Ciasta bez jajek i drożdży: jak zrobić je cholernie smaczne
Alena Spirina 22 marca 2024 r
Z jakiegokolwiek powodu zdecydujesz się upiec ciasta bez jajek i drożdży, nie zabraknie Ci przepisów. Świat pasztetów jest różnorodny, nie ogranicza się tylko do placków z ciasta drożdżowego czy francuskich quiche z jajkiem — główny składnik nadzienia. Po prostu umówmy się od razu: ciasta z ciasta na zakwasie można upiec bez jajek, ale nie bez drożdży. Zaczyn — jest to symbioza drożdży różnych szczepów i bakterii kwasu mlekowego i nie ma co złudzeń.
Jakie ciasta przygotujemy:
- Ciasto z cebulą i pomidorami bez jajek i drożdży
- Szarlotka bez jajek i drożdży
- Warkocz z łososia bez jajek i drożdży
- Ciasto mięsne bez jajek i drożdży
- Placki z ziołami i serem bez jajek i drożdży
- Ciasto z dżemem bez jajek i drożdży
Ale każde kruche ciasto — kruche ciasto siekane, masło ze śmietaną lub kefirem, zmieszane z gorącą wodą, pasta francuska lub stretch na strudel — pozwala upiec ciasta bez jajek i drożdży. Do wszystkich wymienionych rodzajów ciast w ogóle nie jest potrzebny proszek do pieczenia: ani biologiczny (drożdże czy zakwas), ani nawet chemiczny (soda czy proszek do pieczenia). Mają inne zasady. Na przykład we wszystkich rodzajach ciasta kruchego jest wystarczająca ilość masła lub innego tłuszczu, aby pokryć mąkę, blokując rozwój glutenu i zapewniając w ten sposób kruchość i delikatność ciasta. W cieście francuskim i cieście rozciągniętym masło oddziela najcieńsze warstwy ciasta przaśnego, tworząc doskonałe ciasta bez drożdży.
Ciasto zmieszane z wodą i np. margaryną jest właśnie takie, bez drożdży i jajek
Zastanówmy się, jaką rolę odgrywają jajka w cieście bez drożdży. Białka jaj składają się w 80% z wody, pozostałe 20% — białka, które nie są tak naprawdę potrzebne do ciasta na ciasto bez drożdży, ponieważ mogą sprawić, że będzie zbyt twarde. Najbardziej oczywisty zamiennik białka jaja w cieście bez jajek i drożdży — woda, mleko, kefir lub maślanka.
Żółtko jaja — są to tłuszcz, białka i woda. Tłuszcz nadaje ciastu miękkość, woda zwilża mąkę, pomaga w powstaniu glutenu i umożliwia zlepienie ciasta. Najbliższy zamiennik żółtka jaja — śmietana lub kwaśna śmietana, a nawet serek śmietankowy zmieszany z wodą.
Okazuje się więc, że aby zagnieść ciasto na ciasta bez jajek i drożdży, wystarczy wziąć mąkę, tłuszcz i prawie każdy płyn.
Łatwo też obejść się bez jajek w nadzieniu. To prawda, że u200bu200bbędziesz musiał zrezygnować z ciast, w których jajka łączą składniki nadzienia: wszelkich quiche, flan, clafoutis, pieczonych serników i innych podobnych ciast. Niestety, na tej liście znajdują się również tarty z kremem lub frangipane.
Tego rodzaju kurczaka można przygotować bez jajek: nie są one potrzebne w cieście, można nieznacznie zwiększyć porcje warstw nadzienia, a dla uzyskania złocistego brązu posmarować mlekiem lub galaretką skrobiową
Lub na przykład kurczak — Ciasto na to ciasto nie zawiera jajek ani drożdży, ale jajka znajdują się w nadzieniu i służą do smarowania powierzchni ciasta. Czy można się bez nich obejść? Łatwo! W nadzieniu wystarczy zwiększyć ilość składników w kolejnych warstwach, a przed pieczeniem posmarować powierzchnię ciasta nie jajkiem, lecz mlekiem lub galaretką skrobiową. Lub nie smaruj niczym, tylko posyp cukrem. Pamiętaj tylko, że jeśli planujesz ciasto bez jajek, to nie powinny one znajdować się w cieście, nadzieniu ani na powierzchni.
Szerokie pole do popisu w pieczeniu ciast bez jajek i drożdży dają wszelkiego rodzaju bułki i strudle przygotowywane z domowego ciasta rozciągliwego lub z filo kupowanego w sklepie. Można z nimi pójść dalej: rezygnując z produktów mlecznych, w tym zastępując masło olejem roślinnym, otrzymasz produkt wegański lub chudy bez utraty smaku.
Ciasto z cebulą i pomidorami bez jajek i drożdży
W nadzieniu tego ciasta bez jajek i drożdży cebulę smaży się na złoty kolor, dzięki czemu jest słodka. Słodycz ta jest równoważona przez pomidory i podkreślona posmakiem sera pleśniowego, a posiekane orzechy włoskie dodają tekstury.
Ciasto z cebulą i pomidorami bez jajek i drożdży
Porcja dla 8–12 osób, czas gotowania: 1 godzina 30 minut. + czas chłodzenia
Do testu:
- mąka – 150 g
- masło zimne – 80 g
- zimna woda – 3 łyżki. l.
- cukier – 1/2 łyżeczki.
- sól – 1/4 łyżeczki.
Do napełniania:
- masło – 50 g
- cebula – 2 szt.
- średnie świeże pomidory – 3 szt.
- ser pleśniowy – 50 g
- orzechy włoskie, grubo posiekane – 30 g
- orzechy włoskie, grubo posiekane – 30 g
- gruba sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Na ciasto wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać zimne masło pokrojone na kawałki. Opuszkami palców rozetrzyj mąkę z masłem na okruchy. Dodać wodę i zagnieść ciasto.
- Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy około 28 cm i grubości 3 mm. Strząśnij nadmiar mąki.
- Za pomocą wałka do ciasta przełóż ciasto do formy o średnicy 24 cm. Ostrożnie wyłóż ciastem spód i boki formy. Staraj się nie rozciągać ciasta, uważaj, żeby się nie rozerwało. Nie odcinaj nadmiaru ciasta.
- Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas potrzebny do przygotowania farszu.
- Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
- Rozpuść masło w rondlu na małym ogniu. Dodaj cebulę i smaż, często mieszając, przez około 20 minut lub do momentu, aż cebula będzie ładnie złocistobrązowa. Nie próbuj przyspieszać procesu: cebula może się spalić i zacząć mieć gorzki smak. Zdjąć z ognia, ostudzić.
- Rozgrzej piekarnik do 180 °Z.
- Obierz pomidory i pokrój w plasterki lub półpierścienie o grubości 2–2,5 mm.
- Gdy cebula ostygnie, wyjmij patelnię z ciastem z lodówki. Cebulę włóż na patelnię i wygładź. Zwiń wystające krawędzie w kierunku środka, zakrywając nadzienie.
- Połóż plasterki pomidora na cebuli, tak aby nachodziły na siebie. Posyp pomidory pokruszonym serem i orzechami włoskimi. Doprawić solą i pieprzem.
- Upiecz ciasto 15–20 minut. Ciasto powinno być upieczone na złoty kolor, a ser roztopiony.
- Ostudzić ciasto na metalowej kratce 10–12 minut. Podawać na ciepło.
Przy okazji
Aby cebula była złocistobrązowa i słodka, smaż ją na umiarkowanym ogniu przez co najmniej 20 minut, często mieszając. Nie zwiększaj ognia, cebula może się spalić.
Uwaga dla gospodyni domowej Nie każdy lubi ser pleśniowy, dlatego śmiało można go zastąpić serem o bardziej „zrozumiałym” smaku i aromacie lub np. serem lub fetą.
Szarlotka bez jajek i drożdży
Na pierwszy rzut oka jest to zwykła szarlotka bez jajek i drożdży. Ale nie do końca tak: pod warstwą cienkich plasterków jabłka kryje się delikatna i aromatyczna warstwa… jabłek. Całkowita przyjemność z jabłek!
Szarlotka bez jajek i drożdży
8–10 porcji, czas gotowania: 1 godzina 30 minut. + czas chłodzenia
Do testu:
- mąka – 250 g
- masło zimne – 125 g
- cukier – 125 g
- śmietana 15 tłuszczu–20% – 40 g
- mleko – 2–3 łyżki. l.
- sól – szczypta
Na warstwę jabłkową:
- jabłka średniej wielkości, najlepiej odmiany Golden Delicious – 370 gr
- cukier – 75 g
- woda – 50 ml
- wanilia – 1 strąk
- cytryna – 1/2 szt.
Dla górnej warstwy:
- jabłka średniej wielkości, najlepiej odmiany Golden Delicious – 2 szt.
- cytryna – 1/2 szt.
Aby pokryć:
- dżem morelowy – 100 g
- woda – 3 łyżki. l.
- Wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj masło i mieszaj, aż mąka i masło utworzą drobne okruchy.
- Śmietanę wymieszać z wodą, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Spłaszczyć na placek o grubości 2 cm, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Aby przygotować warstwę jabłek, obierz jabłka, przekrój je na pół i usuń rdzeń. Nasmaruj powierzchnię cytryną, aby zapobiec jej ciemnieniu w powietrzu. Jabłka pokroić w kostkę o boku 5–6 mm. Staraj się, aby wszystkie kawałki były tej samej wielkości, aby gotowały się w tym samym czasie.
- W rondelku wymieszaj cukier z wodą, dodaj kostki jabłek. Czubkiem małego noża rozłup laskę wanilii i wyskrob nasiona. Strąk i nasiona umieścić w rondlu, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, aż jabłka staną się półprzezroczyste, a płyn odparuje. Co 5–7 minut, podnieś pokrywkę i delikatnie zamieszaj jabłka. Upewnij się, że jabłka nie rozpadły się, ale pozostały w kawałkach.
- Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast przenieś jabłka do miski lub naczynia do pieczenia, aby szybko je ostudzić.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i umieścić w formie o średnicy 24 cm, przykrywając dno i boki formy. Odetnij wystające ciasto. Włożyć do lodówki na czas ostygnięcia jabłek. Rozgrzej piekarnik do 180 °Z.
- Obierz jabłka na wierzchnią warstwę, przekrój je wzdłuż na pół i usuń rdzeń. Na desce ułóż połowę jabłka przekrojoną stroną do dołu i przekrój go w poprzek na 3 plasterki.–4 mm. Skropić sokiem z cytryny.
- Wyjmij formę z lodówki i wypełnij schłodzonymi kostkami jabłek. Wyrównaj to.
- Na warstwę jabłek nałóż plasterki jabłka, zaczynając od zewnętrznej strony patelni i poruszając się spiralnie w kierunku środka.
- Piecz ciasto przez około 1 godzinę lub do momentu, aż ciasto będzie złociste, a jabłka będą złociste — miękki i różowy. Jeśli plasterki jabłka zaczną się przypalać, przykryj środek ciasta folią, ale nie zakrywaj ciasta.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i lekko ostudzić na metalowej kratce, nie wyjmując go z formy.
- Przygotuj polewę: W małym rondlu wymieszaj dżem morelowy z wodą i podgrzewaj na średnim ogniu przez 2–3 minuty. Przecedzić przez sitko.
- Wyjmij ciasto z formy i połóż na talerzu. Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta ciepłym dżemem.
- Podawaj ciasto na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Przy okazji
Powłoka z moreli lub innego dżemu o neutralnym kolorze nie tylko nada ciastu wykończony wygląd, ale także zapobiegnie wysychaniu jabłek.
Uwaga dla gospodyni domowej Jeśli jabłka na warstwę są już ugotowane, ale płyn nie odparował całkowicie, zdejmij pokrywkę z patelni i zwiększ ogień. Jeśli płyn odparował i jabłka nie są gotowe, dodaj trochę wody.
Warkocz z łososia bez jajek i drożdży
Świeży filet z łososia na panierce z pieczarek i szpinaku w delikatnym cieście twarogowym można uznać za danie świąteczne. I chociaż to ciasto nie zawiera jajek i drożdży, lepiej zagnieść ciasto wcześniej, aby miało czas na odpowiednie ostygnięcie. Nadzienie można przygotować wcześniej, a przed ucztą wystarczy udekorować i włożyć ciasto do piekarnika.
Warkocz z łososia bez jajek i drożdży
4–6 porcji, czas gotowania 40 minut. + czas na ustabilizowanie testu
Do testu:
- mąka – 300 gr
- masło, zimno – 200 gr
- twaróg 5 lub 9% tłuszczu – 300 gr
- śmietana – 2–3 łyżki. l. (w razie potrzeby)
- sól – 1/2 łyżeczka
Do napełniania:
- łosoś, pstrąg lub filet z łososia w jednym kawałku, bez skóry – 500 gr
- pieczarki średniej wielkości – 300 gr
- szpinak, świeży lub mrożony – 150 gr
- duża bułka tarta – 50 gr
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania ciasta
- Masło pokroić na kawałki o wymiarach 1×1 cm. Mąkę wymieszać w misce z solą i cukrem, dodać masło. Opuszkami palców wcieraj mąkę w masło, aż mieszanina będzie przypominała bułkę tartą.
- Dodać serek wiejski i wymieszać widelcem. Gdy twarożek zwilży okruchy mąki i ciasto połączy się w grudki, przełóż je do plastikowej torebki…