Chutney z suszonych moreli

Chutney z suszonych moreli

gastronomia 28 kwietnia 2014 Do przepisu

Chutney, sos słodko-kwaśny na bazie owoców, pochodzi z Indii. W Indiach, jak zapewne wiecie, je się mało mięsa: albo bieda, albo przekonania na to nie pozwalają. A chutney często podaje się z ryżem lub świeżym serem. Ale to nie znaczy, że chutney nie nadaje się do dziczyzny! Wręcz przeciwnie, połączenie słonego smaku mięsa, słodyczy owoców, kwasowości octu i przypraw daje niesamowity efekt. Jesz i nie możesz przestać, chcesz więcej i więcej. Chutney najlepiej komponuje się z mięsem grillowanym na węglu drzewnym – kebabami lub stekami.

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia indyjskaSos, dressingSKŁADNIKI NA 6 PORCJI300 g słodko-kwaśnych suszonych moreli 1 średnio kwaśne jabłko 2 małe cebule mały pęczek kolendry 100 g brązowego cukru 150 ml białego wina lub octu jabłkowego 2 łyżki. l. olej roślinny 1 liść laurowy 1 łyżeczka. imbir w proszku szczypta soli pieprzu cayenne Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Suszone morele zalać 1 szklanką wrzącej wody i pozostawić na 30 minut. (jeśli suszone morele są suche i stare, to przez 1 godzinę). Umieść spęcznione suszone morele na durszlaku, poczekaj, aż cały płyn spłynie i zachowaj.

Krok 2

Drobno posiekaj suszone morele. Na patelnię wlać napar z suszonych moreli, odparować do 3-4 łyżek. l., wymieszać z suszonymi morelami.

Krok 3

Obierz cebulę i pokrój ją w możliwie cienkie piórka. Obierz jabłko i usuń rdzeń. Miąższ pokroić w małe kostki. Rozgrzej olej roślinny na czystej patelni, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż będzie półprzezroczysty, 5 minut.

Krok 4

Dodać kostki jabłka, suszone morele wraz z płynem, cukier, ocet, liść laurowy, imbir w proszku, pieprz cayenne i sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 20 minut.

Krok 5

W międzyczasie posiekaj łodygi kolendry tak drobno, jak to możliwe, a liście posiekaj grubo osobno. Do przygotowanego chutneya dodaj łodygi kolendry i usuń liść laurowy. Zdejmij chutney z ognia i całkowicie ostudź, 1 godzinę. Następnie dodaj liście kolendry. Podawaj chutney na zimno.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych
W wysterylizowanym słoiczku z szczelnie zamykaną pokrywką chutney można przechowywać w lodówce co najmniej 2 tygodnie. W sezonie morelowym możesz przygotować ten sos ze świeżych, a nie suszonych owoców. Nie trzeba ich oczywiście moczyć, ale należy je pokroić w dość duże plasterki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja