Chutney z pomidorów i jabłek
Elena Dawidowa 23 sierpnia 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Już sobie wyobrażam, jak zimą otworzę pachnący słoik i zjem to wszystko z chlebem żytnim. Pachnący, średnio słodki i umiarkowanie kwaśny, bardzo smaczny chutney.
Złożoność: łatwo Porcje: 1KonserwowanieDusząc się, marniejącKuchnia indyjskaKolacjaKolacjaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory 1,7 kgjabłka Granny Smith 3 szt.papryka czerwona 2 szt.przyprawy (pieprz czarny, liść laurowy, imbir, musztarda, nasiona kopru) 1 szczypta Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Z pomidora usuń skórkę (przekrój w poprzek i zalej wrzącą wodą przez 5 minut), drobno posiekaj.
Krok 2
Jabłka obierz, usuń rdzeń i drobno posiekaj. Papryka też.
Krok 3
Gotuj na wolnym ogniu w rondlu o grubym dnie, aż mieszanina zgęstnieje, od 1 do 2 godzin.
Krok 4
Na koniec dodać przyprawy, sól, po 10 minutach wyjąć liść laurowy i zdjąć z ognia.
Krok 5
Lekko ostudzić i przełożyć do wysterylizowanych słoików.