Chutney pomidorowy
gastronomia 21 października 2016 r Do przepisu
Chutney przyrządza się z owoców, rzadziej z warzyw. Jego cechą charakterystyczną jest połączenie smaków słodko-kwaśnych. Przygotuj go z pomidorów i jeśli chcesz, dodaj trochę nasion kolendry i ziela angielskiego.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 285,61 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Używany: 2,51 g/0,66 g/67,07GotowanieKuchnia indyjskaKolacjaKolacjaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg dojrzałych pomidorów 750 g słodko-kwaśnych jabłek 250 g czerwonej cebuli 1 zielone chili 250 g rodzynek 370 g cukru trzcinowego 300–350 ml octu jabłkowego 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory zblanszować i obrać ze skórki. Posiekaj grubo i włóż do rondla o grubym dnie.
Krok 2
Jabłka obrać, pokroić na 6 części i usunąć rdzeń. Cebulę pokroić na 6–8 kawałków. Do pomidorów dodać rodzynki, posiekaną papryczkę chili (z nasionami lub bez), cukier, przygotowane jabłka i cebulę. Dopraw solą i startym imbirem. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3
Zmniejsz ogień do niskiego. Wlać ocet i gotować przez 40–45 minut. Jabłka i cebula powinny zmięknąć, a chutney zgęstnieć. Zdjąć z ognia, ostudzić. Podawać z pieczywem, resztę chutneyu przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.