Chutney ze słodkiej cebuli
gastronomia 09 grudnia 2013 Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 128,55 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,60 g/6,69 g/15,25PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg słodkiej czerwonej cebuli (najlepiej Jałta) 150 g ciemnych rodzynek 5 cm świeżego korzenia imbiru 1 mała główka czosnku 100 ml czerwonego octu winnego lub do smaku 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka. l. miodu lub do smaku szczypta mielonej soli cynamonowej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyte rodzynki zalać mieszanką 150 ml przegotowanej i lekko przestudzonej wody oraz 100 ml octu, pozostawić na 15–20 minut.
Krok 2
Obierz cebulę, imbir i czosnek. Cebulę pokroić w niezbyt cienkie ćwiartki, czosnek w plasterki, a imbir w cienkie, krótkie paski.
Krok 3
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj imbir i szybko smaż na dużym ogniu, mieszając, przez 2 minuty.
Krok 4
Na patelnię dodaj cebulę i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż będzie miękki, około 15 minut.
Krok 5
Dodaj 1 łyżkę na patelnię. l. miód i rodzynki wraz z całym płynem. Zwiększ ogień do średniego, zagotuj, posyp solą i cynamonem i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje, 10 do 15 minut.
Krok 6
Wypróbuj przyprawę – powinna być słona, słodko-kwaśna. Jeśli brakuje Ci smaku, dodaj miód, ocet lub sól. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.