Chutney z agrestu

Chutney z agrestu

gastronomia 17 sierpnia 20094,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu

Niezwykłey- pikantny, słodki, kwaśny, a nawet lekko gorzki – sos ten podkreśli smak steku czy smażonego kurczaka, doskonale nadaje się do kiełbas i wędlin, ale jednocześnie jest całkowicie samowystarczalny – pysznie można go po prostu posmarować chlebem i spożywaj jako przekąskę ze słodką herbatą.

Złożoność: łatwo Kalorie: 150,20 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,07 g/0,18 g/38,33Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJI200-250 ml octu jabłkowego (6%)500 g cebuli50 g korzenia imbiru1 główka czosnku500 g cukru1 czerwona papryczka chili1,5 kg kwaśnego agrestu (mogą być niedojrzałe)sól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Agrest posortuj, usuń łodygi i opłucz. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.

Krok 2

Do głębokiego rondla włóż agrest i cebulę, dodaj cukier, dodaj starty korzeń imbiru, posiekaną papryczkę chili, ocet i czosnek. Dodaj sól do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny, aż mieszanina stanie się jednorodna.

Krok 3

Aby przechowywać, umieść chutney w hermetycznym pojemniku i zamknij. Przechowywać w lodówce. Podawać z pieczywem, warzywami lub mięsem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja