Chutney jabłkowy
gastronomia 01 lipca 2013 r Do przepisu
Chutney to indyjskie gęste sosy, które łączą smak pikantnych warzyw, słodycz owoców i kwasowość innych owoców lub octu. Podaje się je najczęściej z serami, mięsem i indyjskim pieczywem lub podpłomykami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 111,26 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,08 g/0,59 g/24,61Kuchnia indyjskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJERozpocznij przygotowania na 1 tydzień przed podaniem2 kg kwaśnych jabłek4 średnie białe cebuleskórka z 1 cytrynysok z 1 cytryny2 ząbki czosnku200 g ciemnych rodzynek2/3 szklanki brązowego cukru2 szklanki octu3 cm świeży korzeń imbiru1 łyżeczka papryka ostra2 łyżeczki curry w proszku1 łyżeczka nasiona gorczycy1 łyżeczka piment Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę drobno posiekaj, a czosnek i imbir posiekaj. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w dużą kostkę. Do rondla o grubym dnie włóż jabłka, cebulę, czosnek i rodzynki. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wlać ocet. Dodaj pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 godziny na małym ogniu, aż chutney zgęstnieje. Ułożyć w ciepłych, wysterylizowanych słoikach, przykryć ręcznikiem i odstawić do ostygnięcia. Szczelnie zamknij słoiki. Chutney będzie gotowy za tydzień. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez 6 miesięcy.
PRZY OKAZJI
Aby uzyskać bardziej egzotyczną – dla nas – i bardziej popularną wersję chutney, zastąp jabłka częściowo lub całkowicie niedojrzałymi zielonymi mango. Gotuj nie tak długo – 40 minut. będzie w zupełności wystarczające.