Chutney ze słodkiej cebuli

Chutney ze słodkiej cebuli

gastronomia 09 grudnia 2013 Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 128,55 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,60 g/6,69 g/15,25PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg słodkiej czerwonej cebuli (najlepiej Jałta) 150 g ciemnych rodzynek 5 cm świeżego korzenia imbiru 1 mała główka czosnku 100 ml czerwonego octu winnego lub do smaku 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka. l. miodu lub do smaku szczypta mielonej soli cynamonowej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyte rodzynki zalać mieszanką 150 ml przegotowanej i lekko przestudzonej wody oraz 100 ml octu, pozostawić na 15–20 minut.

Krok 2

Obierz cebulę, imbir i czosnek. Cebulę pokroić w niezbyt cienkie ćwiartki, czosnek w plasterki, a imbir w cienkie, krótkie paski.

Krok 3

Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj imbir i szybko smaż na dużym ogniu, mieszając, przez 2 minuty.

Krok 4

Na patelnię dodaj cebulę i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż będzie miękki, około 15 minut.

Krok 5

Dodaj 1 łyżkę na patelnię. l. miód i rodzynki wraz z całym płynem. Zwiększ ogień do średniego, zagotuj, posyp solą i cynamonem i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje, 10 do 15 minut.

Krok 6

Wypróbuj przyprawę – powinna być słona, słodko-kwaśna. Jeśli brakuje Ci smaku, dodaj miód, ocet lub sól. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja