Ciasta masowe: czym są i jak je prawidłowo ugotować, a także 5 świetnych przepisów
Alena Spirina 09 lutego 2024 r
Właściwie idea tych prostych ciast ujawnia się w samej nazwie: ciasta na nie nie ugniata się w jednorodną masę, ale wylewa.
O czym porozmawiamy w artykule i co przygotujemy:
- Jak gotować ciasta luzem
- Ciasto masowe „Trzy szklanki” z dżemem
- Ciasto zbiorcze bez kaszy manny z jagodami
- Ciasto masowe z twarogiem
- Ciasto masowe „Trzy szklanki” z mlekiem
- Masowe ciasto z jagodami
Jak gotować ciasta luzem
Z technologicznego punktu widzenia oznacza to, że ciasta nie trzeba przechowywać w lodówce, jak kruche czy inne kruche ciasto na maśle, a mąkę pszenną można zastąpić niemal każdą inną mąką, gdyż nie oczekuje się od niej ani lepkości, ani elastyczności. ciasto.
Przepisy na ciasta zbiorcze nie zawierają jajek — a dla niektórych jest to bardzo ważne i jeśli jest to pożądane lub konieczne, można z nich wykluczyć zarówno mleko, jak i masło. To rzadki przypadek, gdy ciasto może być zarówno wegańskie poprzez zastąpienie masła margaryną, jak i mleko produktem roślinnym, a jednocześnie bezglutenowe. Ciasta luzem są najczęściej wypełnione soczystymi owocami. Pierwsze miejsce pod względem popularności zajmują jabłka, ale odpowiednie są wszelkie świeże lub mrożone jagody, a w przypadku niektórych ciast masowych, twarogu, a nawet gęstego dżemu.
Ciasto masowe „Trzy szklanki” z dżemem
Ciasto, którego nazwa zawiera frazę „Trzy szklanki” — Świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają jeszcze w domu wagi kuchennej. Ilość głównych składników odmierza się w szklance i nie ma znaczenia czy będzie to 200, 250 czy 300 ml. Najważniejsze, że to to samo szkło!
Ciasto masowe „Trzy szklanki” z dżemem
Porcje: 8–12 Czas gotowania: 1 godzina 10 minut + czas chłodzenia
Czego potrzebujesz:
- mąka pszenna – 1 szklanka 250 ml
- kasza manna – 1 szklanka
- cukier – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka.
- gęsty dżem – 1 szklanka
- sok z cytryny – 1 łyżka. l.
- masło – 150 g
- Prostokątną formę do pieczenia, najlepiej o bokach nie większych niż 3 cm, wyłóż papierem do pieczenia tak, aby jego brzegi wystawały ponad boki formy. Spód posmaruj masłem. Pozostałe masło włóż do zamrażarki. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °Z.
- W misce wymieszaj mąkę, semolinę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Wymieszaj dżem z sokiem z cytryny. Jeśli używasz dżemu z moreli, brzoskwiń lub zawiera on całe jagody, zmiksuj go w blenderze na gładką masę.
- Na dno formy wylej 2/3 suchej mieszanki, czyli 2 szklanki. Około 1/3 masła pokroić w cienkie plasterki i położyć na suchej mieszance.
- Do formy włóż warstwę dżemu. Gruby dżem wygodnie jest wyciskać z rękawa cukierniczego lub z grubej plastikowej torby z odciętym rogiem.
- Na dżem rozsmaruj pozostałą bułkę tartą i połóż na niej cienkie plasterki pozostałego masła.
- Wstaw blachę z masą ciasta do piekarnika i piecz przez 45–50 minut, aż do złotego koloru. Jeśli powierzchnia jest zbyt brązowa, przykryj patelnię arkuszem folii.
- Połóż patelnię na drucianej kratce i poczekaj, aż ciasto muffinowe ostygnie do temperatury pokojowej.
- Ostrożnie wyjmij ciasto z formy za brzegi papieru i połóż je na desce. Pokroić w prostokąty.
Przy okazji
Do ciasta na ciasto dodaj posiekane orzechy lub nasiona sezamu. Lub zastąp semolinę mąką kukurydzianą (ale nie płatkami!).
Uwaga dla gospodyni domowej. Jeśli forma ma wysokie boki, należy wydłużyć czas pieczenia, aby wilgoć z dżemu odparowała. Zachowaj cierpliwość i nie zwiększaj temperatury piekarnika, w przeciwnym razie powierzchnia się spali, a konfitura nie zgęstnieje.
Ciasto zbiorcze bez kaszy manny z jagodami
W przypadku ciasta masowego semolina nie jest niezbędnym składnikiem, ale w pewnym sensie rozluźnia mąkę, dodając tekstury do ciasta. Spróbuj upiec ciasto okruchowe z bułką tartą. Można je zrobić samodzielnie, ucierając w robocie kuchennym lekko przypieczone masło lub zwykły chleb, albo można je kupić w sklepie. Ciepłe przyprawy i sok z cytryny ożywiają nijaki smak i aromat jagód. Ale jeśli zdecydujesz się zastąpić go innymi jagodami, być może będziesz musiał zmienić zestaw przypraw.
Ciasto zbiorcze bez kaszy manny z jagodami
Porcje: 6–8
Czas gotowania: 1 godzina + czas chłodzenia
Czego potrzebujesz:
- jagody świeże lub mrożone – 500 g
- bułka tarta – 135 g
- masło – 85 g
- cukier brązowy – 250 g
- mielony cynamon – 1 łyżeczka.
- mielona gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki.
- mielone goździki – 1/4 łyżeczki.
- sok z cytryny – 3 łyżki. l.
Dodatkowo:
- lody waniliowe do podania
- Do ciasta masowego z jagodami potrzebne będzie naczynie do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm lub okrągłe o średnicy 23 cm. Nie trzeba go natłuszczać. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Masło roztopić, nie gotując, i ostudzić do temperatury pokojowej.
- Krakersy włóż do małej miski, polej je masłem i wymieszaj widelcem.
- W drugiej misce wymieszaj cukier i przyprawy.
- Włóż 1/3 mieszanki chlebowej do formy. Rozłóż na nim połowę jagód i posyp połową mieszanki cukru. Skropić połową soku z cytryny.
- Powtarzaj warstwy bułki tartej, jagód i cukru. Skropić pozostałym sokiem z cytryny.
- Zakończ formowanie szarlotki warstwą pozostałej bułki tartej.
- Przykryj patelnię folią i włóż do piekarnika na 40 minut.
- Zdjąć folię i zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 °Piec muffinkę jagodową przez kolejne 15 minut, aż powierzchnia będzie brązowa.
- Przełożyć blachę na metalową kratkę i lekko ostudzić. Podawaj ciepłe ciasto z muffinami jagodowymi z gałką lodów.
Przy okazji
Jagody zastąp czarnymi porzeczkami, żurawiną, borówką brusznicą lub startym jabłkiem. Ogólnie rzecz biorąc, to ciasto masowe — Świetny sposób na wykorzystanie resztek jagód z zamrażarki. Nie trzeba ich nawet rozmrażać, wystarczy, że sok dokładnie nasiąknie warstwami ciasta luzem.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast bułki tartej weź dowolne ciasteczko maślane, włóż je do torebki i rozgnieć wałkiem na cienkie okruszki.
Ciasto masowe z twarogiem
Ciasto to charakteryzuje się niewielką ilością cukru w nadzieniu. Ale zawiera dużo jajek, co oznacza, że możemy mówić o dużej zawartości białka i to dobrze. Cukier waniliowy i skórka pomarańczowa nadają ciastu delikatnego aromatu.
Ciasto masowe z twarogiem
Porcje: 8–10 Czas gotowania: 1 godzina 30 minut + czas chłodzenia
Czego potrzebujesz:
Do napełniania:
- zawartość tłuszczu w twarogu 5–9% – 500 g
- jaja kategorii CO – 5 szt.
- cukier – 100 g
- skórka pomarańczowa – 2 łyżeczki.
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka.
Do testu:
- mąka pszenna – 200 g
- mąka kukurydziana – 100 g
- cukier – 200 g
- masło – 150 g
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki.
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka.
- Blachę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 °C. Masło pokroić na kawałki i włożyć do lodówki.
- Do nadzienia skórkę pomarańczową zmiel z cukrem, dodaj jajka i mieszaj na gładką masę. Dodaj serek wiejski i mieszaj, aż masa będzie gładka.
- W misce wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
- Masło włóż do miski z suchą mieszanką i rozetrzyj opuszkami palców na grubą okruchy.
- Na dno formy wysypać 2/3 bułki tartej. Wylać na nią nadzienie twarogowe. Posypać pozostałymi okruszkami.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz muffinkę z twarogiem przez około 45 minut. Podnieś temperaturę do 190–200 °C i piecz przez kolejne 10 minut, aż powierzchnia będzie złotobrązowa.
- Blachę z nadzieniem twarogowym przełożyć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić. Pokroić w prostokąty i podawać.
Przy okazji
Na etapie miksowania nadzienie staje się płynne, ale nie przejmuj się tym, ponieważ podczas pieczenia nadzienie ustabilizuje się i zamieni w delikatny suflet. W razie potrzeby posyp warstwę twarogu świeżymi lub mrożonymi jagodami lub plasterkami brzoskwiń lub moreli z puszki.
Uwaga dla gospodyni: nadzienie twarogowe będzie szczególnie delikatne, jeśli upieczesz to ciasto luzem w niskiej temperaturze. Gdy nadzienie się ustabilizuje, można zwiększyć ogień i pozostawić ciasto na 10 minut, aby wierzchnia warstwa ciasta się zarumieniła.
Ciasto masowe „Trzy szklanki” z mlekiem
W tym masowym cieście wszystkie składniki są mierzone w filiżankach, a jest ich więcej niż 3. Skąd pochodzi ta nazwa? Być może dzieje się tak dlatego, że wygodnie jest wsypać suchą mieszankę do szklanki i podzielić ją na równe części. Na 3 warstwy wystarczą tylko 3 filiżanki.
Ciasto masowe „Trzy szklanki” z mlekiem
Porcje: 6–8 Czas gotowania: 1 godzina 15 minut + czas chłodzenia
Czego potrzebujesz:
- jabłka – 700 g
- mąka pszenna – 1 szklanka, 150 g
- kasza manna – 1 szklanka, 160 g
- cukier – 1 szklanka, 200 g
- mleko – 1 szklanka, 240 ml
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki.
- sól – 1/4 łyżeczki.
- mielony cynamon – 1 łyżeczka.
- masło do przetworzenia formy
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż folią i posmaruj masłem lub spryskaj masłem. Rozgrzej piekarnik do 190 °Z.
- W misce wymieszaj mąkę, semolinę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- Zetrzyj jabłka na grubej tarce. Wymieszaj z cynamonem.
- Oddziel 1 szklankę suchej mieszanki, wlej ją na dno formy i równomiernie rozprowadź.
- Na suchą masę wyłóż około 1/3 jabłek i wygładź. Powtórz warstwy suchej mieszanki i jabłek, z wierzchnią warstwą jabłek.
- Za pomocą pałeczki lub cienkiego noża nakłuj równomiernie ciasto na całej powierzchni. Zagotuj mleko i wylej równomiernie na ciasto.
- Włóż ciasto mleczne do piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
- Połóż ciasto na metalowej kratce i całkowicie ostudź. Zdejmij bok patelni i przenieś ciasto na talerz.
Nawiasem mówiąc, to ciasto można łatwo zrobić chude lub wegańskie, jeśli zastąpisz zwykłe mleko mlekiem migdałowym lub owsianym.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast jabłek w tym cieście można użyć cienko pokrojonych twardych gruszek lub brzoskwiń, ale w tym przypadku suchą mieszankę podzielimy na 4 części i przykryjemy nią nadzienie.
Masowe ciasto z jagodami
Po wykończeniu to masywne ciasto z jagodami przypomina ciasteczka, chrupiące i słodkie, z subtelną kwaskowatością.
Masowe ciasto z jagodami
Porcje: 6–8 Czas gotowania: 1 godzina 30 minut. + czas chłodzenia
Czego potrzebujesz:
- żurawina świeża lub mrożona – 300 g
- Płatki owsiane długogotowane – 100 g
- cukier brązowy – 200 g
- cukier biały – 95 g
- mąka pszenna – 70 g
- masło – 115 g
- sól – 1/2 łyżeczki.
- Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia o wymiarach 20×30 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Masło pokroić na kawałki i przechowywać w lodówce do czasu użycia.
- W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, brązowy cukier, mąkę i sól.
- Do suchej mieszanki dodać masło i rozetrzeć opuszkami palców na masę przypominającą grubą bułkę tartą.
- Połowę masy wylej na dno patelni i dociśnij rękoma. Dodaj żurawinę.
- Posyp jagody białym cukrem i przykryj pozostałą suchą mieszanką.
- Upiecz ciasto zbiorcze z jagodami 50–60 minut, aż powierzchnia stanie się twarda i złocistobrązowa, a jagody puszczą sok.
- Ostudzić ciasto w formie na metalowej kratce 20–30 minut, następnie pokroić w kwadraty i podawać.
Przy okazji płatki owsiane zamień na kaszę gryczaną, a żurawinę na borówkę. Ta kombinacja…