Ciasta na wodzie, oszczędzaj na mleku, ale nie na smaku

Ciasta na wodzie, oszczędzaj na mleku, ale nie na smaku

Ciasta na wodzie, oszczędzaj na mleku, ale nie na smaku

Olga Zacharowa 03 października 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział16Komentarz

Placki wodne pieczone są bez mleka, kefiru, twarogu i innych fermentowanych produktów mlecznych, ale nie ustępują im smakiem i apetycznym wyglądem. Chyba każdy domowy kucharz ma swój ulubiony przepis na takie wypieki. Uwielbiamy też placki na wodzie i oferujemy 10 rodzajów ciasta, które są do nich idealne. O każdym z nich opowiemy, a także chętnie podzielimy się przepisami zarówno na ciasta, jak i ciasta z nich robione.

Ciasta na wodzie, oszczędzaj na mleku, ale nie na smaku

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Placki wodne z ciasta drożdżowego
    • Ciasto drożdżowe biszkoptowe na wodzie na ciasta

    • Proste ciasto drożdżowe z jajkami na placki na wodzie

    • Proste ciasto drożdżowe z jajkami w wodzie gazowanej na ciasta

    • Proste ciasto drożdżowe z masłem, bez jajek, na placki na wodzie

    • Chude ciasto drożdżowe przaśne na ciasta na wodzie

    • Pachnące paszteciki z ryżem z przaśnego, chudego ciasta drożdżowego na wodzie

  • Placki wodne z ciasta parzonego
    • Ciasto choux do ciast na wodzie

    • Ciasto drożdżowe choux na placki na wodzie

  • Jeszcze trzy rodzaje ciasta na placki wodne z różnych kuchni narodowych

Zanim porozmawiamy o ciastach wodnych, porozmawiajmy trochę o funkcji wody w cieście, zwłaszcza w cieście drożdżowym.

  • Po dodaniu wody gluten powstaje z dwóch oddzielnych białek mąki.
  • Woda może tworzyć płynne mieszaniny z solą, cukrem, drożdżami
  • Woda jest niezbędna do fermentacji i rozmnażania drożdży; bardziej miękkie, bardziej wilgotne ciasto będzie fermentować szybciej niż sztywne, mocne ciasto
  • Za konsystencję i temperaturę ciasta odpowiada woda.

Na jakość testu duży wpływ ma m.in twardość wodyczyli zawartość wapnia i magnezu. Z reguły do ​​pieczenia najlepsza jest woda średnio twarda. Minerały zawarte w wodzie stanowią pożywienie dla drożdży i dlatego mogą wspomagać fermentację. Jeśli jednak woda będzie zbyt twarda, gluten skurczy się, a tempo fermentacji spadnie, ponieważ składniki mineralne utrudniają mące wchłanianie wody. Z drugiej strony, jeśli woda będzie zbyt miękka, brak minerałów spowoduje, że ciasto będzie lepkie i kruche.

Woda ma jeszcze jeden ważny wskaźnik dla testu – pH (wskaźnik kwasowości). Do pieczenia preferowana jest woda lekko kwaśna (pH nieco poniżej 7).

Jeśli poważnie i skrupulatnie podchodzisz do pieczenia, weź to pod uwagę podczas pieczenia, także ciast na wodzie.

Przygotowanie ciasta wodnego na ciasta
Przygotowanie ciasta wodnego na ciasta

Przejdźmy teraz do różnych rodzajów ciasta i przepisów na ciasta z niego wykonane. Powiemy Ci, jak przygotować ciasto, a następnie podamy podstawową technologię pracy z nim. Sam możesz zdecydować, jaką wagę będą miały Twoje wodne placki, jaki kształt, jakiego nadzienia użyjesz, czy będziesz je piec, smażyć na patelni, czy smażyć w głębokim tłuszczu. Oferujemy tylko ściągawkę.

Placki wodne z ciasta drożdżowego

Ciasta można upiec na drożdżach gąbka I nieparzysty test.

Aby przygotować ciasto biszkoptowe, przygotowuje się „ciasto” – płynną mieszaninę wody, mąki, drożdży i czasami cukru; po wyrośnięciu dodaje się do niego większość mąki. Z ciasta biszkoptowego najczęściej piecze się ciasta i placki. Ciasto pomaga lepiej rozluźnić ciasto i dzięki temu sprawić, że przyszłe produkty będą bardziej puszyste, w tym placki wodne. A ciasto biszkoptowe będzie rosło szybciej, bo bez biszkoptu dodanie jajek i masła znacznie spowalnia proces wyrastania ciasta. Dodatkowo podczas fermentacji ciasto nabiera smaku, który następnie jest przenoszony na ciasto. Produkty przygotowane metodą biszkoptową mają bardziej złożony smak niż produkty proste.

Ciasto drożdżowe biszkoptowe na wodzie na ciasta

Do przygotowania około 900 g ciasta potrzeba:

  • 300 ml wody do picia o temperaturze pokojowej
  • 10 g drożdży suchych lub 30 g świeżo wyciskanych
  • 600 g mąki + do wyrobienia ciasta
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka sól, bez zjeżdżalni
  • 60 g oleju roślinnego
  1. Na ciasto rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie (28-30°C) w dużej misce. Do płynnej mieszanki przesiać 250 g mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut.
  2. Jajko ubić z cukrem i solą na gładką masę. Wymieszaj z ciastem i dodaj pozostałą mąkę i olej roślinny. Zagnieść ciasto biszkoptowe z wodą na gładką masę.
  3. Przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem/folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  4. Ciasto zalać wodą i odstawić na kolejne 30-40 minut. Podzielić na kawałki o masie 30-50 g lub według uznania. Każdą część rozwałkowujemy, napełniamy farszem, dociskamy brzegi i układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw placki do wyrośnięcia na 10-15 minut. Posmaruj jajkiem (szczegóły dotyczące smarowania ciast i placków można znaleźć w artykule). Tutaj). Piec w piekarniku w temperaturze wskazanej w przepisie przez zalecany czas.

Smażone placki z kapustą z ciasta drożdżowego biszkoptowego na wodzie

Smażone placki z kapustą
Smażone placki z kapustą

Aby przygotować 12-14 ciast, potrzebujesz:

  • 500 g biszkoptowego ciasta drożdżowego w wodzie + mąka do wyrobienia ciasta
  • olej roślinny do smażenia

Do napełniania:

  • 1 cebula
  • 300 kapusty
  • 1 jajko na twardo, opcjonalnie
  • mały pęczek kolendry
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Do nadzienia ciasta Cebulę pokroić w półpierścienie w wodzie, smażyć na oleju roślinnym do miękkości, 5 minut. Sól i pieprz.
  2. Dodaj posiekaną kapustę. Gotuj nadzienie do ciasta przez 7-8 minut. Na 1-2 minuty przed końcem smażenia dodać drobno posiekane jajko i kolendrę.
  3. Gotowe ciasto wodne na smażone placki podzielić na 3-4 części. Każdą zwijamy w „kiełbasę” i kroimy na kawałki o jednakowej wadze (50 g).
  4. Każdą rozwałkować na płaski placek o grubości 5-7 mm. Resztę ciasta na ciasto trzymaj pod ręcznikiem.
  5. Na środek każdego placka nałóż farsz z kapusty. Uszczypnij ciasta, aby zrobić „łódki”. Ciasta układamy na stole posypanym mąką.
  6. Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni w warstwie o grubości 2-3 cm. Smażyć placki na średnim ogniu na złoty kolor, 3-4 minuty. z każdej strony.
  7. Gotowe placki z kapustą smażoną układamy na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać placki na ciepło.

Proste ciasto drożdżowe z jajkami na placki na wodzie

Do przygotowania około 1 kg ciasta potrzebujemy:

  • 70 g masła
  • 30 ml oleju roślinnego + do natłuszczenia ciasta
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sól, bez zjeżdżalni
  • 300 ml wody do picia o temperaturze pokojowej
  • 600 g mąki + do wyrobienia ciasta
  • 7 g drożdży suchych lub 20 g świeżo wyciskanych
  • 2 łyżki l. Sahara
  1. Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej, wymieszaj z olejem roślinnym.
  2. W dużej misce lekko ubij jajko i sól, aż mieszanina będzie gładka. Dodać wodę i wymieszać. Wlać mieszaninę olejów.
  3. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże (jeśli są wyciśnięte, najpierw rozetrzyj je z mąką rękami), cukier.
  4. Zagnieść ciasto. Uformuj kulę, posmaruj ją olejem roślinnym, włóż do miski, przykryj ręcznikiem/przykryciem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  5. Ciasto podzielić na kawałki o masie 30-50 g lub według uznania. Z każdego kawałka uformuj kulkę i połóż na stole posypanym mąką. Przykryć ręcznikiem i pozostawić na 20-30 minut.
  6. Każdą kulkę rozwałkuj na płaski placek, napełnij nadzieniem, zlep brzegi i ułóż łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia, 20 minut. Przyszłe placki wodne posmaruj jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze wskazanej w przepisie przez zalecany czas.

Paszteciki Knisha z ziemniakami na bazie wody z prostego ciasta drożdżowego z jajkami Natalii Maryczewej

Knisha placki z ziemniakami
Knisha placki z ziemniakami

Do przygotowania 16 ciast potrzebujesz:

  • 800 g prostego ciasta drożdżowego z jajkiem i wodą + mąka do wyrobienia ciasta
  • 1 jajko

Do napełniania:

  • 600 g puree ziemniaczanego
  • 1 cebula
  • 20 g masła i trochę oleju roślinnego
  • pozostawia 2-3 gałązki koperku, opcjonalnie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Do napełniania ciast podsmaż drobno posiekaną cebulę na mieszance olejów na jasnozłoty kolor.
  2. Zawartość patelni wymieszaj z puree ziemniaczanym, solą i pieprzem.
  3. Do formowania Gotowe ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30×40 cm. Na brzegach każdego prostokąta, w odległości 2-3 cm, układamy połowę przygotowanego nadzienia ziemniaczanego. Rozłóż na całej warstwie, zwiń w ciasny rulon.
  4. Roladę pokroić na 8 równych części. Dla każdej części – przyszłego ciasta knishowego – mocno ściśnij jedną krawędź i ściśnij drugą, tak aby pozostała mała dziura. Nadzienie wciśnij lekko do środka. Dostajesz piękne małe ciasta na wodzie.
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż ciasta w pewnej odległości od siebie i pozostaw na 20 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. lub do całkowitego ugotowania. Podawaj gotowe, pachnące ciasta lekko schłodzone.

Placki nadziewane jabłkami i cytryną na prostym cieście drożdżowym z dodatkiem jajek i wody

Placki nadziewane jabłkami i cytryną
Placki nadziewane jabłkami i cytryną

Aby przygotować 20-22 ciasta, potrzebujesz:

  • 700 g prostego ciasta drożdżowego z jajkami i wodą + mąka do wyrobienia ciasta
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 2 łyżki l. krem do natłuszczenia

Do napełniania:

  • 6 dużych zielonych jabłek
  • 1 cytryna
  • 100 g cukru
  1. Do napełniania ciast Drobno posiekaj cytrynę ze skórką, dodaj cukier, zalej łyżką wody i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
  2. Zetrzyj jabłka, usuwając rdzeń. Dodaj do syropu cytrynowego i gotuj na dużym ogniu, aż płyn odparuje. Zamrażać.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Gotowe ciasto podzielić na 20-22 części, każdą zwinąć w kulkę.
  5. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na płaski placek. Na środek nakładamy nadzienie, łączymy brzegi i dokładnie dociskamy. Ułóż ciasta łączeniem do dołu na przygotowanych blachach do pieczenia, przykryj ściereczkami i odstaw na 20-30 minut.
  6. Posmaruj placki żółtkiem ubitym śmietaną i włóż do piekarnika. Piec na złoty kolor, około 12 do 13 minut. Podawaj placki wodne na gorąco, ciepło lub chłodno.

Proste ciasto drożdżowe z jajkami w wodzie gazowanej na ciasta

Do przygotowania około 800 g ciasta potrzeba:

  • 500 g mąki + do wyrobienia ciasta
  • 7 g drożdży suchych lub 20 g świeżo wyciskanych
  • 1 łyżeczka Sahara
  • 50 g masła
  • 200 ml gazowanej wody mineralnej o temperaturze pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże (jeśli są wyciśnięte, najpierw rozetrzyj je z mąką rękami) i cukier.
  2. Masło rozpuścić i ostudzić do temperatury pokojowej, wymieszać z wodą gazowaną. Dodaj sól. Wlać mieszaninę masła do mąki i ubić jajko i żółtko na gładką masę.
  3. Zagnieść ciasto. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ręcznikiem/folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  4. Ciasto podzielić na kawałki o masie 30-50 g lub według uznania. Z każdego kawałka uformuj kulkę i połóż na stole posypanym mąką. Przykryć ręcznikiem i pozostawić na 20-30 minut.
  5. Każdą kulkę rozwałkuj na płaski placek, napełnij nadzieniem, zlep brzegi i ułóż łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia, 10 minut. Przyszłe placki wodne posmaruj jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze wskazanej w przepisie przez zalecany czas.

Placuszki z piersi kurczaka z ciasta drożdżowego z jajami na gazowanym…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja