Szef kuchni restauracji i baru Bardeli Sumit Raghuvanshi opowiedział nam o daniach indyjskich ze swojego menu o nietypowych nazwach. Czy wiesz, co to jest chur-mur, kaszmirska kofta i chili chap?
Chur-mur
Chur-mur to środek pobudzający apetyt lub amuse bouche (od francuskiego amuse – zaskakiwać, bawić, bouche – usta). Chur-mur to klasyczne uliczne jedzenie w Bombaju, bo gdy na zewnątrz jest +40°C, nie da się jeść, a mamy ochotę na coś orzeźwiającego. Tutaj ratują Cię tylko drobno posiekane świeże pomidory i ogórki, biała cebula, liście mięty, ze słodko-kwaśnym chutneyem z tamaryndowca, pestkami granatu i popcornem z zielonej soczewicy. Niesamowite połączenie słodkich, kwaśnych i pikantnych smaków, delikatnych i chrupiących tekstur.
Chur-mur
Kurtka kaszmirska
Zabawna nazwa tego dania tłumaczy się jako kufta z Kaszmiru. Kulka twarogu z odrobiną mąki ryżowej i nadzieniem z suszonych jabłek i przypraw smażona jest na oleju i podawana z curry z kopru włoskiego. Choć zestaw składników obiecuje pewną słodycz, w smaku jej nie odnajdziemy – dominują pikantne nuty kardamonu i szafranu.
Kurtka kaszmirska
Beja Puri
To danie zostało odziedziczone od plemienia Parsiwyznawców zaratusztrianizmu w Indiach i Pakistanie, i jest dosłownie tłumaczone z hindi jako mózg w chlebie. Chrupiąca kula mąki semoliny wypełniona jest delikatnym smażonym móżdżkiem jagnięcym, imbirem, czosnkiem i mieszanką przypraw kala masala (nasiona kminku, nasiona kolendry, goździki, cynamon i chili). Wierzch ozdobiony jest marynowanym korzeniem kolendry.
Beja Puri
Kandvi
Kandvi to tradycyjne danie jednego z największych indyjskich stanów. Gujarat. Skład to 85% kefiru i 15% mąki z ciecierzycy, których mieszaninę gotuje się przez około godzinę na małym ogniu, następnie schładza i wylewa na blachę. Po stwardnieniu masę kroi się na równe ścieżki i zwija w bułki, posypując najpierw płatkami kokosowymi. Bułki posypane są nasionami czarnej gorczycy, liśćmi curry i kolendrą.
Kandvi
Filiżanka chili
Chili chap to najostrzejsze danie w restauracji. Stojak jagnięcy (chap – rack) duszony jest w niskiej temperaturze w przyprawach, następnie panierowany w mące ryżowej i smażony w głębokim tłuszczu. Następnie gotuje się go w czerwonej paście chili pozostałej z pierwszego gulaszu i posypuje posiekaną kolendrą. Chili chap jest jak miłość Hinduski – danie jest bardzo delikatne i jednocześnie pikantne.
Filiżanka chili
Raita
Hindusi piją ten gęsty sfermentowany produkt mleczny, będący skrzyżowaniem ayranu i jogurtu, aby ugasić nie tylko pragnienie, ale także głód. Dodatkowo raita doskonale tłumi charakterystyczną dla kuchni indyjskiej pikantność, pełniąc funkcję gaśnicy. Kefiran raita jest dobra bez dodatku, ale szczególnie dobrze komponuje się z ormiańskim awelukiem lub świeżymi ogórkami, kminkiem i czarną solą.
Raita z kefirem
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bar #Kuchnia indyjskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych