Ciasta z ananasami świeżymi i konserwowymi, wypieki o zapachu lata
Olga Zacharowa 12 stycznia 2024 r(4)Dodaj do ulubionychUdział
Placki ananasowe można piec o każdej porze roku, ale szczególnie smakują jesienią i zimą. Pachnące, soczyste, efektowne, te ciasta wydają się być wypełnione energią słoneczną. Oprócz przepisów na placki ananasowe podpowiemy Ci, jak wybrać najlepsze ananasy i co jeszcze możesz przyrządzić z ananasami ze słoika.
Treść materiału:
- Jak wybrać ananasy do ciast
- Jak przechowywać ananasy
- Jak zamrozić resztki po zrobieniu ciasta
- Właściwy stosunek ananasa świeżego i ananasa z puszki przy wymianie
- Co jeszcze można ugotować z ananasem z wypieków, oprócz ciast?
- Placki ananasowe: sprawdzone przepisy
Jak wybrać dojrzałe ananasy na ciasto
Zanim upieczesz ciasto ananasowe, musisz wiedzieć, jak wybrać owoc tropikalny. Jeśli spodziewasz się skupić wyłącznie na aromacie — nie jest to całkowicie poprawne. Kuszący zapach ananasa czasem nasuwa nam myśl, że jest to owoc słodki i dojrzały, jednak nie powinniśmy polegać wyłącznie na węchu. Ananas może mieć bogaty aromat, ale będzie kwaśny lub zbyt cierpki.
Ananas nie chce nam pomagać w wyborze tego, co najlepsze. Pokryta jest „kolcami”, ma ostre liście i grubą skórkę. Aby nie popełnić błędu w swoim wyborze, musisz przejść przez 6 kroków poznawania go.
- Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić przy wyborze ananasa, na przykład na ciasto, jest — odwróć to. Jeśli sam spód ananasa („dół”) ma pomarańczowy lub jasnożółty odcień, dobrze. Jeśli jest zielony, odłóż ananasa na półkę. Idealnie byłoby, gdyby ananas był złotożółty, ale nie ciemnopomarańczowy (najprawdopodobniej jest to przejrzały owoc). Pamiętaj, że ananas po zerwaniu z drzewa nie dojrzeje. Ananasy to nie banany!
- Przyjrzyj się bliżej kolorowi rozety liściowej. Na liściach i powierzchni ananasa nie powinno być żadnych plam.
- Sprawdź twardość owoców. Ananas powinien być umiarkowanie twardy, ale nie dębowy. — raczej nawet trochę elastyczny i giętki. Ściśnij owoc mocno dłonią, a jeśli w ogóle Ci się nie podda, odłóż go z powrotem na półkę.
- Jeśli chodzi o rozmiar, oczywiście każdy chce czegoś większego. Ale duży ananas nie oznacza smacznego i dojrzałego. Ma po prostu więcej miąższu. Jednocześnie ananas musi być ciężki ze względu na swój rozmiar. A także pulchny, to znaczy gruba warstwa miazgi powinna „przylgnąć” do twardego rdzenia.
- Delikatnie pociągnij jeden z liści. Jeśli łatwo wyjdzie, oznacza to, że ananas jest dojrzały. Choć wielu uważa, że jest to bardzo kontrowersyjny wskaźnik dojrzałości.
- I ostatnia rzecz: poczuj zapach ananasa. Jeśli owoc ma jasny owocowy aromat, jest dobry. Umieść ananasa w koszyku i spiesz się do kasy. Należy jednak zachować ostrożność, jeśli owoc ma zapach fermentacji przypominający ocet, — sprawy zaszły daleko. Ten owoc nie nadaje się do ciast i innych potraw.
RADA! Zakupiony ananas sam nie dojrzeje ani nie stanie się słodszy. Można jednak wypróbować dwie sztuczki, aby poprawić jakość owoców. Szefowie kuchni na zagranicznych forach twierdzą, że jeśli przez kilka dni przechowujemy ananasa do góry nogami, naturalny cukier znajdujący się na dnie owocu rozprzestrzeni się po całym owocu. Możesz także spróbować przechowywać ananasa z jabłkami i bananami, które emitują etylen. — gaz ziemny, który przyspiesza dojrzewanie.
Jak przechowywać ananasy do robienia ciast i innych potraw
Nie pozostawiaj pokrojonego ananasa w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas: może rozpocząć się fermentacja. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3–4 dni. Aby spowolnić brązowienie kawałków, posmaruj je sokiem z cytryny lub pomarańczy.
Aby zapobiec wchłanianiu przez posiekany ananas zapachów z innych produktów spożywczych znajdujących się w lodówce, przechowuj go w szczelnym pojemniku na żywność lub szczelnie zamkniętym słoiku.
Jak zamrozić resztki ananasa po zrobieniu ciasta
Jeśli kupisz całego świeżego ananasa i użyjesz tylko jego części do ciasta, resztę możesz zamrozić.
- Miąższ ananasa pokroić w kawałki lub kostkę.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Połóż kawałki ananasa na papierze tak, aby się nie stykały.
- Włóż blachę do pieczenia do zamrażarki na kilka godzin lub na noc.
- Po zamrożeniu kawałków ananasa przenieś je do zamykanych torebek Ziploc lub pojemnika na żywność.
- Etykietuj torby lub pojemniki. Zamrożony ananas można przechowywać do 6 miesięcy.
Aby rozmrozić, przenieś torebkę lub pojemnik z zamrażarki do lodówki. Rozmrożony ananas można jeść tak samo jak świeży ananas, dodawać do koktajli owocowych, lodów, sałatek owocowych, a także nadziewać ciasta.
Stosunek świeżego ananasa do puszki przy wymianie
Nie wszystkie ananasy są takie same. W zależności od odmiany, zazwyczaj ważą od 1 do 3 kg, ale większość świeżych ananasów dostępnych w sklepach waży około 1–1,2 kg. Nie bierzemy pod uwagę miniananasów.
- 1 puszka (400 g) ananasa z puszki może zastąpić 4–5 średniej grubości plasterków świeżego ananasa i 60–80 ml wysokiej jakości soku ananasowego
Jak wykorzystać ananasy z puszki, jeśli chcesz ugotować coś innego niż ciasta?
Uważamy, że świeży ananas jest lepszy od ananasa z puszki. Jednak zawsze istnieje pokusa, aby wybrać to drugie, aby nie tracić czasu na krojenie owoców.
Jeśli chcesz dodać niepowtarzalny deser do swojego ciasta ananasowego, spróbuj zrobić pierścionek z ananasem!
- Wybierz wysoką formę silikonową, o średnicy nieco większej niż krążki ananasa. Jako polewę użyj bitej śmietany ricotta lub lodów.
- Na spód kładziemy jeden krążek ananasa, na to trochę nadzienia, kolejny krążek itd., aż skończą się składniki.
- Deser wkładamy do lodówki na kolejną 1 godzinę (jeśli używamy lodów, włóżmy go do zamrażarki), aż deser stwardnieje. Wyjmij, pokrój jak ciasto i udekoruj bitą śmietaną.
Można zrobić naleśniki z ananasem.
- Przygotuj ciasto naleśnikowe według swojego przepisu, nieznacznie zmniejszając ilość płynu.
- Zmiel kilka plasterków ananasa za pomocą robota kuchennego i dodaj do ciasta. Ananasy można pokroić na małe kawałki — wtedy będą wyczuwalne w cieście — lub zamień je w gładkie puree.
- Upiecz małe naleśniki i podawaj na ciepło lub na ciepło z kawałkami ananasa z puszki i syropem ze słoika.
Lub usmaż kilka krążków ananasa!
- Przygotuj ciasto, używając wody gazowanej.
- Zanurzaj plasterki ananasa w cieście i smaż je w głębokim tłuszczu.
Kontynuując temat na , przeczytaj także: Dlaczego ananas nazywano ananasem?
Przepisy na ciasto ananasowe
Ciasto z ananasami, marchewką, jabłkami i rodzynkami
Ciasto ananasowe najlepiej podawać porcjami, najpierw pokroić w kwadraty lub paski, jak ciasteczka.
Ciasto ananasowe z marchewką, jabłkami i rodzynkami
Do gotowania 8–Potrzebne 10 porcji:
- 1 duża puszka (800 g) ananasa z puszki lub 8 średnich plasterków świeżego, obranego ananasa i trochę soku ananasowego
- 200 g małych jasnych rodzynek
- 2 duże czerwono-żółte jabłka
- 2 średnie soczyste marchewki
- 2 szklanki średnio ugotowanych płatków owsianych (co najmniej 5 minut)
- 2 łyżki l. skrobia kukurydziana
- 1 łyżka. l. proszek do pieczenia
- 130 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe)
- 4 duże jajka C0
- 0,5 łyżeczki sól morska
- 180 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Odlej płyn z ananasów do rondla, dodaj rodzynki, postaw na małym ogniu i zredukuj o 3/4. Jeśli używasz świeżych ananasów, użyj około 100–120 ml soku ananasowego. Zmiksuj ananasy w blenderze. Zetrzyj jabłka razem ze skórką.
- Obrane marchewki zetrzeć na średniej tarce, dodać do mieszanki soku ananasowego i rodzynek, dodać starte jabłka i puree ananasowe.
- Wymieszaj płatki owsiane, skrobię i proszek do pieczenia. Dodaj zmielone orzechy.
- Osobno ubij jajka solą na mocną pianę. Kontynuując ubijanie, dodawaj oliwę z oliwek.
- Mieszankę masła jajecznego wymieszać z masą marchewkowo-ananasową. Dodaj mieszankę owsianą.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C. Szerokie naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy w nagrzanej dolnej jednej trzeciej części piekarnika 50–55 minut Ciasto ananasowe całkowicie ostudź i pokrój w kwadraty.
Ciasto wielkopostne z ananasami i marchewką
To jedna z wersji słynnego na całym świecie amerykańskiego ciasta, które często można spotkać w kawiarniach. Ale nasz przepis jest wyjątkowy, ponieważ to ciasto zawiera ananasa, ale nie zawiera jajek ani produktów mlecznych. Przygotowanie takich wypieków wcale nie jest trudne. Czy ciasto wielkopostne jest smaczne? Tak, jest w stanie nadać klasyce kształt, dzięki bogatszym nutom owocowo-warzywnym.
Gotowe ciasto z ananasami i marchewką należy najpierw lekko ostudzić na patelni (15,5 godz–20 minut), następnie ostrożnie przenieść na metalową kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero potem można pokroić i podać ciasto marchewkowo-ananasowe.
Ciasto wielkopostne powinno wyjść wilgotne, ale nie rozmoczone. Jeśli podczas gotowania ciasto wydaje się zbyt płynne, spróbuj dodać trochę mąki.
Ciasto wielkopostne z ananasami i marchewką
Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:
- 1 puszka (400 g) ananasa z puszki lub 4 świeże krążki ananasa i trochę soku ananasowego
- 100 g rodzynek
- 2 duże marchewki
- 1 duża pomarańcza
- 150–180 ml oleju roślinnego
- 120 g miodu
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 320–350 g mąki
- 3 łyżki. l. kakao w proszku
- 2 łyżki l. skrobia kukurydziana
- 1 łyżka. l. proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soda
Do glazury:
- 160 g cukru pudru
- Sok pomarańczowy
- Otwórz puszkę ananasa i odlej płyn do miski. Umieść tam umyte rodzynki i pozostaw na 1–3 godziny Jeśli używasz świeżego ananasa, po prostu polej rodzynki 100 ml soku ananasowego. Zmiksuj ananasy w blenderze.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Pomarańczę umyj pędzelkiem i zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Pomarańczę przekrój na pół i wyciśnij sok. Wymieszaj sok i skórkę z marchewką.
- Wymieszaj marchewkę z puree ananasowym. Dodaj rodzynki wraz z płynem i olejem roślinnym. Miód lekko podgrzej, dodaj, dokładnie wymieszaj.
- Obrane orzechy włoskie posiekaj dość drobno. Do miski przesiej mąkę, kakao, skrobię, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przez drobne sito. Dodaj przygotowane orzechy.
- Połącz mieszaninę mąki i mieszaninę marchwi, dokładnie wymieszaj. Blachę żaroodporną wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym. Wystarczy spryskać wysokiej jakości silikonową formę wodą. Wyłóż ciasto, lekko je wygładź i włóż do piekarnika. Piecz chude ciasto marchewkowe przez 1 godzinę. Sprawdź, czy jest gotowe. W razie potrzeby upiecz jeszcze 15.–20 minut
- Aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z sokiem pomarańczowym na gładką masę. Rozmrozić ciepłe ciasto ananasowo-marchewkowe i pozostawić do ostygnięcia na 2 godziny.
Odwrócone ciasto ananasowe
Nasze ciasto ananasowe przypomina francuską „odwróconą” tarte tatin, tradycyjnie przygotowywaną z jabłkami. Wzięliśmy esencję tego wypieku, ale zmieniliśmy szczegóły. Ważny punkt w przygotowaniu ciasta — gotowanie syropu cukrowego. Powinno stać się gęste i lepkie. Jak to osiągnąć? Bardzo proste: gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje.