Chutney ze śliwek, cebuli i pietruszki
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘocet balsamiczny – 3 łyżki. l.mielony cynamon2 łyżki l. posiekana natka pietruszkidrobna sól morska200 g mrożonych śliwek bez pestek2 duże białe cebule0,5 łyżeczki każdy świeżo zmielony czarny i ziele angielskieolej roślinny – 3 łyżki.cukier – 2 łyżki.czosnek – 1 ząbek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i obrany ząbek czosnku, dodajemy natkę pietruszki, sól i przyprawy, mieszamy. Zmniejsz ogień i gotuj, aż cebula będzie miękka. Wyjmij czosnek, dodaj śliwki, cukier i ocet. Gotuj, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia, ostudzić do temperatury pokojowej. Podawać do pieczonej wieprzowiny i drobiu.