Chutney jabłkowo-pomarańczowy
Marina 25 sierpnia 2016 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Chutney ma jabłkowo-pomarańczowy smak z pikantnymi nutami imbiru. Doskonale komponuje się z różnymi serami mlecznymi i deserami.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 15 minutGotowanieDusząc się, marniejącPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘobrane jabłka 1,2 kgpomarańcze 2 szt.rodzynki (opcjonalnie) 130 gocet jabłkowy 150 mlcukier 150 grsok pomarańczowy 120 mlwoda 100mlkoniak 2 łyżki. l.imbir 1/2 łyżeczki.kurkuma 1/2 łyżeczki.mielone kwiaty gałki muszkatołowej – makis 1/2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obrane jabłka i pomarańcze pokroić w plasterki. Owoce posyp octem, dodaj rodzynki i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Krok 2
Dodać cukier, sok pomarańczowy, wodę i gotować, ciągle mieszając, przez 40 minut. na średnim ogniu.
Krok 3
Wlać koniak, jeśli to możliwe dodać kwiaty makisu, imbir, kurkumę i wszystko dobrze wymieszać. Gotowy chutney doskonale komponuje się z serem feta oraz różnymi deserami. Przechowywać w chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku.