Chutney z gruszki, jabłka i suszonych moreli
Do przepisu
Chutney doskonale komponuje się z tłustym mięsem lub drobiem, w tym z pieczoną całą gęsią, karkówką czy piersią z kaczki. Najlepiej smakuje, gdy mięso jest bardzo gorące, a chutney zimny.
Złożoność: przeciętny Porcje: 800 Gotowanie: 2 godzinyGotowanieSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 800 PORCJI350 g suszonych moreli 1 kg gruszek 150 g jabłek 140 g cebuli 2–3 cm świeżego korzenia imbiru 450 g krojonych pomidorów 400–450 g drobnego cukru 400–450 ml białego octu winnego 1–1,5 łyżeczki. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz jabłka i gruszki. Pokrój na 4 części i usuń rdzeń. Pokrój w małe plasterki. Posiekaj także suszone morele i cebulę. Posiekaj imbir.
Krok 2
Przygotowane składniki, oprócz gruszek, połączyć z pomidorami (bez soku), cukrem, solą i octem w rondlu o grubym dnie. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 3
Gotować na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż zgęstnieje, około 1 godziny.
Krok 4
Dodać gruszki i smażyć kolejne 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Całkowicie ostudzić i umieścić w wysterylizowanych słoikach.
PRZY OKAZJI
Nie należy jeść suszonych moreli bez ograniczeń. Odmierz lub wyjmij suszone owoce wcześniej. Jedzenie dużych ilości suszonych moreli może prowadzić do rozstroju żołądka. Ponadto jest to produkt dość wysokokaloryczny: 100 g zawiera około 232 kcal. A suszone morele mają całkiem sporo cukru. Niech będzie naturalnie, naturalnie, zdrowo, ale jednak – dużo. Bądź ostrożny, znaj granice nawet w dobrych rzeczach.