymieszać. Zdjąć z ognia. Zawartość patelni przełożyć do miski. Wymieszać z jajkami i drobno posiekanym koperkiem, całkowicie ostudzić.
Nadzienie z wodorostów i snyti od Alevtina Semyonova
- 200 g wodorostów we własnym soku lub 2-3 garści suszonych wodorostów
- 2 jajka na twardo
- 1 średni kupa smarków
- 20 g masła
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Jeśli używasz suszonych wodorostów, włóż je do miski i zalej ciepłą wodą pitną lub słabym bulionem warzywnym. Pozostaw na kilka godzin. Kapusta powinna wchłonąć płyn i spęcznieć. Umieścić na sicie.
- Drobno posiekaj jajka. Oderwij liście snu. Jeśli chcesz, możesz je zaparzyć wrzącą wodą. Osuszyć i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodać kapustę, wymieszać i podgrzewać 1-1,5 minuty. Zdjąć z ognia. Zawartość patelni przełożyć do miski. Mieszamy z jajkami i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Całkowicie ostudzić.
Paszteciki z rabarbarem
Nadzienie ziemniaczane z boczkiem od Natalii Deineko
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g boczku, w miarę możliwości wędzonego
- 2-2,5 szklanki puree ziemniaczanego, jeśli to możliwe, grubego
- olej roślinny do smażenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Boczek pokroić na średnie kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż czosnek przez 1-2 minuty. Dodaj cebulę, kontynuuj smażenie przez 2-3 minuty. Dodaj boczek i smaż, mieszając, przez kolejne 2-3 minuty. Boczek powinien być lekko chrupiący.
- Wlać puree na patelnię i energicznie wymieszać. Rozgrzej się przez 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Nadzienie szczawiowe
- 400 g świeżo mrożonego szczawiu lub 200-250 g świeżego
- 15-20 g masła
- 5-6 łyżek. cukier
- olej roślinny do smażenia
- miód do podania
- sól
- Jeśli szczaw jest zamrożony, przełóż go bezpośrednio z zamrażarki na patelnię nagrzaną na średnim ogniu. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż liście będą miękkie. Jeśli szczaw…