Chutney owocowo-cebulowy
Olga 28 lipca 2020 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Chutney to tradycyjny sos indyjski, który zyskał popularność na całym świecie dzięki harmonijnemu połączeniu z wieloma potrawami. Chutney można podawać do dań mięsnych i drobiowych. Jako że mam pod ręką sporo przypraw, wybór ich do tego przepisu nie był trudny.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieKonserwowanieDusząc się, marniejącKuchnia indyjskaKolacjaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJEjabłka – 4 szt.gruszka – 1 szt.śliwka – 10 szt.sok z cytryny (lub do smaku) – 3 łyżki.rodzynki – 2 łyżki.skórka z cytryny – 1 łyżka.cebula – 1 szt.papryczka chili – 1 szt.czosnek (goździki) – 2 szt.imbir (mielony lub 3 cm korzeń imbiru) – 2 szczyptykminek (mielony) – 0,5 łyżeczki.curry (proszek) – 0,5 łyżeczki.kardamon (mielone nasiona kardamonu) – 1 szczypta(-y)goździki – 2 szt.pieprz czarny (mielony) – 1 szczypta(-y)cynamon (lajko lub mielony) – 1 szt.brązowy cukier (lub do smaku) – 1 łyżka.sól (lub do smaku) – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotujmy składniki na sos. Owoce (780 gramów) – śliwki, jabłka i gruszki, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rodzynki zalej gorącą wodą. Po ostygnięciu odlać wodę i rodzynki przełożyć na sito. Usuń nasiona ze śliwek i przekrój je na połówki.
Krok 2
Jabłka i gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i nasiona, pokrój w kostkę. Dodać skórkę i sok z cytryny.
Krok 3
Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Z papryczki chili (opcjonalnie) usuń nasiona, odetnij ogon i pokrój w plasterki. Obierz korzeń imbiru, opłucz i drobno posiekaj. Obierz ząbki czosnku i dodaj do miski.
Krok 4
Zmiel owoce i warzywa w blenderze.
Krok 5
Przypraw suszonych mielonych mam sporo, ale niektóre nie są mielone, musiałam je rozetrzeć w moździerzu.
Krok 6
Puree wlać do rondelka o grubym dnie i dodać: zmielone przyprawy, rodzynki, cukier i sól do smaku, wymieszać.
Krok 7
Postaw patelnię na małym ogniu i smaż, mieszając drewnianą łyżką. Dusić przez 45 minut. W tym czasie sos trochę zgęstnieje i odparuje.
Krok 8
Gotowy gorący chutney włóż do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij pokrywki. Odwróć słoiki, przykryj ręcznikiem i odstaw na kilka godzin, aż ostygną.
Krok 9
Aby sos nabrał niezbędnego smaku i aromatu, przechowuj go w lodówce co najmniej przez jeden dzień. Bardzo smaczne jest smarowanie nim chleba, maczanie w nim krakersów i kawałków sera. Chutney możesz podawać na stole do dań mięsnych i drobiowych.
Krok 10
Smacznego!