Ciasta noworoczne od naszych czytelników według przepisów ich babć

Ciasta noworoczne od naszych czytelników według przepisów ich babć

Ciasta noworoczne od naszych czytelników według przepisów ich babć

gastronomia 29 grudnia 2023 r5.00(5)Dodaj do ulubionychUdział

Ciasta noworoczne prezentują dziś babcie naszych czytelników. Te charakterystyczne dania rodzinne przetrwały próbę czasu — przygotowywano je setki razy w domowych kuchniach, więc z pewnością zrobisz je dobrze. A tysiące ludzi, którzy próbowali ciast i domagali się więcej, mogą ręczyć za smak.

Ciasta noworoczne od naszych czytelników według przepisów ich babćCiasta noworoczne od naszych czytelników według przepisów ich babćCiasta noworoczne od naszych czytelników według przepisów ich babćCiasta noworoczne od naszych czytelników według przepisów ich babć

Treść:

  • „Czarne ciasto” Mariny Evgenievny Smirnova
  • Biszkopt autorstwa Eleny Władimirowna Uglickiej
  • Ciasto miodowe Niny Anatolyevny Labonts
  • Ciasto „Porzeczka” Tatiany Wasiliewnej Zotkiny

„Czarne ciasto” Mariny Evgenievny Smirnova

Marina Evgenievna upiekła to ciasto na najważniejsze święta. Trudno było dostać puszkę skondensowanej kawy, ciasto nie było zbyt duże. Ale gości było mnóstwo i każdy dostał po małym kawałku. Każdy marzył o suplemencie!

Ciasto Czarne Ciasto
Ciasto Czarne Ciasto

8–10 porcji, przygotowanie: 1,5 + 2 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 puszki kawy skondensowanej
  • 1 łyżeczka soda
  • ocet do sody gaszonej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki l. mleko

Do kremu:

  • 200 g tłustej śmietany
  • 200 g masła czekoladowego
  • 0,5 puszki kawy skondensowanej

Co zrobić:

  1. Aby przygotować ciasto, wymieszaj wszystkie składniki ciasta, aż będą gładkie. Na sam koniec dodać sodę oczyszczoną, zahartowaną octem i ponownie dokładnie wymieszać.
  2. Gotowe ciasto wlać na rozgrzaną patelnię o średnicy 22 cm – po 2 duże łyżki. Piecz jak naleśniki, powinno być 10 warstw. Wyjmij ciastka na pergamin. Całkowicie ostudzić.
  3. Aby przygotować krem, masło czekoladowe należy doprowadzić do temperatury pokojowej i dodać skondensowaną kawę. Oddzielnie ubij śmietanę na puszystą masę, połącz bazę maślaną śmietany ze śmietaną.
  4. Podczas składania ciasta smaruj ciastka kremem. Ciasto wstawić do lodówki na 8–24 godziny.

Biszkopt autorstwa Eleny Władimirowna Uglickiej

Kiedy urodził się najstarszy wnuk Eleny Władimirowna, upiekła biszkopt, dodała banana do śmietany i udekorowała ciasto bananami i mandarynkami. W błotnistym lutym Duszanbe to ciasto wydawało się niezwykłe i słoneczne. Z jakiegoś powodu nigdy więcej nie zrobiłam tego z bananami, zawsze z jagodami.

Biszkopt
Biszkopt

10–12 porcji, czas gotowania: 1,5 godziny + 8 godzin

Czego potrzebujesz:

  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • cukier waniliowy

Na nadzienie i krem:

  • 400-500 g mrożonych wiśni lub wiśni z puszki
  • 50 ml koniaku, rumu lub słodkiego wina
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki l. mąka
  • 250 g masła

Co zrobić:

  1. W przypadku ciast należy oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą lekką masę. Białka ubić z cukrem waniliowym do uzyskania stabilnej piany.
  2. Za pomocą szpatułki wymieszaj masę żółtkową z ubitymi białkami, a następnie ostrożnie dodaj mąkę.
  3. Przykryj formę pergaminem i wlej do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35–40 minut. Nie otwieraj piekarnika, aby ciastko nie „spadło”.
  4. Następnie wyjmij ciastko z piekarnika, ale nie z formy, pozwól mu „odpocząć”. Po ostygnięciu wyjąć z formy i pokroić poziomo na 4 warstwy. Są trochę suche, ale po namoczeniu w śmietanie są najdelikatniejsze.
  5. Aby przygotować krem, do rondla wlać ¾ szklanki mleka, dodać cukier i postawić na średnim ogniu. W międzyczasie pozostałe mleko ubić mikserem z jajkiem i mąką. Gdy mieszanina na patelni zacznie się gotować, stopniowo wlewaj ją do mieszanki mąki jajecznej, ciągle mieszając. Całą śmietanę włóż z powrotem na patelnię i zagotuj. Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej. Do śmietanki dodać masło (również o temperaturze pokojowej) i ubić na puszystą masę.
  6. Aby przygotować nadzienie, wiśnie należy umieścić na durszlaku, aby spuścić sok. Wymieszaj ten sok z alkoholem według własnego uznania i namocz ciastka.
  7. Torty smarujemy kremem, na kremie układamy wiśnie. Połóż wzór na wierzchu z najpiękniejszymi wiśniami. Ciasto wstawić do lodówki na 8–12 godzin.

Ciasto miodowe Niny Anatolyevny Labonts

Nina Anatolyevna zawsze miała doskonały gust. Zawód chemika był jej oczywiście bardzo przydatny w gotowaniu. Aby odtworzyć arcydzieło, którym podzieliła się koleżanka, wystarczyło spisać proporcje głównych produktów. Następnie proces sam ułożył się w logiczny łańcuch.

Ciasto miodowe
Ciasto miodowe

10–12 porcji, czas gotowania: 2,5 godz. + 8 godz

Czego potrzebujesz:

  • 100 g miodu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soda
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki

Do kremu:

  • 700 g tłustej śmietany
  • 1 szklanka drobnego cukru

Co zrobić:

  1. W rondlu podgrzej miód i masło, aż prawie się zagotują. Zdjąć z ognia, dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
  2. Jajka lekko ubić z cukrem, dodać do ciepłej masy miodowej, wymieszać na gładką masę.
  3. Mąkę przesiać do bazy miodowej, zagnieść na gładką masę i podzielić powstałe ciasto na 9 części.
  4. Rozwałkuj ciasta na pergaminie na koła lub kwadraty o boku 22–24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C do jasnobrązowego koloru, około 5 minut. Nie wysuszaj go! Ostudzić ciasta.
  5. Na krem ​​ubić zimną śmietanę na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj cukier.
  6. Podczas składania ciasta posmaruj kremem 8 warstw ciasta. Pokruszyć dziewiątą warstwę ciasta i posypać tym okruchem wierzch i boki ciasta. Odstawić do lodówki na 8–24 godziny.

Ciasto „Porzeczka” Tatiany Wasiliewnej Zotkiny

W czasach sowieckich na prowincji ludzie utrzymywali się z produktów, które sami wyhodowali. Dlatego w ogrodzie ojca Tatiany Wasiliewnej zawsze było dużo owoców i jagód, z których robiono kompoty i dżemy na zimę. Dżem z czarnej porzeczki był również jednym z moich ulubionych, ponieważ w czasie wakacji robiono z niego ciasto „Porzeczkowe”.

Ciasto Porzeczkowe
Ciasto Porzeczkowe

10–12 porcji, czas gotowania: 2 godziny + 8 godzin

Czego potrzebujesz:

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki + konfitura z jagód do dekoracji
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soda
  • ocet do gaszenia

Do kremu:

  • 1 szklanka pełnotłustej śmietany
  • 1 szklanka drobnego cukru

Co zrobić:

  1. Do ciast wymieszaj kefir, dżem, cukier i sodę z octem, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw na 20 minut.
  2. Następnie dodajemy lekko ubite jajka i przesianą mąkę. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  3. Ciasto podzielić na 3 części. Formę o średnicy 22–24 cm wyłóż pergaminem i piecz 3 ciasta jeden po drugim w temperaturze 180°C przez 20 minut. Studzimy ciasta na drucianej kratce.
  4. Do kremu Ubij bardzo zimną śmietanę, aż będzie puszysta. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier.
  5. Wystudzone warstwy ciasta namoczyć w kremie podczas składania ciasta. Wierzch dekorujemy porzeczkami z konfitury. Ciasto wstawić do lodówki na 8–12 godzin.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Tort NoworocznyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz24 stycznia 2022 r

Bardzo ciekawe „Czarne Ciasto”. Przepis zapisałam w książce kucharskiej i dodałam do zakładek. Przygotuję na 23 lutego, przepis bardzo mi się spodobał. Wielkie dzięki!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja