Chutney z czerwonej porzeczki

Chutney z czerwonej porzeczki

Ekaterina Reshetnik 20 lipca 2015 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu

Aromatyczny, umiarkowanie pikantny sos z czerwonej porzeczki z przyprawami do mięs.

Złożoność: łatwo Kalorie: 92,57 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Używany: 1,06 g/2,99 g/14,67GotowanieKolacjaKolacjaPustySos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJIczerwona porzeczka – 300 gcukier – 70 gocet jabłkowy – 3 łyżki. l.woda – 80 mlolej roślinny – 1 łyżka. l.nasiona gorczycy – 1 łyżka. l.pieprz czarny – 10 szt.goździki – 10 szt.cynamon – 1 kijmielony imbir – 1/2 łyżeczki.sól – 1/4 łyżeczki.1 duża cebulamielona papryczka chili – na czubku noża Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W małym rondlu zagotuj porzeczki, cukier, ocet i wodę. Zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż jagody puszczą sok. Zmiel mieszaninę przez sito. Odłóż sok na bok.

Krok 2

Wlać olej roślinny do rondla i podgrzać na średnim ogniu. Dodać nasiona gorczycy, pieprz, goździki, laskę cynamonu, imbir, sól i smażyć, aż ziarenka gorczycy zaczną strzelać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do przypraw i smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż cebula stanie się złocista.

Krok 3

Do cebuli dodać sok porzeczkowy i papryczkę chili, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, około 15 minut. Rozdzielić do słoików. Fajny. Przechowywać w lodówce.

UWAGA DO GOSPODARKI

Z podanej ilości składników otrzymasz około 250 g gotowego chutneyu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja